Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Lisztharmat elleni védekezési módszerek biokertben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 6. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                

► A lisztharmatok évtizedét éljük és ezt az erkélyre kiültetett árvácska is bizonyítja. Valószínűleg már az őszi palántákkal hoztuk be a fertőzést. Most tavasszal, a télies körülmények ellenére is be tudott indulni ez az elvileg melegkedvelő gomba. Nemsokára muskátli vagy petúnia kerül a helyére, nem érdemes permetezni. Ahol nagyobb területen lépett fel a fertőzés, ott a kontakt kénes gombaölők (lásd lent) engedélyezettek a dísznövényekre. Hatásosak lehetnek az árvácskánál is, de azért végezzenek próbapermetezést.

► Már alig lehet kapni Jonathan almát a boltokban. Nem bírnak a termesztők az almalisztharmattal. A középső fotón a tavaly nyáron-ősszel megfertőzött rügyekből betegen kibújt „lisztes” leveleket láthatják, a baloldali egészséges rügyből kipattant levélkék mellett. Nem sokáig lesz ilyen szép zöld, a szomszédból máris szóródnak a spórák (konídiumok). Volt, aki már permetezett valamelyik kéntartalmú gombaölővel, jól tette. A pirosbimbós állapotig akár dupla dózissal is használhatják a kén hatóanyagú készítményeket. Csak néhány a sok közül: Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Michrotiol Special, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Érdemes kipróbálni! Örülnénk a visszajelzéseknek! Engedélyokirataikat itt megtalálják.

► A köszmétének (piszkének, egresnek) két saját lisztharmata is van, sok gondot okoznak. Érdemes megnézni a bokrokat és védekezzenek, ha szükséges. Az almánál felsorolt kén hatóanyagú termékek közül 4 használható: Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Michrotiol Special, Eurokén 2000 80 WG. Egyes fajtái érzékenyek a kénre, mely lombhullást okozhat, ezért végezzenek próbapermetezést (általában minden növénynél csak 25 0C alatti hőmérsékletnél permetezzenek kéntartalmú gombaölőkkel). Az Agrofórum honlapján található kép a súlyosabb kárt okozó amerikai lisztharmatot ábrázolja.

► Az almalevél fotóján láthatják az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét is. Az alma gazdaságilag jelentős növény ezért jóval több levéltetű ölő szert engedélyeztek, mint pl. a ribizlire. A Vektafid A-t egérfüles állapotban 1%-os, nyáron 0,5-1%-os hígításban is használhatják, ezen kívül egyéb olajos szerek is szóba jöhetnek, mint például a Vegarep EC, a Gravity, a Biola-agro és az Agrokén. Ez utóbbi esetében azonban fontos megjegyezni, hogy a kén komponens magas hőmérsékleten itt is perzselést okozhat. Az egyszerű anyagok közül a csalánlevél vizes kivonata használható még a levéltetvek ellen. Ennek pontos módja a Nébih honlapján található.

Budapest, 2020. április 4.                              

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:               

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen