Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko vetőmag - LIVESEED

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: IFOAM-EU, Belgium

Időtartam: 2017. június- 2021. június

Konzorciumi partnerek: A LIVESEED projekt 18 európai országból összesen 49 partnert fog össze.

www.liveseed.eu 

A négyéves Európai Uniós kutatási projekt célja, hogy az ökológiai vetőmaghasználat és növénynemesítés fellendítésével fokozza az ökológiai mezőgazdaság teljesítőképességét és fenntarthatóságát.

A vetőmag jelenti a gazdálkodás alapját, ezért az ökológiai gazdálkodásnak is az ökológiai módon előállított vetőmagokból kell kiindulnia. Habár az Európai Unió ökológiai gazdálkodásra vonatkozó szabályozása kötelezően előírja az ökológiai minősítésű vetőmagok használatát, egyes országokban, különböző mértékben, de a mai napig a konvencionális mezőgazdaságban elállított, kezeletlen vetőmagokat használják.

A kutatásban hüvelyesek, zöldségfélék, gyümölcstermő fák, gabonafélék és takarmánynövények szerepelnek, figyelembe véve az Európa különböző részein alkalmazott gazdálkodási rendszereket.

A Liveseed célja, hogy

  • elősegítse az ökológiai vetőmag-termesztésre vonatkozó európai uniós szabályozás összehangolt végrehajtását és fejlessze az ökológiai vetőmagok adatbázisait az európai unió teljes területén,
  • vizsgálja az ökológiai vetőmagok termesztésének és felhasználásának társadalmi-gazdasági szempontjait, illetve javítsa az ökológiai vetőmagok elérhetőségét és minőségét,
  • kidolgozzon általános irányelveket az ökológiai gazdálkodásban használatos fajták minősítéséhez és nyilvántartásba vételéhez,
  • kifejlesszen innovatív nemesítési módszereket az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható fajták kínálatának növelésére.

Az ÖMKi számos kutatási feladat mellett a projekt kommunikációs és disszeminációs stratégiájának sikeres megvalósításáért felel (WP5 társvezető). On-farm fajtatesztelési hálózatunk továbbfejlesztésével új kísérleti, fajtavizsgálati eljárások és modellek kialakításáért felelünk, melyek a minőségi ökológiai vetőmagok előállítását segítik elő. Továbbá, az ökológiai gabonatermesztés során jelentkező egyik legkomolyabb gombabetegség, a kőüszög (Tilletia caries) elleni védekezési módszerek kialakításában és hatékonyabb ökológiai vetőmag-egészség biztosításában is szerepet vállalunk.

Jelen projekt az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja, valamint a Svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság (SERI) támogatásával valósul meg a 727230 számú támogatási szerződés, illetve a 17.00090 számú szerződés alapján. A közölt információk kizárólag a szerzők álláspontját tükrözik. Sem a Kutatási Végrehajtó Ügynökség, sem pedig a SERI nem felelős a közölt információk felhasználásáért.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. február 18.

Hír
MINŐSÉGI KENYERET MINDENKINEK!

A biológiai változatosságot hordozó ősgabonákból, így például a tönke és alakor tájfajtákból készült kenyér összehasonlíthatatlan az oly gyakran kapható ipari kenyérrel. Milyen nehézségek akadályozzák, illetve milyen megoldások mozdítják elő a minőségi, egészséges kenyér népszerűségét? Ezt vitattuk meg gazdálkodók, molnárok, kézműves pékek és a termékpályához kötődő civil és kutató szervezetek képviselőivel a február 10-én tartott első műhelymunkánkon.

Részletek
2019. december 3.

Hír
Megalakult az ökológiai vetőmag munkacsoport

Részletek
2020. március 13.

Média
Kőüszög megelőzése a biobúzában

LIVESEED projektben több olyan videó is készül, ami az ökovetőmagok kezeléséhez ad gyakorlati tanácsokat.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Magkeverék
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék

Egységár: 5 799 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

LIVESEED szórólap

LIVESEED szórólap

Részletek
Ökológiai gabonatermesztés

Ökológiai gabonatermesztés

Részletek
Egészséges vetőmagból egészséges palánta

Egészséges vetőmagból egészséges palánta

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen