Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Állattenyésztés

Takarmányozási és betegségmegelőzési rendszer kialakítása

A precíziós gazdálkodás mindeddig elsősorban a szántóföldi növénytermesztés területén szivárgott be a hazai mezőgazdasági gyakorlatba. Ugyanakkor rendkívüli lehetőséget rejt az állattenyésztés területén is. Intenzív állattartásban már hazánkban is ismerünk gyakorlati példákat a tejelő tehenek testhőmérsékletének, tejhozamának és -minőségének szenzoros nyilvántartására. Ugyanakkor az állatok természetes igényeihez igazodó, szabadtartásos állattenyésztésben nehézségekbe ütközik a folyamatos monitoring megvalósítása. Egyedre szerelhető, nem invazív szenzorokkal ma már ez is megoldható. A kutatás ezt a területet kívánja bevezetni a hazai gyakorlatba és továbbfejleszteni, új, kiemelkedő minőségű hazai élelmiszertermékek előállítása érdekében.



Tevékenységek

  • Az állattenyésztés területén szenzoros és hagyományos mérési adatokat gyűjtünk a szabad tartású szarvasmarha egyedek táplálkozási folyamatairól, egészségi állapotáról és testsúly-gyarapodásáról. A mért adatok alapján az állatok biológiai igényeit szem előtt tartva lehetővé tesszük a tartástechnológia és a takarmányozás optimalizálását, a hatékony betegség-felismerést és az egyedre szabott állatgyógyászati eljárások alkalmazását.
  • Terepnapok, szakmai értékelő és tervező napok keretében lehetővé tesszük a tapasztalatok megosztását és az eredmények megvitatását. A technológia segítségével kiemelkedő beltartalmi mutatójú új termékek kialakítását kezdjük meg.


Várható eredmények

  • Új szenzorok bevezetése az állattenyésztési gyakorlatba, melyek lehetővé teszik a táplálkozási szokások és az emésztési hatékonyság, illetve az állatok viselkedése közötti összefüggések feltárását (pl. a kérődzési folyamat hossza, ritmusa, ideje alapján).
  • A fejlesztések lehetővé teszik a gazdaságok számára a pontosabb, egyed szintű monitorozást, ezáltal a kiváló állatjóléti feltételek biztosítását és dokumentálását, így a fogyasztók érdekeinek fokozott védelmét és kiszolgálását.
  • Új termékek fejlesztése kezdődik meg, melyek kedvező beltartalmi értékeikkel kiemelkednek a jelenlegi kínálatból.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja. 
http://videkihalozat.eu/

Kontakt személy

Dr. Molnár Mariann

vezető kutató

Okleveles zoológus, Környezettudományok és Környezetpolitika Ph.D

mariann.molnar@biokutatas.hu


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Növényvédelmi monitoring

Részletek
2020. január 15.

Hír
Lendületben a hazai agrárium „élő laboratóriuma”

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

Mára már megmutatkozott az iparszerűvé vált méhészkedés hátránya. Az állami támogatások révén a gépesítés tőkeigénye csökkent, nőtt a méhészetek üzemmérete. Eleinte mondhattuk, hogy a megtermelt mennyiség nőtt, bár kicsit romlott a méhcsaládok egészségi állapota és a termékminőség, de összessé- gében a méhészetek gazdasági eredményei évről-évre javultak. 

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen