Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kajszifák védelme: fagy és gutaütés

2021. évi 3. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

► Máris elfagytak kajszik? - kérdezték többen is az elmúlt napokban. A korai tél miatt jogosan aggódnak a kertészek, főleg a kajszifák indultak be már február elején. Volt, ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól. Értékes levelet kaptam dr. Sicz György kertészmérnök kollégámtól: dr_Sicz_György_írása. Békéscsaba nyugati oldalán, a kajszi és az őszibarack ültetvényében végezte el a rügyvizsgálatot. Szomorú és ugyanakkor tanulságos eredménnyel járt a rügyek boncolgatása: 55%-os és 89%-os fagykárt talált. Fényképeket is küldött, bemásoltam azt, amelyen az alsó egészséges rügy felett az elfagyottat láthatják. 

fagy_kajszi_rügykár

Tegnap egy kajszisban tartott konferencián voltam Érden. Ott is mínusz 10-12 fokot mértek néhány éjszaka. Nem izgult a kertész, mert a legújabb „olasz” fajtái nagyon sok termőrüggyel rendelkeznek. Még akkor is teljes termésre számíthat, ha a virágrügyeknek csak a 20-30%-a maradna meg. Az a kertész, aki most telepít valamilyen gyümölcsfát, a fajta fagy és betegség ellenállóságára is gondoljon. Ne kapkodja el a vásárlást, inkább kutassa fel a kertje számára legalkalmasabb csemetét árusító faiskolát. 

Szerencsére a cseresznyék, a meggyek, de az őszibarackok többsége sem volt még olyan fejlett, hogy ezek a februári hidegek komolyabb kárt okozhattak volna bennük. Az almatermésűek pedig még alszanak. A csonthéjasokon és persze az almafélékenszőlőn is el lehet még végezni a tavaszi lemosását. A duzzadt rügyű cseresznyét délelőtt fényképeztem, még ez is permetezhető. Lásd az első felhívást. 

rügy_fagyvédelem_cseresznye_ömki

► „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál csinál.” Így szól a népi megfigyelés. Ma Mátyás napján nem talált jeget, fagyot, kellemes, tavaszi napra ébredtünk. Reméljük, hogy a virágzáskor sem hozza el a hidegetSajnos ebben nem lehetünk biztosak, a márciusi fagyokra még számítanunk kell!  

Szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 fok alá hűlhet a levegő. A talajból kisugárzik a hideg. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a - 6-8 fokos fagytól is megóvhatják a fáikat. A házikertekben tilos a tűzgyújtás, a füst a szomszédokat is zavarná. Az északról érkező sarkvidéki fagyok ellen, a szállított fagy ellen pedig nem tudunk védekezni az ültetvényekben sem.  

A virágzó fák különösen érzékenyek a mínuszokra. Fel tudjuk készíteni a fáinkat a várhatóan megérkező hidegre. A jó kondíciójú fák a kisebb fagyokat károsodás nélkül túlélik. A rügyfakadás után, bimbós állapotban már érdemes valamelyik foszfort, káliumot, cinket és bórt, valamint huminsavakat is tartalmazó növénykondicionálóval erősíteni a gyümölcsfák kondicióját (pl. Plan Tonic, Kondisol). Ezeken felül korábban Prev-B2-t ajánlottuk, mivel a gyakorlati tapasztalatok alapján kedvező volt narancsolaj és bór együtt hatása. A boltokban még akad kisebb mennyiség, de sajnos megszüntette a gyártó a gyártását. A termékenyülést segítő bór mikroelem pótlására bármelyik bór hatóanyagú termék (pl. Solvitis Bór, Polybór 140, Organit Bór, Borogreen L) használható. A tanúsítószervezetek honlapján elérik ezen termékek listáját. Ekkor már kialakult az a növényi felület (igaz, hogy még nagyon kicsi), amely képes felvenni a tápelemeket. Tehát csak megelőzéssel védekezhetünk, az elfagyott virágot nem tudjuk életre kelteni.   

darázsgarázs_ömki

Örülök, hogy divatosak lettek a rovarhotelek, más néven a méhecske hotelek, avagy a darázsgarázsok. Máris ki lehet helyezni ezeket a kertbe, az esőtől védett, naposabb erkélyekre. A beporzó fajok legnépesebb csoportjába tartoznak azok a magányosan élő méh és darázsfajokmelyek beköltöznek a mesterséges odúkba. Nem támadnak, nem kell félni tőlük! A családokban élő támadékony háziméhek és darazsak itt nem telepednek meg, mert ebben nem tudnak lépet építeni, családot nevelni. A fotón egy megvásárolható „társasházat” láthatnak. Ebben a videóban még többet elárulunk a rovarhotelek jelentőségéről. 

Budapest, 2021február 24.          

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánok                 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

A témában videó is készült, amit az alábbiakban tudnak megnézni:

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Borítókép: Dr. Sicz György

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2021. március 18.

Növényvédelem
Monília elleni védekezés ökológiai gazdálkodásban

2021. évi 5. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A 2012 őszén elindított és ökológiai gazdaságokban megvalósított étkezési búza fajtatesztjeink 2018-ban is folytatódtak. Új önkéntes gazdaságok bevonásával a vizsgálati helyszíneink számát sikerült tovább növelni és ezekkel az ország fontosabb gabonatermő régióit még jobban sikerült lefedni, mint korábban.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Földigiliszták – A termékeny talajok építészei

A földigiliszták jelentősége és ajánlások a mezőgazdasági területeken való elterjedésük támogatásához.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen