Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

► Kecskeméten már virágoznak a korai kajszifajták, Budapesten is egyre fehérebbek a fák, a fotó március 18-án készült.

Az elkövetkező napokra esős, szeles és mindvégig borult időjárást jósol a mérvadó Országos Meteorológiai Szolgálat. Tehát folyamatos párára, nedvességre számíthatunk, ami segíti a monília terjedését is. Aki nem akar kockáztatni, annak a virágzó kajszit, majd a meggyet is meg kell permeteznie a virágfertőző monília ellen.

A virágfertőző monília /Monilinia laxa/ a bibén, de a sziromleveleken keresztül is be tud hatolni a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást okozhat. Most tehát a virágokat kell megóvni a gomba támadásától. Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. Ugyanígy fertőzi a meggyet és a cseresznyét is, sőt már a megpattant rügyön keresztül is bejuthat a bimbóba.

A konvencionális termelők most kötelezően bevetik a felszívódó gombaölőket. Nehéz helyzetben van azonban az ökogazda, akinek erre nincs lehetősége. Az őszi és a rügypattanáskori rezes lemosással gyéríthetjük az áttelelő gombaképleteket, melyekről beindul a tavaszi fertőzési hullám. A további rezes kezeléseket a bimbók kiterülése előtt végezhetjük el biztonságosan, a virágok károsodása nélkül. Ezt követően kockázat nélkül a virágzás végétől van lehetőség ismét réz tartalmú szereket használni. Éppen ezért ökológiai termesztési körülmények között a megelőzés a legkritikusabb pont a monília elleni védelemben. A beteg gyümölcsöket lehetőleg már a szürettel egy menetben érdemes eltávolítani, majd megsemmisíteni, mivel a tél folyamán ezek gyümölcsmúmiává, kórokozó gombák telepévé alakulnak. Ha erre tavaly nyáron nem kerítettünk sort, még most érdemes bepótolni! A talajra hullott beteg termést, gyümölcsmúmiákat pedig beforgatással semlegesíthetjük!

Érdemes azt is tudnunk, hogy az ökológiai védekezés sikerességét a termőhely és a fajta alapjaiban meghatározza. Ha új faültetést tervezünk, a termőhely kiválasztásakor kerülendők a mély fekvésű területek, ahol a pára könnyedén megreked, hiszen ez a körülmény elősegíti a kórokozó fertőzését. Az optimális ültetvény és lombkorona a kórokozó elleni védekezés szempontjából szél által jól átjárható, érvényesítve annak szárító hatását. A megfelelő metszés tehát elengedhetetlen.

Végszükség esetén egy esővédő fólia is segíthet a virágok szárazon tartásában, ami az arra hajlamos cseresznye- és meggyfajták esetén később a gyümölcsök kirepedése ellen is védelmet nyújthat - bár e védekezési mód kivitelezése a kertben nehézkesen, csak fiatal, alacsony fáknál megoldható. Fajtaellenállóság tekintetében a Pipacs, a Csengődi, a Meteor és az Érdi jubileum meggyfajták, a Bigarreau Burlat, a János és a Valerij Cskalov cseresznye fajták, valamint a Pannónia, Piroska és Magyar kajszi fajták rendelkeznek viszonylagos ellenállósággal illetve toleranciával a betegséggel szemben. A virágzáskori hűvös, párás időszak azonban e fajták esetén is hajlamosít a moníliás fertőzésre. 

Több biostimulátor (más néven növénykondicionáló) készítménynél leírták az úgynevezett indukált rezisztencia kiváltást, ami a fák moníliák elleni természetes védelmét is erősíti. A növény ellenálló képességét fokozhatják pl. az alga alapú készítmények, és ezzel segítenek minket a küzdelemben. Az úgynevezett „egyszerű anyagok” közül is, melyek a háztartásban megszokott alapanyagok, többnek ismert a gombaölő, illetve növényi rezisztenciát kiváltó hatása. Érdemes böngészni a NÉBIH vonatkozó oldalán, ahol az egyszerű anyagok felhasználásához pontos recepteket is találunk. A növényi védekezést a fruktóz és a szacharóz is stimulálja, de moníliás virágfertőzés ellen például a csalánlevet is hadba tudjuk állítani.

Amennyiben minden igyekezetünk ellenére megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő (középső fotó). Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. A vesszők elszáradása gyakran megáll, nem folytatódik a vázágak és a törzs felé, de a szakirodalom a teljes fapusztulást sem zárja ki. A gyors metszés segíthet! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. Nagyon fontos a metszési sebek mielőbb lezárása, melyre a különböző viaszos, gyantás anyagok optimálisak. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény pl. a japánbirs, a törpemandula, a díszcseresznye, a díszőszibarack, a babarózsa is károsodhat a virágfertőző moníliától. Az aranyfa – melyet tévesen aranyvesszőnek hívunk – száradó hajtásának a fotóját jobb oldalon látják.

A csonthéjasok növényvédelméről további információkat olvashat az ÖMKi „Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében” című kiadványában, amely ingyenesen letölthető, vagy megrendelhető.

Budapest, 2020. március 18.                              

Üdvözlettel:

Zsigó György és az ÖMKi

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

 

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen