Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2022. november 11. Hír

Megtartottuk az i2connect magyar nyelvű kísérőeseményét

Szaktanácsadók szerepe az interaktív innovációban ― tapasztalatok, jó gyakorlatok és induló program lehetőségek

Az i2connect Nemzetközi Konferencia keretében 2022. november 10-én megrendezett, magyar nyelvű kísérőesemény alapvető célja volt a hazai mezőgazdasági szaktanácsadók megismertetése az i2connect projekt tevékenységével, az interaktív innováció fogalmával, módszereivel és tapasztalataival, valamint bekapcsolásuk az európai szakmai közösségbe, hálózati együttműködésbe.

A szakmai rendezvényre huszonhárom szaktanácsadó érkezett, ezenfelül érkeztek az Egyetemről oktatók és hallgatók, illetőleg gazdálkodók és további érdeklődők akik a program keretében betekintést nyertek a hazai megvalósítók által folytatott munkálatokba és eredményekbe, valamint tájékoztatást nyújtott az agrárkormányzat és agrárkamara kapcsolódó törekvéseiről is.

Az előadások résztvevői

Az Európai Unió egyik legnagyobb most folyó H2020-as kutatásfejlesztési projektje az i2connect, amelynek középpontjában a szaktanácsadás áll. A projekt célja, hogy támogassa a szaktanácsadási rendszerek reagálását a mezőgazdaság és az erdészet innovációs kihívásaira. Az i2connect projektben 21 európai ország szaktanácsadó szervezeteivel együtt hazánk 3 szervezete, az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Széchenyi István Egyetem (SZE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vesz részt.

Az interaktív innováció során az egymást kiegészítő ismeretekkel rendelkező szereplők együttműködnek közös fejlesztési projektek kidolgozásában, ezek gyakorlatba történő átültetésében, valamint az eredmények szélesebb körben történő elterjesztésében. Ennek megfelelően az i2connect célja, hogy a szaktanácsadók felismerjék gazdálkodó partnereik fejlesztési igényeit és össze tudják azokat kapcsolni a hasonló témában érdekelt szereplőkkel a problémák közös megoldására, ezáltal az innovációt a gazdák, a termelők felől érkező kezdeményezésként segítsék kiteljesedni, megvalósulni.

A projekt elérendő hatásai közé tartozik, hogy erősíti a szaktanácsadók közötti hálózatépítést és az egymástól történő tanulást, növeli a szaktanácsadók befolyását a tudományos kutatás és a gyakorlat közötti tudásáramlás erősítése, a hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok és a vidékfejlesztés érdekében. Képzési és szaktanácsadási tematikák és szolgáltatások kidolgozásával fejleszti a gyakorlati tudásátadást az ismeretek hosszú távú megőrzésének elősegítése érdekében.

Köszöntő – Jakab István elnök MAGOSZ

A rendezvény során a hazai megvalósítók által bemutatott tevékenységek közül az alábbi aktuális projekt elemeket kísérte kiemelt érdeklődés, amelyek mindegyike tartalmaz a szaktanácsadók számára hasznos, gyakorlatban is alkalmazható információt, illetve bekapcsolódási lehetőséget:

Szaktanácsadók interaktív innovációs képzése:

A képzők képzése – felkészítést követően az idén megkezdődtek az i2connect szaktanácsadói tréningek a NAK és a SZE szervezésében, a MATE-GAK közreműködésével. A képzések a közeljövőben folytatódnak, amelyekről a szervezők honlapján lesznek majd érhetők a felhívások.

Székely Erika, NAK

Az európai szaktanácsadási szolgáltatók adatbázisa:

Az online adatbázis a mezőgazdaság, az erdészet, az élelmiszer-előállítók számára rendszeres szolgáltatást nyújtó egyéni szaktanácsadók és szervezetek címtára. Az adatbázisba történő regisztrációval a szaktanácsadók részeseivé válhatnak az európai színtéren interaktív innovációs gyakorlatokat fejlesztő és folytató közösségnek, tematikus érdeklődési irányuk szerint értesülhetnek induló új lehetőségekről, bekapcsolódhatnak a különféle együttműködési programokba.  A rendezvény során a megjelent szaktanácsadók nagy része az elő-regisztrációs űrlap kitöltésével jelezte belépési szándékát. Javaslatként megfogalmazódott az adatbázisba történő regisztráció rugalmasabbá tétele annak érdekében, hogy a szolgáltató szervezetek a megfelelő adatvédelmi előírások betartásával, szaktanácsadóik beleegyezésével tudják őket felrögzíteni.

Jó gyakorlatok, hazai projektekkel:

Az i2connect célja az is, hogy az Európa-szerte összegyűjtse és elemezze azokat a gyakorlati eseteket, amelyekben az interaktív innováció és annak támogatása terén szerzett tapasztalatok pozitívak és azonosítsa azon stratégiákat, módszereket, intézkedéseket, motivációt és környezetet, amelyek ezen jó gyakorlatokat megalapozzák és támogatják. A konferencia során több alkalommal elhangzott, hogy szükséges további esetek azonosítása és bemutatása, amely kapcsán a magyar jó gyakorlatokra is számítanának. Ehhez hazánkban például az EIP-Agri típusú, „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása” típusú pályázatokat sikeresen megvalósító projektek adhatnak kiindulást.  

Kovács Attila, AEDIH intézményi projektvezető, SZE

AKIS ország leírások:

A projekt által létrehozott jelentések betekintést nyújtanak az egyes országok Agrártudás és Innovációs Rendszerének (AKIS) felépítéséről, valamint nemzeti – és egyes esetekben regionális – szinten a mezőgazdasági és erdészeti tanácsadási szolgáltatásokról. A jelentések feltárják az intézményi és infrastrukturális környezet alapvető jellemzőit, amelyben az ágazat szaktanácsadói is tevékenykednek. Ezek az információk célzott beavatkozások alapjául szolgálhatnak a szakpolitikák fejlesztésére és a problémák megoldására irányuló együttműködések támogatására. Ehhez kapcsolódóan az Agrárminisztérium részéről elhangzott „Az AKIS szerepe és a szaktanácsadók lehetőségei az új KAP megvalósítása során” című előadás, amely az elkövetkező évek várható szaktanácsadási rendszere tekintetében számos meghatározó információt tartalmazott.

Cserelátogatások (’cross visits’):

Az i2connect „Cross Visits” programja azoknak a mezőgazdasági tanácsadóknak szól, akik részt vettek az interaktív innovációs folyamatok hálózati elemzésével kapcsolatos tréningen. A „Cross Visits” lehetőséget kínál arra, hogy kiválasztott tanácsadók külföldre utazzanak és Európa különböző részeiről érkezett kollégáikkal együtt elmélyítsék tudásukat az interaktív innováció gyakorlati példáinak feltárásával. A rendezvényen panelbeszélgetés keretében a NAK cserelátogatások tapasztalatai és a magyarországi programban résztvevő külföldi szaktanácsadók beszámolói is szerepet kaptak, kedvcsinálóként szolgálva a jövőbeni hasonló programokba történő bekapcsolódáshoz.

A rendezvény résztvevői a nap hátralévő részében csatlakozhattak az i2connect Nemzetközi Konferencia programjaihoz (szendvicsebéd, tereplátogatások), lehetőséget nyújtva a kapcsolatépítéshez és a szakmai ismeretek elmélyítéséhez.

A résztvevők prezentációi

Jakab Ágnes (NAK –Stratégiai és Vidékfejlesztési Igazgatóság)

Vér András (SZE, Agrár Tudás- és Innovációs Rendszer)

Lantos Gergely (Agrárminisztérium)

Székely Erika (NAK -Szakképzési és Szaktanácsadási igazgatóság)

Papócsi László Gábor (ÖMKi)

Fűrész Edina (MATE)

Kovács Attila (AEDIH intézményi projektvezető, SZE)

Goda Pál (AKI)

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. június 4.

Hír
III. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgép-Show

Május 23-24-én Mezőfalván rendezte meg – immár harmadjára – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együtt az ország legnagyobb szántóföldi bemutatóját.

Részletek
2021. július 12.

Hír
ALL-Ready műhelymunka

Az agroökológiai átmenet közös, európai keretének meghatározása

Részletek
2019. június 26.

Hír
GABONA MUSTRA

Szántóföldi kutatásaink keretében az ország 15 pontján többféle gabona fajjal és fajtával kísérletezünk, és évente többször is, növénykortani szemlék alkalmával, megvizsgáljuk az állományokat.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen