Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Jobb adni, mint kapni!

Hogyan lesz a BLACK Friday-ből mindannyiunk javára GIVING Friday?

Az adventi készülődés kezdetén egy jótékony kezdeményezésnek és a vásárlók közreműködésének köszönhetően igazán fontos ügy kerül a középpontba: az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, valamint a Zöld Kör programja az ökológiai mezőgazdaságban felhalmozott tudást és tapasztalatokat viszi házhoz mindazoknak, akik kisléptékben, a saját házuk táján is a biogazdálkodás felé fordulnának, és szívesen fogadnak ehhez szakértői segítséget. A program egy jótékonysági felajánlásnak köszönhetően valósulhat meg: kereskedelmi akciók helyett adománygyűjtő programban vehetnek részt azok a vásárlók, akik november 25-én a dm üzleteiben vásárolnak.  A Black Friday helyett meghirdetett Giving Friday napján a forgalom 5%-át ajánlja fel a drogériahálózat a célból, hogy a jövőben könnyebben elérhetőek legyenek a vegyszermentes gazdálkodás fortélyai a hobbikertészek és az iskolakertek számára.

Névtelen

A karácsony közeledtével egyre többen megtapasztalhatjuk az élményt, miszerint jobb adni, mint kapni. Ilyenkor gyakrabban hallunk azokról a közérdekű vagy civil felhívásokról, amelyek keretében lehetőségünk adódik - tettekkel, jó célra felajánlott ajándékokkal vagy anyagi hozzájárulással - egy-egy jó ügy mellé állni és valami igazán nemeset cselekedni. Még a Black Friday napjára hirdetetett árcsökkentő  akciókat is lehetséges átformálni, egy igazán hasznos és fontos ügy érdekében. A dm-nek mindez sikerült, hiszen elszakadva a Black Friday kereskedelemben megszokott, amerikai hagyományaitól, idén is „Adakozó Pénteket” azaz Giving Friday-t hirdettek. A rendhagyó „akció” keretében november 25-i forgalmának 5%-át ismét jótékony célra ajánlja fel a drogériahálózat. 2022-ben a fenntarthatósági és szociális szempontok állnak a középpontban, így lett a program idei kedvezményezettje az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Zöld Kör

2

Középpontban az ökológiai művelés és a vegyszermentes növényvédelem

A fenntarthatóság kérdései manapság megkerülhetetlenek, miközben a gazdasági környezet egyre több bizonytalanságot tartogat. Életminőségünket tekintve a modern „háztájik” szerepe felértékelődik: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. Az egészséges életmód támogatása kezdetek óta kiemelt terület a drogériahálózat számára, ezért döntöttek úgy, hogy a biogazdálkodást és ismeretterjesztését szeretnék támogatni a kiskertekben és kiválasztott iskolákban.

Rendszeres növényvédelmi sorozatot indít az ÖMKi

„A tervezett ismeretátadási programmal támogatni szeretnénk a vegyszermentes, helyi élelmiszertermelést és az ökológiai gazdálkodás legjobb gyakorlatainak terjedését a helyi közösségekben. Olyan tudást adunk át az érdeklődőknek, ami a gyakorlatban segíti őket, és sikerélményt nyújt a biokertészkedésben. Az adomány lehetőséget ad arra is, hogy továbbfejlesszük online tudástárunkat a hobbikertészek számára, és könnyen elsajátítható ismereteket adjunk át arról, miként védhetik meg vegyszerek nélkül a növényeiket a legfontosabb károsítóktól.” – beszélt a tervekről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A tervezett videósorozatban a kerti teendőkön az ÖMKi szakértői és McMenemy Márk tévés műsorvezető, a Kert TV házigazdája kalauzolja majd végig az érdeklődőket. Mindezt egy kutatási projekt is kiegészíti majd: az arra vállalkozó részvevőktől információkat gyűjt az ÖMKi a kertekben felbukkanó kártevőkről és a hatékony védekezési módszerekről, középpontba helyezve a természetközeli növényvédelmi megoldásokat, hogy a megtapasztalt jó gyakorlatokkal egymást segíthessék tovább a hobbikertészek.

Kiskert mazsolaszőlő saláták                             Kiskert                                                    Mazsolaszőlő                                      Saláták  

Ismeretterjesztő programok a Zöld Körrel kelet-magyarországi iskolákban

A Giving Friday program keretében a Zöld Kör egyesület közreműködésével hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség iskoláiba viszik el a vegyszermentes növényvédelem tudnivalóit, konyhakert programot indítanak el pedagógusok, nevelők és szülők bevonásával és szemléletformálásával, valamint fenntarthatósági vándorkiállítással és energiahatékonysági tippekkel látogatnak el az oktatási intézményekbe.    

Miért jó a bio? Talajvédelemtől az önrendelkezésig

A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak. Az ökoágazat népszerűsítése azért is aktuális, hiszen számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó.

malna  szololugas

Málna                                                                                 Szőlőlugas

Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30%-kal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés. Az ÖMKi tapasztalatai szerint az ökológiai termelés rugalmas ellenállóképessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédőszerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának. Itthon jelenleg a mezőgazdasági művelés alá vont területek 6%-án végeznek ökológiai gazdálkodást, ezzel még mindig az európai középmezőnyben vagyunk. A gyümölcsös ültetvények 11,5 %-a van öko művelésben, amivel Magyarország a világ 10. legnagyobb mérsékeltövi bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező országa. Az ökológiai gazdálkodás a halgazdálkodásra is kiterjed, a világon 9. helyen szerepelünk az édesvízi ökológiai halgazdálkodásban. Szintén kiemelkedő, hogy a maghüvelyesek termelésére használt terület 24,2%-a, azaz csaknem 3000 hektár öko művelésű idehaza.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. július 12.

Hír
A háztáji reneszánsza a modern biokert

Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke. A mindennapi gondos kertészkedés után örömet szerez néhány fürt paradicsom, hát még ha a bőséges termésből befőzni is tud a gazda. Életminőségünket tekintve a modern „háztájik” szerepe felértékelődik: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) biogazdák számára összeállított tudástárában számtalan bevált gyakorlati tapasztalat megtalálható, amelyből a tudatosan gazdálkodó hobbikertészek is ügyesen profitálhatnak.

Részletek
2022. augusztus 2.

Hír
Globális krízishelyzetekben még fontosabb a fenntartható élelmiszerrendszerek fejlesztése

Tanulságok a 33. BIOFACH nemzetközi bio vásárról

Részletek
2022. október 13.

Hír
ÖMKi: A helyi ellátási rendszerek fejlesztésével és a pazarlás csökkentésével fenntarthatóbbá tehető élelmiszerellátásunk

Október 16. az élelmezési világnap és a kenyér világnapja

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Földigiliszták – A termékeny talajok építészei

A földigiliszták jelentősége és ajánlások a mezőgazdasági területeken való elterjedésük támogatásához.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kiadvány
A vadon élő méhek és a megporzás

A legújabb kutatások igazolták, hogy a vadon élő méheknek és más rovaroknak meghatározó szerepe van a megporzásban, mind a vadon élő növények, mind a kultúrnövények esetében. Az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent a beporzó szervezetek egyedsűrűsége és diverzitása a táplálékforrások és a fészkelőhelyek számának csökkenése miatt. Ez kihatással van az agrárszektorra is. Agro-ökológiai kutatások bizonyítják, hogy a fenntartható növénytermesztési rendszerek nagyban hozzájárulnak a vadon élő méhek populációinak fenntartásához. A vadon élő méheket segítő lehetőségek tárháza azonban még messze nincs kimerítve.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen