Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

HealthyMinorCereals

Az európai és a globális mezőgazdaság termelékenységét nagymértékben fokozta, hogy az elmúlt évtizedekben a nemesítés viszonylag kisszámú növényfajra (Európában elsősorban a közönséges búzára és árpára) összpontosított. A nemesítők ezeket magas ásványi műtrágya felhasználáshoz kötött magas hozamra szelektálták. Ugyanakkor ez a stratégia csökkentette a mezőgazdaságban a genetikai változatosságot és sokszínűséget, ami a növényeket sebezhetővé teszi a biotikus és abiotikus stresszel szemben. A felhasznált nagy mennyiségű műtrágya és energia pedig környezeti károkhoz vezetett.

Támogatás: 7. Európai kutatási, technológia-fejlesztési és demonstrációs Keretprogram (FP7)

Koordinátor: Crop Research Institute, Csehország

Időtartam: 2013. szeptember - 2018. augusztus

Konzorciumi partnerek: A Healthy Minor Cereals projekt 10 európai országból összesen 16 partnert fog össze: http://healthyminorcereals.eu/en/partners

A kenyérbúzával (Triticum aestivum) összehasonlítva a kisgabonafélék általában gyengébb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett is jobban termeszthetők, és sokkal magasabb mikroelem-koncentrációval bírnak. A kisgabonákat éppen ezért igen nagyra értékelik a bio élelmiszerek termelői és fogyasztói, és egyre inkább a konvencionális gazdák is. Visszavezetésük a termesztésbe és az élelmiszerláncba a HealthyMinorCereals projekt fő feladata.

A Healthy Minior Cereals célja, hogy

  • fokozza az úgynevezett kisgabonák: tönköly, rozs, zab, alakor és tönke hasznosítását
  • felhívja a figyelmet az egészséges, tápláló és fenntartható módón termelt élelmiszerek fogyasztására
  • változatosabbá tegye a kisgabonák genetikai alapjait
  • növelje a stresszel szembeni ellenálló képességüket
  • javítsa tápértéküket, feldolgozási minőségüket, és termeszthetőségüket európában.

A projektben az ÖMKi egy hazai esettanulmányon dolgozott, melyben a kisgabonák piaci helyzetéről és a belőlük készült új termékekről (pl. alakorsör) adott áttekintést. Továbbá a génbankokból és köztermesztésből gyűjtött magmintákon a Lipcsei Egyetem közreműködésével spektrális méréseket is végzünk, fejlesztve a különleges beltartalmi tulajdonságok optikai mérési lehetőségeit.

This project received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement n° 613609.

Related content and more articles in this category

2019. August 8.

Completed international projects
DiverIMPACTS

Diversification through rotation, intercropping, multiple cropping, promoted with actors and value-chains towards sustainability

Details
2019. August 8.

Completed international projects
Solarvibes

Solarvibes is a project funded by the Horizon 2020 Framework Programme for Research and Innovation of the EU.

Details
2019. August 8.

Completed international projects
DIVERSIFOOD

A DIVERSIFOOD az EU Horizont 2020 munkaprogramja által támogatott kutatási projekt, amely a mezőgazdaságról egy merőben új gondolkodásmódot alakít ki. Fő célja, hogy a növényi diverzitás beépüljön a mezőgazdaságba és létrejöjjön a kapcsolat a jó minőségű helyi termékek és a lokális élelmiszer-ellátási rendszerek között.

Details

Supporters

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes