Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

gyephasznosítás, bioszén, gyepterület   2023. április 19. Hír

Bioszén előállításának lehetősége – GO-GRASS műhelymunka a hazai gyepterületek hasznosításáról

A GO-GRASS projektünk második hazai replikációs műhelymunkájának témája a hazai gyepterületekről származó fűfélék bioszénként történő hasznosítása volt. A harmadik, tavaszi replikációs műhelymunkára várjuk az érdeklődőket!

A 2020 októberében megalakult hazai szakértői csoport 2022. október 14-én tartotta az első replikációs műhelymunkáját, majd a második workshopot 2022. december 5-én, Túrkevén az Agrofutura Kft. telephelyén rendezték meg az ÖMKi szervezésében.

Terepszemle az Agrofutura Kft. telephelyén, ahol Szőllősi Gábor bemutatta az általuk használt pirolízis gép működését.

A szakértői csoport feladata, hogy a gyepterületek hasznosítására közösen kiválassza a hazai körülmények között leginkább adaptálható bemutatótelep példáját, feltárja a környezeti, gazdasági, hatósági és egyéb kihívásokat, illetve kidolgozza a kiválasztott példa hazai értékláncát és az erre épülő fenntartható üzleti modelleket, finanszírozási stratégiákat.

A második replikációs műhelymunka célja a hazai lehetőségek megismerése mellett a bioszén gyártás folyamatának bemutatása volt a szakértői csoport számára, hiszen a német példa adaptálása a legígéretesebb hazai viszonylatban a négy demó közül. Szőllősi Gábor, az Agrofutura Kft. ügyvezető igazgatója biztosította ennek a lehetőségét, így a műhelymunka mellett 1,5 órás terepbejárásra is lehetősége volt a résztvevőknek.

Rizspelyvától a komposzttal kevert bioszénig

Az első műhelymunkán elkezdett koncepciót követve, a második workshopon a technológiai és a piaci lehetőségek megvitatása állt a középpontban.

A Hortobágyi Nemzeti Park és környéke alkalmas terület lenne egy kisüzemi bioszén üzem számára. A sok felhagyott táblával rendelkező, mocsaras területen nagyobb mennyiségű fű is megtalálható, illetve a környező gazdálkodók és a nemzeti park is rendelkezik megfelelő gépparkkal a fű betakarításához. A pelletálási megoldás technológiája még további kidolgozást igényel, amelynek alapját a német bemutató során kidolgozott megoldás fogja biztosítani. Az előállított bioszén lehetséges felhasználási területe lehet regionális: országos szinten a zöldségtermesztőknek történő értékesítés műtrágya-helyettesítőként, vagy takarmányként történő felhasználás.

A dán demó (fűből előállított fehérje koncentrátum takarmányozás céljából) hazai adaptációja a versenyképesség hiánya miatt nem tűnik megvalósíthatónak, ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyar szakértői csoport kizárólag a német demó replikációjára fog fókuszálni a továbbiakban.

A harmadik replikációs workshopra még idén tavasszal kerül sor Kajászón, szintén helyszín látogatással egybekötve, a 3R-BioPhosphate Kft. telephelyén.

Amennyiben érdekli a hazai gyepterületekről származó fűfélék bioszénként történő hasznosítása, és szívesen részt venne a harmadik replikációs műhelymunkán, kérjük, forduljon Csonka Valéria kolléganőnkhöz a következő email címen: valeria.csonka@biokutatas.hu

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. október 25.

Hír
ELFELEDETT GYEPTERÜLETEINK ÚJRA FELFEDEZÉSE

Részletek
2020. október 19.

Hír
Go-grass felhívás

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani.

Részletek
2021. február 19.

Hír
Megalakult a GO-GRASS gyephasznosítást célzó projekt hazai Szakértői csoportja

Tavaly decemberben egy online műhelymunka keretében megalakult a GO-GRASS projekt hazai megvalósításáért indított szakértői csoportunk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen