Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ökológiai átállást akadályozó tényezők a szőlészetben - Újabb műhelymunkát tartottunk a Organic Targets 4EU projektben

A Balatonfüred-Csopak borvidék szőlészeinek bevonásával szervezett az ÖMKi egy félnapos műhelymunkát február 5-én balatonfüredi a Balogh Pincészetben, az OrganicTargets 4 EU projekt keretében.

Az OrganicTargets4EU projekt fő feladata, hogy a termőföldtől az asztalig uniós stratégiában meghatározott ökológiai célok elérését támogassa az ökológiai ágazat fejlődését befolyásoló kulcsfontosságú mozgatórugók és akadályok felmérésével, valamint a célok eléréséhez szükséges lehetséges forgatókönyvek kidolgozása révén. 

Az ÖMKi közel egy éve kezdett a projekt keretében egy hazai szőlész gyakorlati közösséget szervezni az ökológiai átállás lehetőségeinek körbejárása kapcsán. Idén ennek folytatásaként, e műhelymunka célja az volt, hogy a borvidék szőlészeivel, borászaival közösen feltárjuk, hogy milyen tudás áll rendelkezésükre az ökológiai gazdálkodásról, milyen a viszonyuk az átálláshoz, milyen tényezők akadályozzák őket a folyamatban, mit gondolnak az ökológiai borról, és hogyan látják ökológiai szőlőművelésre történő átállás lehetőségeit a jövőben, akár saját, akár más szőlőtermelő gazdák vonatkozásában Mindenképpen további elemzést igényel az a megállapításuk, hogy különbséget éreznek a bioszőlő-termelés és az ökológiai szőlőművelés fogalma és szabályrendszere között. Ez azért is elgondolkodtató, hiszen az Európai Unió és a hazai szabályzók szerint ugyanarról a fogalomról van szó: magyarul a hivatalos neve e termelési rendszernek ökológiai (másnéven bio), németül ökologisch (korábban biologisch), angolul organic. A résztvevők kifejtették azt is, hogy az ökológiai szőlőtermesztés - mivel többnyire hagyományos fajtákat használnak - növényvédelmi szempontból az egyik legintenzívebb ágazat, az ehhez kapcsolódó termelési kockázat és növényvédelmi költség kritikus tényező az átállást fontoló gazdálkodók számára. A rezisztens fajták elterjesztésében, és az ezekből készülő borok fogyasztókkal történő megismertetésében, elfogadtatásában látják a gazdálkodók a kihívások egy lehetséges kezelését.

wordcloud hu_page-0001

A műhelymunkán meghatároztuk a legfontosabb témaköröket, amelyeket már a gazdálkodók szélesebb körének bevonásával dolgozunk fel a következő egy év során. A rezisztens fajták, illetve az ezekből készülő borok megismerése, ezek piacra vezetésének lehetőségei, a fogyasztókkal történő megismertetése és elfogadtatása, illetve az bioszőlőművelés alapjának tekintett rézhasználat csökkentésének lehetőségei azok a kérdések, amelyek a legjobban érdeklik résztvevőket.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen