Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ALL-Ready   2022. március 31. Hír

Megtartották az első ALL-Ready konzorciumi találkozót Párizsban

Március elején megrendezésre került az első éves ALL-Ready konzorciumi találkozó, melynek a projekt koordinátor, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) adott otthont. A projektpartnerek közötti személyes megbeszélések – amelyek annyira hiányoztak a járvány ideje alatt – bizonyosan újabb lendületet adnak az európai agroökológiai partnerséget, illetve a jövőbeli európai hálózatot építő ALL-Ready projektnek.

A hibrid formában megrendezett első éves ALL-Ready konzorciumi találkozót 2022. március 8-9. között tartották Párizsban az INRAE intézetében. A projektpartnereken kívül az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI), valamint a Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság (SCAR) agroökológiával foglalkozó munkacsoportja is részt vett a megbeszélésen.

A találkozó célja az eddig elért eredmények, illetve a legfőbb megállapítások áttekintése volt a munkacsoportok közötti együttműködés továbbépítése, valamint az ALL-Ready projekt tevékenységeinek megfelelő kontextusba helyezése érdekében az agroökológiával foglalkozó élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák közötti jövőbeli európai partnerség keretében. Végül, de nem utolsó sorban a partnerek meghatározták a projekt második felében elvégzendő feladatokat is.

Az első nap a projektpartnerek összegyűjtötték az egyes munkacsoportok legfőbb eredményeit és megállapításait, és megvitatták az agroökológiai átmenetben, a jövőbeli európai hálózatban és az európai agroökológiai partnerségben betöltött szerepüket .

A második napon a résztvevők a jövőbeli európai hálózatra és az agroökológiai partnerségre koncentráltak olyan kérdések megválaszolásával, mint például:

  • Hogyan járul hozzá a teszthálózat a jövőbeli hálózat, illetve partnerség létrehozásához? Hogyan fog történni a tudás megosztása a jövőben (pl. a gazdálkodók között)?
  • Mi az élő laboratóriumok, illetve a kutatási infrastruktúrák valódi szerepe az agroökológiai partnerségen belül?
  • Hogyan lehet összekapcsolni a partnerséget és a hálózatot, illetve hogyan hatnak egymásra/kommunikálnak egymással?
  • Melyek a hálózat által létrehozott hozzáadott értékek?

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a tevékenységeket illetően az alábbiak szükségesek:

  • az adott helyhez/tájhoz köthető kezdeményezések megerősítése,
  • az agroökológiai átmenethez köthető kutatások transzdiszciplináris jellegének növelése,
  • együttműködés a fenntartható élelmiszer-rendszerekkel foglalkozó partnerség, a Talaj Misszió, valamint a mezőgazdasági termelékenységet és fenntarthatóságot célzó európai innovációs partnerség (EIP-Agri) hálózatai között,
  • a kutatási eredmények elérhetővé tétele a kutatók számára.

Ehhez az utolsó ponthoz kapcsolódóan a résztvevők kihangsúlyozták, hogy a teszt-, valamint a jövőbeli európai hálózat jó lehetőséget biztosít arra, hogy olyan tudást/bizonyítékokat halmozzunk fel, illetve osszunk meg, amelyek nem csupán tudományosak, hanem gyakorlatiak és a szakpolitika alakításában is felhasználhatóak. Társadalmi és üzleti szempontból fontos, hogy az agroökológiai átmenetbe a szélesebb társadalmi rétegeket és az érintetteket inkluzív módon vonjuk be. Továbbá a gazdálkodókat jobban meg kellene becsülni a tudásuk miatt, valamint a helyi hangokat is fel kellene erősíteni EU szinten. Szintén kiemelték, hogy az élő laboratóriumokat és a kutatási infrastruktúrákat először az ALL-Ready projekt keretén belül kapcsolták össze egymással, ezáltal szilárd alapot biztosítva a jövőbeli hálózatnak.

Képek a találkozóról (a galéria lapozható!)

A cikk forrása: https://www.all-ready-project.eu/communication/news-events/news/consortium-meeting.html 

Tudj meg többet az ALL-Ready projektről: https://biokutatas.hu/hu/page/show/all_ready 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. január 28.

Hír
ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium

Az ÖMKi on-farm kutatási hálózata 2020. szeptember 4-én elnyerte az „élő laboratórium” címet - hivatalosan ÖMKi On-Farm Living Lab megnevezéssel - így bekerült a nemzetközi Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának (European Network of Living Labs - ENoLL) tagjai közé.

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek
2021. július 12.

Hír
ALL-Ready műhelymunka

Az agroökológiai átmenet közös, európai keretének meghatározása

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Műhelymunka a digitalizáció elősegítésére

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), PATH2DEA projektje, valamint a Magyarországi Precíziós Állatartásért Egyesület (MAPÁE) együtműködésében szervezzük meg közös workshopunkat az agroökológiai átállást lehetővé tevő digitalizáció elősegítése témában.

Részletek

Kiadvány
Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

Mára már megmutatkozott az iparszerűvé vált méhészkedés hátránya. Az állami támogatások révén a gépesítés tőkeigénye csökkent, nőtt a méhészetek üzemmérete. Eleinte mondhattuk, hogy a megtermelt mennyiség nőtt, bár kicsit romlott a méhcsaládok egészségi állapota és a termékminőség, de összessé- gében a méhészetek gazdasági eredményei évről-évre javultak. 

Részletek

Kiadvány
Részvételi nemesítés a XXI. században

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen