Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) és a Háromkaptár Biokert a tavalyi első kurzus sikerére alapozva idén is megszervezi a Legyél Te is Biokertész! tanfolyamot.

 

Önellátásra törekvő házikertesek, árutermelést tervező kisgazdaságok számára egy teljes szezonon át nyújtunk elméleti és gyakorlati információkat ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztés témájában. A tanfolyam 6x2 órás előadásból és 6 teljes gyakorlati napból áll; az elméleti előadások péntek délutánonként zajlanak Budapesten, míg a gyakorlati napok egy teljes szombatot vesznek igénybe Tahitótfalun. Az érdeklődéstől függően lehet csak az előadássorozatra, csak a gyakorlatra vagy mindkettőre jelentkezni.

 

Mit tudhat meg a tanfolyamon?

Előadássorozat:

  • korrekt, gyakorlati információk szakembertől, közérthető formában a gyakorta felmerülő nehéz kérdésekben, pl. veteményes tervezés, ökológiai tápanyag-utánpótlás és növényvédelem, kiskerti vetőmag-fogás stb.
  • csoportos konzultációs lehetőség a saját kertben felmerülő problémákkal kapcsolatban
  • nyomtatott előadás-kivonatok a 6x2 órányi előadáshoz
  • a megfelelő szakirodalmak listája

Gyakorlati napok:

  • gyakorlati jártasság megszerzése a házikerti veteményes főbb munkafolyamataiban, pl. palántázás, vetés, tűzdelés, mulcsozás, befőzés stb.
  • gyakori kórokozók és kártevők okozta tünetek beazonosításának gyakorlása a kerti növényeken
  • mindez egy működő ökológiai gazdaságban, szép környezetben, ízletes bio étkezéssel
  • konzultáció a gyakorlatvezetőkkel, hozott kór- és kárképek közös beazonosítása

Az időpontokat, a részletes programot és a csomagok árát az alábbi link tartalmazza.

Mi a fenntartható jövőre szavazunk!

Bővebben...Az ÖMKi bekerült az E.ON Energy Globe Magyarország verseny döntőjébe, amely  a fenntarthatóságot célzó innovatív kezdeményezéseket díjazza. 200 pályázó közül mindössze 9 jelölt versenytársaként választotta ki a szakmai zsűri az on-farm kutatói hálózatunkat, a "Vállalkozások" kategória jelöltjeként!

Te is úgy gondolod, hogy az ÖMKi-vel nemcsak egy fenntartható kezdeményezést, hanem az ökológiai mezőgazdaság népszerűsítését és a biogazdák szélesebb körű elismerését támogatod? Kérlek, segítsd szavazatoddal az ÖMKi munkáját!  Hogy könnyebb legyen a döntés, olvass bele rövid bemutatkozónkba és nézd meg az ÖMKi videót! https://www.energy-globe.hu/szavazas

Sőt, szavazatoddal akár egy  iPhone X-et is nyerhetsz, amit a szervezők hetente sorsolnak ki a szavazók között!

Dönts Te a fenntartható jövőről!

ÖMKi: A genomszerkesztésnek nincs helye a biogazdálkodás gyakorlatában

A biomozgalom – melynek az ÖMKi 2011 óta meghatározó hazai képviselője – már 1993-ban nyilvánosan elzárkózott a genetikailag módosított élőlények alkalmazásától, majd 1999-ben európai szabályozás is született a génmódosított szervezetek és származékaik ökológiai gazdálkodásban való alkalmazásának teljes tiltásáról. Szigorú szabályok biztosítják, hogy milyen módszerek elfogadottak az ökológiai növénynemesítésben és vetőmag-előállításban. A biotechnológiai eljárások ugyanakkor folyamatosan fejlődnek. Az elmúlt években olyan új, úgynevezett genomszerkesztési technológiák jelentek meg, melyek alkalmazási és detektálási lehetőségei, s így jogszabályi helyzete is éles vitákat eredményezett. A nemzetközi és a hazai ökológiai ágazat is aggodalmát fejezte ki ezen eljárások biztonságosságát illetően, és elutasítja alkalmazásukat az ökológiai gazdálkodásban. A választóvonal a hagyományos nemesítés és a génmódosítás között mindeközben egyre inkább halványulni látszik. 

 

Mik azok az új génszerkesztési eljárások?

A génszerkesztés tulajdonképpen egy gyűjtőnév azokra az új biotechnológiai eljárásokra, melyek célzottan és nagy pontossággal képesek megváltoztatni a genetikai állományt. Legismertebb ilyen módszer például a CRISPR-Cas vagy a cink-ujj nukleáz technológia. Ezekkel a módszerekkel különböző mértékű változtatások érhetők el a genetikai állományban, akár nukleotid pontossággal. A megváltoztatott részletek ugyanabból a fajból, de akár egy teljesen más faj genomjából is származhatnak. Jelentős különbség a korai géntechnológiai módszerekhez képest, hogy a génszerkesztéssel célzott helyen, közvetlenül végzik el a genom módosítását, nem pedig véletlenszerűen (pl. génpuskával) juttatják be a beépítendő örökítő anyag részeket. Ezzel jelentősen növelhető a módszer pontossága, és csökkenthető a nem várt következmények kockázata – ugyanakkor továbbra is nagyon kevés az ismeretünk arról, hogy egy-egy változtatás a genetikai állományban milyen, a megcélzotton túli következményekkel járhat, különösen a laboron túli, mezőgazdasági alkalmazások során.

Világszerte folynak viták a kutatók, a mezőgazdaság szereplői és a döntéshozók között, hogy az új génszerkesztési technikákat a jogi szabályozásban a génmódosítás kategóriájába sorolják-e, vagy sem. Míg az Egyesült Államok már döntött és nem tartja az e módszerek segítségével előállított élőlényeket génmódosított szervezeteknek (s így ezek külön jelölése sem kötelező), addig mi, Európában az elővigyázatosság elvét követjük – ameddig ez egyáltalán lehetséges.

Az Év Agrárembere díj közönségszavazása - Csáki Tamás, az ÖMKi méhészeti kutatásainak vezetője kategória döntős!

Bővebben...Büszkék vagyunk arra, hogy Csáki Tamás, az ÖMKi méhegészségügyi kutatásainak vezetője „A jövő agrárszakembere” kategóriájában indul Az Év Agrárembere díjért.

Munkatársunk méhészeti ágazat iránti elkötelezettsége példaértékű, munkássága és eredményei pedig magukért beszélnek. 2013-ban létrehozta az ÖMKi méhészeti on-farm kutatási hálózatát, melyben országszerte immár 65 termelő méhészgazdaság bevonásával vezet kutatási projekteket. A hálózattal elért egyik legfontosabb eredménye a méhek elsőszámú kártevője, a varroa atka elleni szerves savakra alapozott ökológiai védekezési módszerek kidolgozása és elterjesztése. Jelenleg is az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelő méhészeti szövetkezet és szaktanácsadói hálózat kialakításán dolgozik. Szakmai bemutatkozásáról bővebben itt olvashatnak: http://www.azevagrarembere.hu/jelolt/445

Tápanyag-utánpótlás és talaj-mikrobiológia – nem csak öko burgonyában

Bővebben...Teltházas konferenciát tartott az ÖMKi 2017. december 8-án, Gödöllőn. „A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban” című rendezvény fókuszában a talaj-mikrobiológia, a bio burgonya stressz-tűrése és az ökológiai gazdaságok tápanyag-utánpótlása állt. A 60 résztvevő fele termelő volt. Rajtuk kívül oktatók, kutatók, forgalmazók jelentek meg az eseményen, így nagyon aktív és gyakorlatias párbeszéd alakult ki.

A talajok pusztulása felgyorsult: percenként 8000 m2 termőtalaj pusztul el – emelte ki Prof. Dr. Biró Borbála talajbiológus, egyetemi tanár. A talajdegradációs folyamatokban nagy szerepe van a nem megfelelő mezőgazdasági gyakorlatnak. Fontos tudatosítanunk, hogy a talajnak komplex és sokszereplős táplálékhálózata van, és mindegyik táplálékszintet kímélni, ápolni szükséges a humusztartalmat megőrző vagy fejlesztő, átgondolt termelési tevékenységgel. Az ásványi és szerves (táp)anyagok és a mikrobák megfelelő együttesét kell kialakítani a talajban. A professzor asszony arra is rámutatott, hogy a kereskedelemben kapható mikrobiológiai készítmények között nem feltétlenül csak termésnövelő hatású termékek vannak, hanem növényerősítő, növényvédő és talajszerkezet-javító hatásúak is, melyre legyünk figyelemmel a termék választásakor!

A kisgabonák hazai perspektívái - CERERE szakmai fórum Debrecenben

Bővebben...

A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara adott helyet 2017. december 4-én a CERERE Horizont 2020-as projekt kerekasztal-beszélgetésének, melyen az ÖMKi munkatársa, Borbélyné, Dr. Hunyadi Éva is részt vett. A projektben 13 európai gabonapiaci szervezet és kutatóintézet, köztük magyar partnerként a Debreceni Egyetem működik együtt a bio- és alacsony ráfordítású gabonatermesztési rendszerek fejlesztése érdekében.

A programot Prof. Dr. Nagy János, prorektor nyitotta meg a Debreceni Egyetem bemutatásával és a Földhasznosítási, Területfejlesztési és Műszaki Intézet tevékenységének ismertetésével, majd a CERERE projekt bemutatása következett.

ÖMKi „Ökokedvenc” Fotópályázatának eredménye

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szeptember elején meghirdetett fotópályázata sikeresen lezárult, ezúton is köszönjük az aktív részvételt. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az ökológiai élelmiszerek széleskörű fogyasztásának fontosságára. A beérkezett ötletes képek közül hét döntőst választottunk ki, akik között két fő kategóriában hirdettünk nyertest.

A Közönség Díj kategóriában személyesen lehetett szavazni az ÖMKi standjánál kiállított döntős művekre a 2017. szeptember 19-24. között megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretei között.  Emellett a közösségi oldalunkon is megosztottuk a műveket, így az online és személyes voksok összesítése után hirdettük ki e kategória nyertesét. A Szakmai Díjról az ÖMKi csapata döntött figyelembe véve a pályázatban feltüntetett kritériumokat. A nyeremények átadására, melyek egyenesen a MagosVölgyi Ökológiai Gazdaság kertjéből frissen érkeztek, október végén került sor.

Meghívó: 2017. 12. 08. A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban: fókuszban a talaj-mikrobiológia és a tápanyag-utánpótlás

"A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban: fókuszban a talaj-mikrobiológia és a tápanyag-utánpótlás" címmel, 2017. december 08-án megrendezésre kerülő rendezvényre invitáljuk Önt.


Az ökológiai gazdálkodásban központi jelentőségű a talaj termőképességének fenntartása, javítása. Évről-évre szélesebb az ökogazdálkodásban is engedélyezett termésnövelő anyagok kínálata. Viszont kérdéses, hogy a komplex tápelem-pótlást, a különböző szerves trágyák használatát hogyan értelmezzük a rendelkezésre álló tápanyag-utánpótlási számítási módok, szoftverek világában? Továbbá, az éves nitrogén-limitáció és a szárazodó klíma stresszhatását tudják-e ellensúlyozni a mikrobiológiai oltóanyagok és talajkondicionálók? 

Ezeket a kérdéseket vitatjuk meg a rendezvényen, számítva a résztvevők aktív hozzáállására.
 

Szeretettel várjuk!

 

Részletes program

Regisztrációs link

Beszámoló a Bioterra Egyesület konferenciájáról

Bővebben...„Románia ökológiai gazdálkodásának helyzete – 10 évvel az Európai Unióhoz való csatlakozás után” címmel tartotta meg konferenciáját a Bioterra Egyesület 2017. november 28-án Kolozsváron, melyen a hazai és környező országok társ-szervezetei, szakemberek, piaci szereplők, gazdálkodók vettek részt, és az ÖMKi is képviseltette magát. A jubileumi évfordulók alkalmából kitüntetést vehetett át Dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke is, aki úttörő szerepet játszott a romániai ökológiai tanúsítási rendszer kiépítésében.