Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Fagyvédelem, ellenálló fajták választása, madárbarát kert

2022. évi 3. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                             

Jobban is kezdődhetett volna az év. Az enyhe tél nem gyérítette a károsítókat, most pedig kimondottan száraz és az átlagosnál hidegebb a tavaszunk. Az elhúzódó hideg miatt a tavaszi vegetáció indulása lelassult. A mandulafák már virágoznak, az elmúlt napokban, hétben tapasztalt éjszakai fagyok miatt a kajszi és az őszibarack virágzása is csak lassan indul.

Békéscsabáról és az érdi kutatóból is szomorú híreket kaptam, 20-30%-ban is elfagytak egyes kajszifajták rügyei. Kalmár Klementina küldte a Tardiff fajta barnuló rügyeiről készült fotót, a szomszédjában álló Bergerange fajták kibírták az éjszakai fagyokat.

IMG_20220316_144226_fagyott

A csemeték vásárlásánál a fajta betegség ellenállóságát és a fagytűrőképességét is tisztázni kell. A klímaváltozás gyümölcskertészeket érintő egyik hatása, hogy bár összességében enyhébbek a telek, gyakoribbak a tél végén betörő hideghullámok. A korán fakadó fajták helyett esetleg érdemes lesz megfontolni inkább olyan fajták választását, amelyek később fakadnak. A gyümölcs és a zöldségfajták nemesítésénél kiemelt szempont az ellenállóság kialakítása. Ebben a kérdésben a dísznövényfajok, fajták között is nagy a különbség, nézzék meg a rózsakertben készített videónkat.

Fagyzugos kertbe különös gonddal kell kiválasztani a növényeket. A nagyüzemi fagyvédelmi módszerek (így a szélgép, fagyvédelmi öntözés, paraffingyertyák) többsége nem alkalmazható a kis kertekben. Nedves avart, szalmabála égetését az egészségünk védelme miatt az önkormányzati rendeletek sem engedik meg. Ha már ki lennének nyitva a kerti csapok, akkor a fagyok érkezése előtt be lehetne öntözni a fák alatti talajt, mert a jó szerkezetű talajban a víz hőpufferként viselkedik. A feketén hagyott földfelszín több nappali hőt fogad be, éjszaka ez is védene egy bizonyos mértékig.

Sajnos a rügypattanás környékén jelentkező fagy ellen nincs tökéletes védelem, marad az előző évben kialakított jó kondíció. A virágok megvédése érdekében, a rügyfakadástól a virágzásáig már a kálium és a bórtartalmú lombtrágyákkal is permetezhetnek, ezek a levél nélküli vesszőkből is felszívódnak.

Ha nem végezték még el a lemosópermetezést, azt rügypattanásig elvégezhetik. Jövő hétre országos esőt várunk, még az eső megérkezése előtt célszerű elvégezni ezt a permetezést, mivel ezzel lehet a leghatékonyabban megelőzni a későbbi fertőzések elhatalmasodását.

Egy széncinkefióka a fejlődése alatt 1000 hernyót is megeszik, hallottam David Attenborough egyik filmjében. Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget! A mesterséges odúkról minden fontosat megtudhatnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. A leggyakrabban használatos a B típusú odú, mely alkalmas széncinege, csuszka, mezei veréb, légykapók és nyaktekercs számára. Megvásárolható vagy a gyerekekkel közösen is elkészíthető a leírásnak megfelelően. Máris ki lehet akasztani az ajánlott magasságba.

Budapest, 2021. március 22.

Jó böngészést és jó egészséget kívánunk:

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 21.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek pajor és fonalféreg ellen

2020. évi 9. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 20.

Növényvédelem
Palántanevelési módszerek biokertészkedőknek

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 2. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai kertészeti műhelymunka - mikrobiológiai készítmények és tápanyag-utánpótlási szoftver

Részletek

Rendezvény
Kertészeti műhelymunka

Tápanyag-utánpótlás és palántanevelés az ökológiai zöldségtermesztésben

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen