Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényi génmegőrzés - Farmer's Pride

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: Birmingham-i Egyetem, University of Birmingham, Egyesült Királyság

Időtartam: 2017. november - 2020. november

www.farmerspride.eu

A globális élelmiszerellátásunk csupán néhány széles körben termesztett kultúrnövényre épül, melyek sérülékenyek a klímaváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

Ebben a kihívással teli környezetben a tájfajták és a kultúrnövények vad rokon fajai értékes erőforrásokként jelennek meg. Ennek ellenére soha nem látott ütemben tűnnek el a lehetséges társadalmi hasznosságukkal együtt. A jelenleg is zajló ex situ tevékenységek mellett össze kell fognunk a növénygenetikai sokféleség in situ (gazdaságokban, kertekben és a természetben történő) megőrzése érdekében, hogy az általuk biztosított természetes alkalmazkodóképességet hasznosíthassuk a jövő mezőgazdasága számára. Ennek elérése érdekében a Farmer’s Pride projekt egy új európai hálózatot hoz létre a növénygenetikai erőforrások in situ megőrzésére, illetve fenntartható használatára. 

A projekt célja, hogy

  • Létrehozzon egy fenntartható hálózatot a kultúrnövények vad rokon fajai, illetve tájfajtái aktív in situ megőrzésére.
  • Bővítse az ismereteinket azzal kapcsolatban, hogy miként tudnánk a lehető legjobban gondoskodni ezekről az erőforrásokról a jövőben, együttműködve a gazdálkodókkal és az egyéb földhasználókkal.
  • Nagyobb elismerést és védelmet, illetve ösztönzőket biztosítson a kultúrnövények vad rokonai és tájfajtái megőrzéséhez és használatához a nemzeti, valamint az európai szintű szakpolitikában és törvényhozásban.
  • Megkönnyítse a növénygenetikai erőforrásokhoz történő hozzáférést, illetve elősegítse azok fenntartható használatát a jövő generációk elegendő egészséges élelemmel történő ellátása érdekében.

Az ÖMKi feladata a hazai esettanulmányon keresztül egy többszereplős közösségi génbank hálózat fejlesztésének és működtetésének a leírása, az in situ génmegőrzés és a mezőgazdasági diverzifikáció elősegítése érdekében. Továbbá az ÖMKi egy kérdőíves felmérést készít annak érdekében, hogy kiderítsük, az emberek mekkora értéket tulajdonítanak a mezőgazdasági sokféleség, azon belül is a tájfajták megőrzésének.

Az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja által támogatott projekt.

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. július 17.

Hír
Farmer’s Pride kérdőív

Az Európai Unió (EU) által finanszírozott Farmer’s Pride projekt együttműködési hálózatot épít az európai vad és termeszett növények in situ megőrzéséhez, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság érdekében.

Részletek
2019. július 5.

Hír
“Az ősgabonákban van a jövő!”

Több mint hetvenen fogadták el meghívásunkat, köztük a magyarországi kovászos kenyér iparágának megteremtője, Vajda József pék is.

Részletek
2019. május 27.

Hír
HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ

Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen