Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

On-farm partnertalálkozót tartott az ÖMKi Füzesgyarmaton

Február utolsó napjaiban, kifejezetten tavaszias időben tartotta kétnapos on-farm partnertalálkozóját az ÖMKi, mely idén a Békés vármegyei Füzesgyarmaton került megrendezésre. Az ország minden tájáról érkeztek gazdálkodók, így a több mint 30 fős társaság hamar meg is töltötte a termet.

A találkozót Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, a szántóföldi kutatási csoport vezetője nyitotta meg, aki elmondta, hogy a kötetlenebb, interaktív párbeszéd nem egy szokványos szántóföldi nap, hanem egy olyan szakmai műhelymunka, ahol azokkal a kollégákkal, partnerekkel találkozunk, akikkel régóta együtt dolgozunk, és a jövőben is számítunk egymás szakmai munkájára. 

A tervezett programok rövid ismertetése után Szólláth Tibor, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület, és a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének Elnöke szólt néhány szót a megjelentekhez. Kiemelte, hogy örömmel fogadta el felkérésünket, hiszen ő maga is ökogazdálkodó, így pontosan tudja milyen kihívásokkal és lehetőségekkel kell szembenéznie annak, aki ökológiai gazdálkodásba fog.  

ÖMKi hírek fejléce - 2024-03-10T131053.665

Második vendégelőadónk, Dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI), Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője igen hasznos és értékes előadást tartott piaci aktualitásokról a terménykereskedelemben, különös tekintettel a gabonafélékre és a GMO-mentes növényekre. Előadásából számos fontos információt kaptunk a globális terménykereskedelem helyzetéről.  A piaci körkép után Sulyán Péter, az ÖMKi Agrárinformatikai csoportjának projektvezető kutatója tartott egy rövid, figyelemfelkető előadást a Drón a búzatábla felett: multispektrális távérzékelési tapasztalatok és lehetőségek az on-farm ökológiai fajtakísérletekben, avagy a kockásfüzettől az automatizálásig címmel. Bemutatta, hogy nem érdemes idegenkedni a digitális megoldásoktól, mert ha átlátjuk és megérjük ezeknek az eszközöknek a működését és hasznosságát, rájövünk, mennyi előnnyel jár az informatikai eszközök integrálása a gazdálkodásba.  

Az egyéni előadások után következtek a műhelymunka beszélgetések, melyet Földi Mihály, az ÖMKi vezető kutatója, helyi, füzesgyarmati ökogazdálkodó kollégánk kezdett, aki rövid helytörténeti bevezetés után rá is tért az öko őszi búza on-farm kutatásaink bemutatására. 2012 óta foglalkozik őszi kalászos fajtatesztekkel, mert az ökobúza termesztésben hiánypótló a fajták üzemi teljesítményértékelése. Ugyanaz a fajta nehezen képzelhető el egyformán sikeresnek konvencionális és ökológiai termesztési rendszerben. Az alkalmazkodó-képesség az ökotermesztésben sokkal fontosabb, a jól alkalmazkodó fajták ugyanis kevésbé betegszenek meg. A fajtatulajdonos dönti el, hogy melyik fajtát javasolja ökotermesztésre. A rövid gondolatébresztő után remek párbeszéd alakult ki a jelenlévő ökogazdálkodók és kollégáink között, többen is elmondták, hogy azért vesznek részt az öko kísérletekben, mert ez gyakorlati szempontból számukra is hasznos, és tényleg azokat a fajtákat kell megtalálni, amik az adott tájegységhez legjobban alkalmazkodnak. Ahogyan az öko on-farm fajtakísérletek, úgy az ÖMKi-VSZT-NÉBIH együttműködés öko őszi kalászos posztregisztrációs fajtatesztjei is éppen ezért fontosak. Emellett fontosnak tartották még a gazdálkodók a gyors kezdeti fejlődést, a bokrosodást, a gyomelnyomást, vagy akár a levélállást, mert ökológiai körülmények között gyakran a gyomszabályozás az egyik legnagyobb kihívás. Többszörös inputanyag mennyiséggel a konvencionális módszer nagyobb termést eredményezhet, de a gazdaságossága megkérdőjelezhető. 

ÖMKi hírek fejléce - 2024-03-10T131228.929

A műhelymunka beszélgetések második témavezetője Dani Mária, az ÖMKi kutatója volt, aki a fehérjenövény kutatásokat mutatta be. Ő maga is biogazdálkodó, 2015 óta foglalkozik biotermeléssel és elkötelezett híve az egészséges táplálkozásnak és életmódnak. Elmondta, hogy fokozott jelentősége van a fehérjenövények termesztése során a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak. Azt őszi búza kapcsán rengeteg hasznos és inspiráló gondolat hangzott el, de szójában talán még fontosabb a tájegységekhez való alkalmazkodás, a rendelkezésre álló csapadék, az éghajlat, és összességében, hogy az az ország mely részén vagyunk. Emellett fontos a hazai élelmiszer-alapanyag ellátás, például, hogy a boltok polcain itthon megtermelt lencse legyen. Fontossá vált a változó táplálkozási preferenciák kiszolgálása és az elmozdulás a termeléstől a feldolgozás felé. Az elmúlt évben lóbab, csillagfürt, őszi borsó és szója kísérleteket folytatott az ÖMKi, on-farm és kisparcellás beállításban, majd 2023/2024-ben ez kiegészült őszi lencsével és csicseriborsóval is. Abban a gazdálkodók is egyetértettek, hogy mikor ezeket a fajtateszteket elkezdték, az rengeteg munkával és kihívással járt. Ahogy azonban berendezkedtek ezekre a kultúrákra is, fejlődött a gazdaság, és már több figyelmet lehetett fordítani a fajtaválasztásra. Ezt a munkát nem lehet és nem is szabad itt abbahagyni, mert nagy szükség van rá. 

A harmadik műhelymunka beszélgetés előadója Dr. Berényi Üveges Judit, az ÖMKi vezető kutatója volt, aki a nemrégiben indult szántóföldi talajtani és talajvédelmi kutatások főbb területeit mutatta be. A fő kérdés, hogy takarónövények, köztes növények, humuszépítő gyakorlatok, a csökkentett művelés, az ökológiai tápanyautánpótlás és a regeneratív mezőgazdaság gyakorlatainak alkalmazása hogyan hatnak a talaj állapotára. Kihangsúlyozta, hogy elsődleges feladat és koncepció, hogy a leromlott talajok állapotát helyre kell hoznunk, hogy sikeresen gazdálkodni tudjunk. Beszélt az Élő Labor módszertan szerinti kutatásokról a talajegészséggel és talajvédelemmel kapcsolatban, és olyan technológiák és jó gyakorlatok alkalmazásáról, melyek már 2020 óta zajlanak a szári Csoroszlya Farmon, mezoparcellás talajművelési kísérletek formájában. Emellett az Alföldön, a speciális problémákkal küzdő Homokhátságon 2023-ban indult öt helyszínen a helyi adottságoknak és igényeknek megfelelően további kísérlet, melyhez bátran lehet csatlakozni, nem csak az Alföldről, hanem akár az ország minden tájáról. A jelenlévők közül többen is jelezték, hogy az erózió és annak szél általi formája, a defláció is igen nagy probléma számukra, így takarónövényeket, de akár ökogazdaságban is jól alkalmazható magkeverékeket is kipróbálnának a talajmegújítás és a talajélet fenntartása céljából. 

ÖMKi hírek fejléce - 2024-03-10T131505.860

A találkozón jelent volt Nobilis Ágoston is, a szári Csoroszlya Farm vezetője, aki elmondta, hogy 2015 óta folytatnak ökogazdálkodást, 2020 óta aktív együttműködésben az ÖMKi-vel. 280 ha-on folyik a szántóföldi növénytermesztés és gyümölcstermesztés. A talajművelési mezoparcellás kísérletek mellett vannak on-farm kutatások és gabona fajtatesztek is. Elmondta, hogy nagyon hasznosnak tartja az ÖMKi kollégáival való együttműködést: 

„Az on-farm kisérletek során közös következtetéseket tudunk levonni, közösen próbáljuk kitalálni azokat a technikákat, melyek a legjobban működnek a területen. Alapvető kérdésnek számít nálunk is, hogy hogyan oldjuk meg a tápanyagutánpótlást és a gyomszabályozást, és ezen együtt gondolkodunk. Jó, hogy ebben nem vagyunk egyedül” -fogalmazta meg Nobilis Ágoston. 

A találkozó során tartalmas párbeszédek alakultak ki a talajművelés, a fajtahasználat, a fehérjenövények, a lehetséges terményfeldolgozási utak témakörében. Közös gondolkodás és - ami még ennél is fontosabb - közös tapasztalatcsere gazdagította a kétnapos programot. Az ÖMKi szántóföldi csoportja nevében ezúton is köszönjük a résztvevőknek, hogy idejüket nem kímélve megtiszteltek minket jelenlétükkel és köszönjük az eddigi pozitív visszajelzéseket is. Reméljük, hogy mindannyian hasznosnak találták az előadásokat és műhelymunka beszélgetéseket, és továbbra is számíthatunk a hosszú távú, elkötelezett együttműködésükre. 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen