Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Mit tehetünk a burgonyabogár ellen?

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!          

„Kártevőknek és kórokozóknak egyaránt kedvez az idő. ” Találó dr. Aponyi Lajos legutóbbi cikkének a címe, mely a Kertészet és Szőlészetben jelent meg. Hetente ír az újságba és ezek az előrejelzései kamaránk honlapjára is fel fognak kerülni. 

Az almatermésűeknél a lisztharmat mellé a varasodás is csatlakozott, körtén már a gyümölcsön is megjelent. A szőlőnél a lisztharmat mellett már néhol a peronoszpóra olajfoltjai és a feketerothadás tünetei is megjelentek a leveleken. Az előző felhívásban a csonthéjasok levélbetegségeire hívtam fel a figyelmüket, a meleg beálltával végre elbúcsúzhatunk az őszibarack tafrinájától. Abban is biztosak lehetünk, hogy a gyümölcsfertőző monília fajok sem hagynak cserben minket, a szelektől karcolt, rovaroktól szúrt, rágott termésen biztosan megjelennek majd. A védekezés stratégiáról az 5. felhívásban írtunk. Általában elmondható, hogy járványhelyzet még nem alakult ki a gombakórokozók esetében, de a megelőzése miatt már védekezni kell. A fagykárt szenvedett, termés nélküli fáinkat se hagyjuk magukra! Az idén alakulnak ki a jövő évi termőrügyek és csak az egészséges lombú gyümölcsfákon számíthatunk majd egészséges virágokra. 

Érdemes egy pillantást vetni a rajzási adatokra. Minden moly beindult, a jövő héten a diófákra is felszereljük a ragacsos sárgalapot. A cseresznyelégy is javában rajzik. Tegnap egy utcai díszszilváról már egy márványospoloska is a nyakamba pottyant. Felébredtek. A levéltetvek mindenhol tobzódnak. A májusi esőktől dúsan hajtanak a fáink, a sűrű lombkoronában, a fehérjében gazdag fiatal hajtásokon jól érzik magukat. 

Összességében elmondható, hogy az esők és a viharos szelek után már fel lehet és fel is kell venni a permetezőgépet. Több kertben már a második vagy a harmadik kezelésnél tartanak. Ez teljesen indokolt lehet, ha pl. egy mélyfekvésű, párás kertje vagy érzékeny szőlő és gyümölcsfajtái vannak a kertbarátnak. Óriási létszámmal jelentek meg a gyümölcsfákon a levéltetvek, köztük egy új kártevő, a kajszibarack levéltetű, azonban mostanra a természetes ellenségek, leginkább a katicabogarak lárvái, a levéltetű telepeket felszámolták.  

Katicabogár lárva

  Ahol krumplit termesztenek, ott valószínűleg megjelenik a burgonyabogár isA csíkos ivarérett imágó és a lárvák már javában rágják a virágzó krumplit, a levelek fonákján pedig csoportokban sorakoznak a sárga tojásaik. Két nemzedékes, de egyszerre találkozhatunk az összes fejlődési alakjával, ami nagyon megnehezíti a védekezést. Még nagyobb gondot jelent az, hogy gyorsan rezisztenssé válik a rovarölőkkel szemben. Jelenleg a  Laser Duplo (korábban ez volt a Spin Tor) és – talán őszig - a Novodor engedélyezett ellene. Kisebb kertekben a vetésváltás, mint bevált védekezési forma, nem egyszerű. Megfelelő távolságba kell ugyanis ültetni a család más tagjait, különösen a paradicsomot és a tojásgyümölcsöt. Régi megoldás a krumplisorok rendszeres „kékítése”, az új, fiatal hajtások rezes permetezése. Ez egyrészt részleges védelmet nyújt a burgonyavész ellen, másrészt eldurvítja a levelek epidermiszét és ezt a fiatal burgonyabogár lárvák nem szeretik. Ha csak néhány krumplibokrunk van, akkor inkább kézzel szedném le a rovarokat és dörzsölném el a tojásokat, ahogyan ezt gyerekkorunkban tettük. Már kitalálták a nagyobb területen alkalmazható krumplibogár rázógépet. Ez a traktor vontatta szerkezet rázócsillagokkal kíméletesen belerázza a táplálkozó bogarakat a sorok közé függesztett vályúba. A vályúk tartalmát a sor végén egy gödörbe ürítik és általában gázperzselővel ártalmatlanítják. 

Burgonyabogár lárva

 ► Néhol az érésben lévő cseresznyét is permetezni kell a légy vagy a levéltetvek miatt. A készítményeket és az élelmezés-egészségügyi várakozási időket lásd a 12. felhívásban. Amennyiben csak néhány fáról van szó, elegendő lehet több sárgalapot kifüggeszteni.  

 ► Kis késéssel, de kicsíráztak és már 20-40 centiméteressé nőttek a parlagfüvek. Sokan kínlódnak a pollenjétől és ugyanakkor a szántóföldeken is a legelterjedtebb gyom lett. Mindenképpen küzdjünk ellene! A legjobb, ha kigyomláljuk, azaz gyökerestől húzzuk ki, még a pollenszóródás előtt!  

Jogszabályi változás miatt az idén már egész évben parlagfűszezon van, azaz megszűnt azon szabályozás, miszerint csak július elsejétől kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a parlagfű-fertőzöttséget. 

Parlagfű gyomlálása

 

Hasznos információkat találnak a NÉBIH weboldalán, a parlagfű bejelentő rendszerről 

A felhíváshoz kapcsolódó videó: 

 

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György NMNK és az ÖMKi csapata

Borítóképen: Krumplibogár és lárva

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 3.

Növényvédelem
Levéllyukacsosodás, monília elleni védelem

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. május 19.

Növényvédelem
Burgonyabogár és aszály is nehezíti a kertészeti munkákat - hogyan védekezhetünk ezek ellen?

2020. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen