Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Lehullott gyümölcsök megfigyelése

2021. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Érdemes közelebbről is megvizsgálni a lehullott gyümölcsöket, leveleket! Az őszi fertőzés nagyságából, a kórokozók és kártevők következő évi károsítására is következtethetünk.   

bíborszínű eszelény gyönyörűen csillanó, 4-6 mm-es ormányos bogár, a talajból kora tavasszal mászik fel a fákra. Főleg az almán és a kajszin károsít, de megtalálható más gyümölcsfajokon is (pl. meggy, cseresznye, szilva, őszibarack), ezért talán ez az egyik legveszélyesebb eszelényfaj térségünkben.  Vadon termő gyümölcseink közül leginkább a galagonyát és a kökényt kedveli. A rügyeket, majd a virágokat, a fiatal terméseket rágja meg. A kis gyümölcsökbe helyezi a tojásait, melyek belsejét a kukacok kirágják. A lárvák a kifejlődésük után a talajba vonulnak bábozódni. Itt alakulnak át imágóvá, ezekkel találkozhatunk majd a következő tavasszal a fán, tehát egy nemzedékes, ugyanakkor a teljes fejlődési ciklus két éves. A társaság egy része azonban nyár végén is felébred és az érésben lévő almákon ún. telelési táplálkozást folytat. A tavaszi és a nyári rágások begyógyult sebeit láthatják az alábbi fotón, Golden almán.


20211119_eszelény_pdarázs

A hullott gyümölcsök 30-40 %-án megtaláltam a kártételét, tehát 2022-ben már korán tavasszal figyelni kell a bogarak megjelenését, illetve kárképét, a lyukas rügyeket.  A védekezés fontos eleme a ragacsos övezés a törzsön és a törzs tisztítása, ugyanis a kifejlett imágók a törzs repedéseiben telelnek. Ritkításukkal jelentősen csökkenthető a rügyek és virágok tavaszi károsodása. A fák alatti talaj bolygatásával a talajban áttelelő lárvák jelentős része szintén életképtelenné válik.

Ezt a fotót elküldtem Pénzes Béla professzor úrnak. Köszönöm a segítségétidézek a leveléből. „A poloskaszagú almadarázs lárvája amikor kikelt a tojásból az epidermisz alatt egy sekély, félkör alakú aknát készít. Ha ilyenkor éri valami a lárvát, akkor nem tudja a magházat kiüregesíteni és így megússza a gyümölcs. A fotón látható korábbi lávajárat a gyümölcséréskor egy félkör alakú parás csík formájában látható.” Egy nemzedékes, a virágzás környékén rajzik ki a talajból. Tehát az életmódja és a kártétele is hasonló a szilvában élő rokonához. Valószínű, hogy az előrejelzésére is beválik az a fehér színű ragacslap, mellyel a poloskaszagú szilvadarázs tavaszi megjelenését figyeljük meg (www.csalomoncsapdak.hu). 

20211119_eszelény_pdarázs (1)

„A jó kertész télen sem tétlenkedik. Tanul és karbantartja a szerszámait.” Az egyik kertbarát körben indította az előadó ezekkel a mondatokkal az előadását. A keresőbe beírtam: „a jó kertész télen” szavakat és sok hasznos oldallal találkoztam. Böngésszenek Önök is! Néhány cikket, videót kiemelnék a kínálatból:

  • A felhívások biokertészeknek szóló változatait megtalálják a biokutatas.hu oldalon, melyekben csak az ökológiai termesztésben engedélyezett készítmények szerepelnek. Ugyaninnen sok hasznos kiadványhoz is hozzájuthatnak.  
  • A legkényesebb szerszámunk, a metszőolló karbantartásáról ír egy hasznos összefoglalót a Magyar Mezsgye. 

  • A lakásba jutott márványos poloskák csapdázásáról olvashatnak itt. Állítólag az USÁ-ban a szomszédok fogadásos versenyeket is rendeznek. Ki fog egy éjszaka alatt több poloskát?  

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kérésére már biotermesztői változatban is elérhetik a felhívásokhoz kapcsolódó kisfilmeket. Iratkozzanak fel a YouTube videóikra és folyamatosan kapják majd a kisfilmeket.  

Az aktuális felhíváshoz kapcsolódó videó:

Az ÖMKi munkatársaival együtt kívánok Önöknek jó pihenést, jó egészséget és boldog új évet!  

Budapest, 2021. november 21.                          

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. február 11.

Növényvédelem
Készítsük fel kertünket a tavaszra: lemosó permetezés természetes módszerekkel

2022. évi 1. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. szeptember 23.

Növényvédelem
Szőlő korai tőkepusztulása, kígyóaknás szőlőmoly elleni védekezés a bio szőlészetekben

2021. évi 21. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kiadvány
Szántóföldi kutatások az ökológiai gazdálkodásban - 2015

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák szántóföldi fajtatesztelése 2013-ban kezdődött. Az ÖMKi kutatásai jellemzően „on-farm” típusúak, azaz üzemi kísérleteken alapulnak, ezért a kutatási témák kialakításának, a kísérletek megválasztásának egyik fontos szempontja az egyszerű kivitelezhetőség. 

Részletek

Rendezvény
KEYS TO PROFITABILITY IN THE MARKET GARDEN

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet meghívására Magyarországon tart másfél napos workshopot JEAN-MARTIN FORTIER, a biointenzív kertészeti gazdálkodás egyik legelismertebb nemzetközi képviselője. Az esemény során a „The Market Gardener” díjnyertes könyv szerzője bevezeti az érdeklődőket a kisléptékű biointenzív gazdálkodásba, valamint bemutatja azon technikákat és eszközöket, amelyek a biokertészetet nyereségessé teszik. Az eseménynek a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság ad otthont, a gyakorlatban is bemutatva egy biointenzív gazdaság működését.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen