Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ősgabona fajtatesztek és termékfejlesztés

Az ősgabona kutatások legfőbb célja

Az ősgabonák kedvezőtlen adottságú területeken, vagy extenzív feltételek mellett is sikerrel termeszthetők. Heterogén populációik nagyfokú alkalmazkodó képességük miatt különösen értékesek lesznek a jövőben. Az ősgabonák a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje-struktúrákat is tartalmaznak. Ezért fontos piaci lehetőséget jelentenek a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára. A termelőknek a különleges minőségű ősgabonák és a belőlük készült termékek többletbevételt jelenthetnek.

Miért érdemes újra felfedezni az ősi gabonákat? Nézd meg videónkat!

Tevékenységek

On-farm és kisparcellás faj és fajtatesztek beállítása 4-8 termelőnél és az ÖMKi kísérleti területén.

  • A növények különböző fenofázisában felvételezzük a csírázási erélyt, a gyomelnyomó képességet és az általános habitust.
  • Vizsgáljuk a tételek növénykortani állapotát. Értékeljük a termés beltartalmi paramétereit, illetve vizsgáljuk az ezek gyors meghatározását lehetővé tevő NIR alapú módszerek kalibrációs lehetőségeit.
  • A betakarított termésben fertőzöttség esetén felmérjük a mikotoxin-termelésért felelős fuzáriumgombák képleteit, meghatározzuk a terméshozamokat.
  • A részt vevő termelőkkel megismertetjük a részvételi nemesítés módszereit, elindítjuk ennek folyamatát.
  • Vizsgáljuk a feldolgozási lehetőségeket és az ősgabonákban rejlő termékfejlesztési potenciált.
  • Éves terepi és tervezői napok keretében az eredményeket megvitatjuk és megosztjuk a termékpálya szereplőivel.

Várható eredmények

  • Technológiai leírás az ősgabonák sikeres termesztéséről;
  • gyakorlati kiadvány a részvételi nemesítés módszereiről és a vetőmag-egészség sikeres megőrzéséről;
  • új, lokális szelekción alapuló ősgabona populációk a részt vevő gazdák és az ÖMKi fenntartásában;
  • az értéklánc szereplőinek együttműködésével ősgabona termékfejlesztés;
  • javaslatok a heterogén növényi szaporítóanyagok hazai szabályozási rendszerére.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Kontakt személy

Dr. Bencze Szilvia

senior kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

szilvia.bencze@biokutatas.hu
+36 20 381 7785


Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. június 25.

Hír
Az ősgabonáknak kulcsszerepük lehet a jövőben

Évezredek óta velünk vannak, ott is teremnek, ahol a modern búzák nem, magas a beltartalmi értékük, egészségesek, különleges az ízük és készen állnak a jövő természeti kihívásaira: a tájfajta ősgabonák nem csak kiállták az idők próbáját, de kulcsszerepet kaphatnak a jövőben is.

Részletek
2020. július 24.

Média
Kenyérsütés ősgabonákból a Jenői Pékségben, Budajenőn

Egészségesek és jót tesznek a Földnek! Ha kíváncsi vagy arra, hogy miért lehet a jövő gabonája a tönke és az alakor és hogyan lehet belőlük jó kenyeret készíteni, akkor nézd meg videónkat!

Részletek
2021. április 1.

Hír
III. Gazda – molnár – pék műhelymunka összefoglaló

Február elején, online formában került megrendezésre a harmadik Gazda-molnár-pék műhelymunka.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - Gazda-molnár-pék műhelymunka

Immár két éve annak, hogy a Pipacs Pékséggel közösen, megszerveztük az első magyarországi gazda-molnár-pék találkozót.

Részletek

Kiadvány
Szántóföldi kutatások az ökológiai gazdálkodásban - 2015

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák szántóföldi fajtatesztelése 2013-ban kezdődött. Az ÖMKi kutatásai jellemzően „on-farm” típusúak, azaz üzemi kísérleteken alapulnak, ezért a kutatási témák kialakításának, a kísérletek megválasztásának egyik fontos szempontja az egyszerű kivitelezhetőség. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen