Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az ökológiai átállás lehetőségeiről: Gyakorlati közösségszervező műhelymunkát tartottunk Balatonfüreden

Balatonfüred-Csopak Hegyközség gazdálkodói, szőlészei, borászai bevonásával szervezett egynapos műhelymunkát az ÖMKi április 27-én Balatonfüreden, az Organic Targets 4 EU projekt keretében. Az esemény célja az volt, hogy gyakorlati példákon keresztül mutassa be az ökológiai gazdálkodásra való áttérés lehetőségét, napi gyakorlatát és nehézségeit, ezzel is segítve a téma iránt érdeklődök tájékozódását. Az esemény egyúttal szakmai vitanapot biztosított a már ökológiai gazdálkodást folytatóknak a napi problémák és sikerek megvitatására, együtt gondolkodásra, valamint a helyi adottságokra fókuszáló, a természet és a közösség érdekeit egyaránt szem előtt tartó, közös tervezés megvalósítására.

Az OrganicTargets4EU projekt fő feladata, hogy a „Termőföldtől az Asztalig” uniós stratégiában meghatározott ökológiai célok elérését támogassa az ökológiai ágazat fejlődését befolyásoló, kulcsfontosságú mozgatórugók és akadályok felmérésével, valamint a célok eléréséhez szükséges, lehetséges forgatókönyvek kidolgozása révén.  A 2020-ban megjelent stratégia eddig egyedülálló módon helyez hangsúlyt az uniós élelmiszerrendszer fenntartható pályára állítására, mégpedig az élelmiszer értékláncok fentarthatóbbá alakításával, a nyersanyag termelés, feldolgozás,  kereskedelem és élelmiszer fogyasztás optimalizálásával, valamint az ezen folyamatok során keletkező élelmiszer-pazarlás minimálisra csökkentésével.

A Termőföldtől az Asztalig stratégia legjelentősebb céljai:

  • rovarölőszerek használatának 50%-kos csökkentése, különös tekintettel a veszélyesnek minősített vegyszerekre

  • a talajok termőképességének 50%-kal történő javítása

  • az állattartás során alkalmazott antibiotikumok 50%-kal való csökkentése

  • az ökológiai gazdálkodásba vont területek arányának 25%-ra való növelése Unió termőterületein

Az ÖMKi az Organic Targets 4 EU projektben a tudásmegosztás és kapacitásfejlesztés munkacsomagért felelős, amelynek célja az ökológiai szektor tudásszükségletének felmérése, tudástárának bővítése, ajánlások megfogalmazása és az online tudáscsere előmozdítása. Emellett feladatunk az ökológiai szaktanácsadási szolgáltatások elérhetőségének növelése és a kapacitásépítés bővítése. Ennek érdekében ökológiai termelésre való átállással kapcsolatos gyakorlati közösségek (Communities of Practice) kialakítására kerül sor a fókuszországokban.

Az ÖMKi 8 fókuszországban méri fel az ökológiai mezőgazdasági tudás- és innovációs rendszer hiányosságait és lehetőségeit a témában érintett szakemberek segítségével, majd bevonásukkal célzott műhelymunkákat is rendez.

A műhelymunkák célja:

  • A kölcsönös tanulási folyamatok elősegítése és a meglévő szaktanácsadási szolgáltatások átalakulásának támogatása.
  • Új átállási és ökológiai szaktanácsadási szolgáltatások kezdeményezése azokban az országokban, ahol még nem állnak rendelkezésre.
  • A lehetséges finanszírozási mechanizmusok, az állami és magánszféra közötti partnerségek kialakításának ösztönzése, továbbá a szaktanácsadási szolgáltatások bővítése.

A műhelybeszélgetések eredményeképp olyan akcióterv és szakpolitikai ajánlások készülnek, amelyek megerősítik az ökológiai szaktanácsadási szolgáltatásokat.

13

A rendezvény megnyitóját Baloghné Király Mónika, a Hegyközség elnöke tartotta, aki köszöntőjében kiemelte az ökológiai gazdálkodás iránti elkötelezettségét, valamint  az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságát a szőlészeti, borászati termelés során is. Szépkuthy Katalin, az ÖMKI vezető szaktanácsadója az ökológiai gazdálkodásra történő átállásról tartott előadást  amelynek fő témái a tanúsítással kapcsolatos nehézségek és megoldások voltak. Dr. Miglécz Tamás és Dr. Mezőfi László, az ÖMKi kutatói a fajgazdag sorköz-gyepesítési technológiák ökológiai és növényegészségügyi vonatkozásairól beszéltek, és beszámoltak az ÖMKi évek óta sikeres, a szőlősorközben használt gyepkeverékének eredményeiről, és az extrém időjárási körülmények közötti használhatóságáról. Ezt követően Dr. Nagy Gabriella Mária, az ÖMKi szakpolitikai csoportjának kutatója a jelenlegi Uniós szintű és hazai szakpolitikai lehetőségekről és kihívásokról osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 10.

Média
Öko ágazati konferencia 2020 - előadások

Töretlen a hazai ökogazdálkodás fejlődése, megduplázódott a bio területek mérete az elmúlt öt évben

Részletek
2020. december 18.

Hír
Kellemes ünnepeket kíván az ÖMKi csapata!

Részletek
2019. október 8.

Hír
A biogazdálkodás jövője

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Európa neves történelmi borvidékei páratlan természeti értékeket hordoznak. Növény- és állatviláguk gazdagsága, kialakításuk kultúrtörténeti sajátosságai, önmagában is jelentős értéket képvisel (Page & Goldammer 2004, Illyés & Bölöni 2007). 

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen