Híreink
NövényvédelemHogyan válasszunk fajtát a kalászosok biotermesztése során
A gabonafélék a szántóföldi vetésforgók meghatározó növényei: a hazai adatok szerint országosan a szántók 32,2%-án, az öko szántók 36,7%-án termesztettek kalászos gabonákat, elsősorban őszibúzát. Eredményes és profitábilis termesztésüket ugyanakkor rendkívül sok dolog határozza meg és befolyásolja nagymértékben. Ezek egyike a termesztett fajta, amely a benne genetikailag rögzült tulajdonságok révén nagy hatással van szinte minden gabonaféle termesztésének eredményességére. Mindenképpen érdemes megfontolni, milyen fajtát válasszunk biotermesztésre.
ősgabona, gabonatermesztés, kalászosok
RészletekHír
Ausztriai tanulmányút a szántós csapattal
Az ÖMKi Szántóföldi Csoportja október első napjaiban ausztriai biogazdaságokba szervezett tanulmányutat, amely során a kollégák ellátogattak egy családi farmra, megnéztek egy gyógynövényfeldolgozó üzemet, és egy biodinamikus gazdaság mindennapjait is megismerhették.
biogazdaság, tanulmányút, gyógynövényfeldolgozó üzem
RészletekHír
A pókok utódlása 3. rész
Minden ismert pókfaj több-kevesebb pókselyembe csomagolja petéit. Az így elkészült petezsák, avagy kokon, elsődleges célja a peték védelme, különösen pedig az időjárástól függetlenül megőrizni a megfelelő nedvességtartalmat a peték, illetve a kispókok kifejlődéséhez. A kokonba rejtett peték száma fajfüggő, némelyek mindössze egyet, míg mások, például bizonyos keresztespókfajok akár 1000-nél is többet halmoznak fel egyetlen petecsomóban (Foelix, 2011). Ugyanakkor a kokonok száma is változó: vannak fajok, amelyek csak egyet raknak, míg mások, mint azt alább látni fogjuk, egymás után többet is.
ökológiai gazdálkodás, pók-háló, pók
RészletekHír
Egészséges, mindennapi kenyerünk
A hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kenyér Világnapján, amelyet az Élelmezési Világnappal együtt, október 16-án ünneplünk. Itthon fejenként átlagosan 44,5 kg kenyeret fogyasztunk évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. A hazai ökokutatások bővülésével és a gazda-molnár-pék közösség erősödésével egyre többen kapcsolódnak be az ellenálló búzafajok és fajtáik ökológiai termékpályájába, nem véletlenül. A legújabb kutatási eredmények kétséget kizáróan alátámasztják, hogy egyes ősbúzafajoknak kiemelkedő a beltartalmi értéke és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók.
on-farm, alakor, tönke, ősgabona, tönköly
RészletekNövényvédelem
Gyomszabályozás a kiskertben
Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 10. rész
RészletekHír
Új, talajegészséggel foglalkozó részvételi kutatás indul a Homokhátságon
Várakozással telve érkeztek mind a környékbeli gazdálkodók, mind az ÖMKi kutatói a kecskeméti Kujáni Tanyára a Climate Farm Demo projekt keretében megrendezett tervezői műhelymunkára szeptember 21-én. A találkozó célja az volt, hogy az ÖMKi kutatói a helyi gazdákkal, szaktanácsadókkal, valamint civil- és érdekvédelmi szervezetekkel közösen határozzák meg a jövőbeli talajegészséggel kapcsolatos kutatások irányát és témáját, hogy olyan élő laboratóriumi módszertan szerinti hazai kutatási projekt jöhessen létre a Homokhátságon, amely specifikusan a régió talajvédelmét segítő technológiákat és gyakorlatokat fejleszt.
on-farm, élő laboratórium, kutatás, talajegészség
Részletek