Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Megalakult a GO-GRASS gyephasznosítást célzó projekt hazai Szakértői csoportja

Tavaly decemberben egy online műhelymunka keretében megalakult a GO-GRASS projekt hazai megvalósításáért indított szakértői csoportunk.

A GO-GRASS célja az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületeinkben rejlő erőforrások fenntartható hasznosítsa. Mégpedig úgy, hogy körforgásos üzleti modelleket dolgoz ki gazdák és feldolgozók számára négy különböző bemutató ország példái alapján (Hollandia, Dánia, Svédország és Németország), ezáltal elősegítve a tápanyag-utánpótlást, a nyersanyag-önellátás növelését, illetve az energiafogyasztás csökkentését.

A projektet bemutató látványos videó. Érdemes megnézni! A magyar nyelvű felirat a beállításokra kattintva érhető el. 

A projekt másik jelentős célja a kifejlesztett technikai és intézményi megoldások sokszorosítása három úgynevezett követő ország – Magyarország, Románia és Spanyolország segítségével. Így a projekt hazai megvalósításában a négy bemutatóhely eredményeiből kell kiválasszuk és elérhetővé tegyük a legalkalmasabb példá(ka)t a magyar agrár- és élelmiszeripar szereplői számára. A Szakértői csoport pontosan ezt a célt hivatott támogatni. A csoport többszereplős jellege - vagyis hogy nemcsak gyepgazdálkodókat, hanem földtulajdonosokat, feldolgozókat, kereskedőket, technológiai tanácsadókat, szakértő kutatókat és a természetvédelmi területek kezeléséért felelős állami szerveket is tömörít - lehetővé teszi, hogy az érintettek érdekeit a lehető legátfogóbban tudjuk beintegrálni a hazai megvalósítási folyamatba. A csoport szakértőivel a négy bemutatótelep példája közül közös együttgondolkodással kiválasztjuk a hazai körülményekhez leginkább adaptálhatót az érintettek környezeti, gazdasági, hatósági és egyéb kihívásainak feltárásával, valamint a kiválasztott példá(k) hazai értékláncának és az erre épülő, fenntartható üzleti modell(ek), finanszírozási stratégiák kidolgozásával.

A decemberi műhelymunkán a résztvevők részletesen megismerkedhettek a GO-GRASS projekttel és egymással is, illetve elkezdődött a négy bemutatótelep példáinak véleményezése és kiválasztása. A szereplők rámutattak, hogy leginkább a német biofaszén példáját látják megvalósíthatónak a hazai körülmény közé. A német példa hazai adaptálásához már van rendelkezésre álló technológia (hidrotermikus karbonizáció, pirolízis) az országban, így ennek beruházási költsége megtakarítható, rövid ellátási láncban is működőképes, valamint a végtermékének, a biofaszénnek lehet a legnagyobb átfogó hatása a mezőgazdaságra talajjavítás vagy csökkentett vegyszer-használat szempontjából. Illetve, a biofaszén előállításánál tűnik a legkedvezőbbnek a fűhasznosítás energiaigénye is, hiszen kevésbé költségesebb, mint a takarmány széna előállítása, ráadásul a gyepek természetvédelmi célú fenntartása is megvalósulhat.

A német példa mellett, a dán szerves fehérje koncentrátumot találták a szakértők még megvalósításra érdemesnek, hiszen ez a végtermék a legmagasabb használati értékű, a technológiai eljárás során pedig olyan melléktermékek keletkeznek, amelyek alkalmasak lehetnek más példák, például biofaszén, vagy a csomagolóanyag készítésére is. Vagyis, lehetőség nyílna bizonyos példák együttes  alkalmazására amivel egy komplex értéklánc válna kialakíthatóvá. Viszont, a fűfinomítás technológiája a legköltségesebb, és jelenleg nincs hazánkban ilyen működő technológia, vagyis komoly beruházást igényelne.

Emellett, a másik két példa, a papír- és csomagolóanyag és a brikettalom megvalósítására kevesebb érdekelt van a csoportban, ezek felkarolásával kapcsolatban még további konzultáció szükséges.

 

200324164316_K0xCXc_gograss_logo
A Go-Grass projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 862674 szám alatt. A projektről bővebben a www.go-grass.eu oldalon olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. szeptember 5.

Hír
GO-GRASS felhívás

Keressük azokat az érdekcsoportokat (gazdák, feldolgozók, értékesítők stb.), akik szívesen működnek együtt az ÖMKi-vel a GO-GRASS projekt hazai megvalósításában. A jelentkezés határideje: 2022. szeptember 23.

Részletek
2020. október 19.

Hír
Go-grass felhívás

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani.

Részletek
2019. február 18.

Hír
Díjazták a kutatási hálózatunkat!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett, 19. Országos Környezetvédelmi Találkozón került sor a Környezet Védelméért díjak átadására.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Rendezvény
Szári Szántóföldi Szakmai Nap 2023

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen