Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

kertészet, tápanyaggazdálkodás, hüvelyesek   2024. január 23. Hír

Kertészeti tervezői műhelymunkát tartottunk

Az ÖMKi Kertészeti munkacsoportja két alkalommal is kikérte a termelők véleményét az MNVH kertészeti témájú kutatási terveiről. Első alkalommal 2023. december 6-án tartottunk egy rövid műhelymunkát Kaponyás Ilona szaktanácsadó továbbképzésének részeként Velencén, ahol bemutattuk a tápanyag-utánpótlási kutatásunk eddigi eredményeit, továbbá ismertettük a 2024. évre vonatkozó terveinket, kikértük a résztvevők véleményét és meghirdettük a csatlakozási lehetőséget az on-farm kutatásokhoz.   

Második alkalommal 2023. december 11-én tartottunk műhelymunkát az online térben. A megbeszélés zártkörű volt: azokat a termelőket invitáltuk, akik jelezték a csatlakozási szándékukat a 2024. tavaszán kezdődő pillangós növények on-farm vizsgálatához, ennek alapján 9 termelő vett részt a megbeszélésen. Ezt az on-farm vizsgálatot az AgriKulti munkatársaival együtt fogjuk végezni, mert - az általuk már korábban elkezdett és vezetett - projekt fehérjenövényeket érintő célkitűzései jól kiegészítik az ÖMKi céljait, az együttműködés minden résztvevő számára hasznos.  

A műhelymunkát Králl Attila vezette fel, aki bemutatta az AgriKulti előző évi eredményeit: 2023-ban összesen 8 helyszínen (3 szántóföldi és 4 kertészeti) végeztek fajtateszteket 6 pillangós faj 27 fajtájával. A termények mintáiból a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) séfjei konyhai teszteléseket végeztek, az érdekes és új recepteket rendszeresen megosztották a közösségi média felületein. 2024-ben folytatódik a projekt, amelyhez az ÖMKi az MNVH projekt keretében professzionálisabb fajtakísérleteket állít be a gazdákkal együttműködésben, az AgriKulti pedig tovább folytatja a receptfejlesztést. Tervben van a kapcsolatfelvétel a közétkeztetéssel és további tesztelések a Tudatos Vásárlók Egyesületével.  

Allacherné Szépkuthy Katalin vezető szaktanácsadónk folytatta az előadások sorát, az ÖMKi Kertészeti csoport tevékenységének és az előző évek során végzett tápanyag-utánpótlási kísérletek eredményeinek bemutatásával. Ismertette a „Trágyahasznosulás és nitrogén-körforgás javítása ökológiai kertészeti termesztésben” c. MNVH kutatás célkitűzéseit, és rámutatott, hogy az ökológiai kertészeti gyakorlatban milyen keveset tudunk a modern tápanyag-utánpótló termékek feltáródási üteméről.  

A pillangós növények on-farm kutatása konkrét tervezetét Papp Orsolya vezető kutatónk vázolta fel. Ismertette a cukorborsó, méteresbab, lóbab, étkezési szója, homoki bab fajok esetén a vizsgálható technológiai variánsokat, lehetséges vetésidőket, fajtákat. Felvázolta a tervezett Élő Labor (Living Lab) struktúráját, elhelyezve a részt vevő partnereket az on-farm hálózatban. Az éves ütemterv bemutatása mellett kitekintést adott a tervezett egyéb aktivitásokra, úgy, mint rendezvények, kiadványírás és mediterrán fajták beszerzése külföldről. 

Az utolsó másfél óra interaktív munkával telt: a megosztott képernyőn látható Excel-táblázatba került felvezetésre az egyes termelők vállalása. A beszélgetésben sok más érdekes tapasztalatot is megosztottak a termelők egymással az előző évekből, továbbá megszavazták a holdbab és szegletes lednek fajok bevonását is a tesztelésbe. A megbeszélés eredményeképpen elkészült a konkrét témákat tartalmazó vállalási táblázat, ami tartalmazza, hogy a 9 termelő 7 pillangós zöldségfaj mely tesztjét tudja befogadni gazdaságába 2024-ben. A megbeszélésen nem tudott részt venni két termelő, velük még azon a héten külön egyeztettünk és az előadások megosztása után sikerült rögzíteni a vállalásokat.  

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen