Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Digitális technológiák az agroökológia szolgálatában

Kutatóintézetünk a PATH2DEA (Paving the Way towards Digitalisation Enabling Agroecology for European Farming Systems) projekt keretében nyáron lezajlott kérőíves felmérés folytatásaként, a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesülettel közös szervezésben műhelymunkát tartott.

A projekt alapvető célja, hogy támogassa az agroökológiai szemlélet megvalósítását elősegítő digitalizációt a mezőgazdaság különböző ágazataiban, köztük a legeltetett húsmarhatartás területén. A 2023. december 7-én sikeresen lezajlott eseményen részt vettek a húsmarhaágazatban tevékenykedő gazdálkodók, szaktanácsadók, kutatók, valamint a tenyésztő egyesületek képviselői.

ÖMKi hírek fejléce - 2023-12-15T151745.443

A résztvevők aktív közreműködésével feltérképeztük melyek azok a területek, ahol a munkájuk során találkoznak a digitalizációval, elkülönítve a tevékenységekhez kötődő, valamint a kapcsolattartást, tudás- és tapasztalatmegosztást segítő infokommunikációs eszközöket. Ezt követően összegyűjtöttük a digitális technológiák terjedését előmozdító, gátló és kockázati faktorokat. A vélemények alapján a legeltetett állattartás területén a digitalizáció legnagyobb előnye, hogy nagy mennyiségű adat egyidejű áttekintését teszi lehetővé, a digitális adatgyűjtésen keresztül (állatról, legelőterületekről, környezetről stb.) növeli a hatékonyságot, segíti a döntéshozatalt és lehetővé teszi az ellenőrzést. A gátló faktorok között kiemelték az esetleges kiszolgáltatottságot a gyártó-fejlesztő cégek irányában, támogatások hiányában a magas beruházási és fenntartási költségeket, az adatátvitelhez szükséges hálózati lefedettség problémáit országos szinten, végül pedig kockázatként megfogalmazódott, hogy jelen van egyfajta bizalmatlanság is az eszközök pontosságával és karbantartásával kapcsolatban. A résztvevők hangsúlyozták, hogy szükség van a felhasználók oldaláról egy nagyfokú elhivatottságra az új technológiák iránt. 

ÖMKi hírek fejléce - 2023-12-15T151801.875

A program folytatásaként Dr. Tikász Ildikó Edit az Agrár Közgazdasági Intézet képviseletében bemutatta a sertés és baromfi ágazatban végzet hasonló felméréseiket, ezt követően kutatóintézetünk részéről Biszkup Miklós ismertette a legeltetett húsmarhatartásban alkalmazható, a precíziós állattartást segítő legújabb digitális technológiákat, melyeket az ökológiai és agroökológiai szemléletben gazdálkodó állattartók is alkalmazhatnak, majd Dr. Papócsi László Gábor bemutatta a CAPTIVATE projekt keretében a gazdaságok fenntarthatósági értékelésére kifejlesztett eszközt. 

A nap zárásaként a jelenlévők témajavaslatokat fogalmaztak meg, melyekre a következő műhelymunka alkalmával keressük a válaszokat, megoldásokat és javaslatokat a szakpolitika irányába, a fenntarthatóbb mezőgazdasági rendszerek és szemlélet terjedése érdekében.

A műhelymunka során elhangzott előadások itt olvashatók:

Dr. Tikász Ildikó Edit: A fejlett információs technológiák alkalmazásának feltételei a sertés- és baromfitartásban

Biszkup Miklós: A legeltetett húsmarhatartásban alkalmazható digitális technológiák

Dr. Papócsi László: A CAPTIVATE projekt keretében kifejlesztésre kerülő eszközök, KAP előírások és gazdálkodói gyakorlatok összekapcsolt tudásbázisa,gazdaságok fenntarthatósági értékelése

Az esemény a PATH2DEA projekt támogatásával, az Európai Unió(101060789) és a svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság(SERI) társfinanszírozásában valósult meg (22.00535 számú támogatás).

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen