Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Építsd meg a saját okos rovarcsapdád!

Mezőgazdasági szaktanácsadók egy olyan költséghatékony megoldást fejlesztettek ki, amely egyszerű mobileszközök ‒ olcsó használt androidos okostelefonok ‒ és nyílt forráskódú webes technológia kombinálásával lehetővé teszi a gyümölcsültetvényeken előforduló kártevők gradációjának online követését.

A szóban forgó technológiát már több mint öt éve alkalmazzák Kelet-Magyarországon, és jól példázza, hogy nem minden esetben a legmodernebb eszközök jelentik a legmegfelelőbb megoldást egy adott probléma kezelésére, ami különösen a kisgazdaságok esetében igaz.

A feromoncsapdák használata az egyik legalapvetőbb módszer a gyümölcsösökben, illetve szőlőültetvényekben előforduló kártevők gradációjának előrejelzésére. A Közös Agrárpolitika (KAP) egyes agrár-környezetgazdálkodási támogatásai is előírják a gazdálkodóknak, hogy területegységenként bizonyos mennyiségű rovarcsapdát működtessenek (pl. kéthektáronként egy darabot), illetve rendszeresen monitorozzák a befogott rovarokat (pl. legalább naponta egyszer).

A mezőgazdasági területek a közép- és délkelet-európai országok többségében elaprózottak, a gazdaságok parcellái sokszor szétszórva helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy rendkívül emberierőforrás-, idő- és költségigényes rendszeresen felkeresni a különböző helyszíneken található csapdákat a rovarok gradációjának nyomon követése végett. Ráadásul a kisgazdaságok anyagi lehetőségei korlátozottak, így a szaktanácsadóknak olyan technológiákat kell keresniük és alkalmazniuk, amelyek olcsó megoldást biztosítanak a velük kapcsolatban álló gazdák számára.

Az említett nehézségek kiküszöbölésére két magyar szaktanácsadási központ közösen egy egyszerű, megfizethető, nyílt forráskódú, közösségalapú megoldást tervezett, illetve vezetett be, és a gazdálkodókat, valamint a szaktanácsadóikat egy olyan információs és kommunikációs technológiára alapozott eszközzel látott el, amely lehetővé teszi számukra, hogy a gradáció pontos alakulását a böngészőjükön keresztül online követhessék. Az ötletet és a prototípus kidolgozását az a cél is motiválta, hogy a kereskedelmi forgalomban sokkal drágábban kapható eszközökhöz hasonló funkcióval rendelkező megoldást hozzanak létre.

Az eszköz egy belépő szintű androidos okostelefonból és egy üveggel takart kis lyukkal (a kamerának), valamint egy ‒ a telefon elhelyezésére és a lopások elleni álcázásra szolgáló ‒ fautánzatú burkolattal ellátott műanyag dobozból, továbbá egy átlátszó műanyag lappal rendelkező háromszög alakú szexferomoncsapdából, illetve magából a feromonból áll. A felhasznált alkotóelemek alacsony értékének köszönhetően ‒ elkerülve a drágább (és könnyen észrevehető) eszközök többletköltségeit, mint például a napelemek, a speciális érzékelők, a kamera, a GPS, az adatrögzítő vagy a jeladó ‒ a berendezésre biztosítást sem szükséges kötni.

Az „androidos csapda” legfőbb feladata, hogy naponta egy képet készítsen a csapda ragacsos felületéről, és feltöltse azt a webszerverre FTP kapcsolaton keresztül. A képpel együtt a SIM-kártya IMEI száma, a dátum és az időpont, a földrajzi koordináták, valamint az akkumulátor töltöttségi szintjének adatai is elküldésre kerülnek a fájlnéven keresztül. A telefon optimalizált energiaellátásnak köszönhetően meglepően hosszú működési idő érhető el újratöltés nélkül, amely akár egy egész szezont is jelenthet (30/60/180 napot normál/nagyobb kapacitású beépített/illetve külső akkumulátor esetén). Egy felhasználóbarát webes alkalmazás segítségével a gazdák vagy szaktanácsadóik szabadon böngészhetnek a képek, valamint a hozzájuk tartozó adatok között online, az eredményeket pedig letölthetik MS Excel formátumban (v2) a további vizsgálatokhoz.

Mivel a használt okostelefonokra általában már nincs szükségük a gazdálkodóknak (a csapda jó ürügy lehet arra, hogy újabb modellekre cseréljék le azokat), így egy-egy eszköz teljes költsége mindössze körülbelül 10-15 euró, amely tartalmazza a csapdát, a fautánzatú burkolattal ellátott műanyag dobozt, illetve a speciális külső akkumulátort, amennyiben azt igénylik.

A prototípust közösségi megközelítést alkalmazva fejlesztették ki annak érdekében, hogy bárki össze tudja szerelni, illetve működtetni tudja azt a közzétett útmutató alapján.

Kapcsolat: laszlo.papocsi@biokutatas.hu, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)

A fejlesztés részben az i2connect projekt keretében valósult meg. A projekt az interaktív innovációs folyamatokat támogató szaktanácsadók kompetenciájának fejlesztéséért az európai mezőgazdaságot és erdészetet érintő összetett kihívásokra való reagálás érdekében fejti ki tevékenységét: részletek

trap1c
Az eszköz összeszerelése (Forrás: Papócsi László)

Moravszki Gábor (2)
Ilyen egyszerűen néz ki a fához történő rögzítés előtt (Forrás: Moravszki Gábor)

Moravszki Gábor
És így néz ki már a gyümölcsfán (Forrás: Moravszki Gábor)

trap4c
A beérkezett képek böngészése online (Forrás: Papócsi László)

trap5c
Az adatok MS Excel-be exportálhatóak, illetve online is megtekinthetőek (v2) a trendek nyomon követése érdekében (Forrás: Papócsi László)

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Szaktanácsadói hálózat - i2connect

A projekt az interaktív innovációs folyamatokat támogató szaktanácsadók kompetenciájának fejlesztéséért az európai mezőgazdaságot és erdészetet érintő összetett kihívásokra való reagálás érdekében fejti ki tevékenységét.

Részletek
2020. március 17.

Növényvédelem
Tavaszi előkészületek a biokertben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek 

Előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől. 

 

Részletek
2021. január 28.

Hír
ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium

Az ÖMKi on-farm kutatási hálózata 2020. szeptember 4-én elnyerte az „élő laboratórium” címet - hivatalosan ÖMKi On-Farm Living Lab megnevezéssel - így bekerült a nemzetközi Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának (European Network of Living Labs - ENoLL) tagjai közé.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Kiadvány
Mezei aszat

A mezei aszat egyre nagyobb problémát jelent, különösen a nagy szervesanyag-tartalmú szántóterületeken gazdálkodók számára, ökológiai és konvencionális gazdálkodásban egyaránt. Ha sikerül megtelepednie, akkor kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy az állományát elfogadható szintre szorítsuk vissza. 

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2022

Ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztés

Fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztése

EIP-Agri projekt zárórendezvénye

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen