Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Tájfajta paradicsom termesztés technológia fejlesztése

A tájfajta paradicsom kutatások legfőbb célja

Az elmúlt években országos léptékű on-farm vizsgálatot folytattunk tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetősége tekintetében. Ennek köszönhetően a legjobbra értékelt tájfajták mára nagy közkedveltségnek örvendenek a kiskertes termelők körében. A már lezajlott fajtavizsgálat után a mostani kutatás a kiskertesek számára előállítandó palánták termesztés-technológiai optimalizálását célozza meg. Az ökológiai palántanevelés módszertana még gyerekcipőben jár hazánkban, indokolt a nagyobb léptékű termelés technológiai fejlesztése, üzembiztossá tétele. A tájfajta paradicsom palánták széles körű eljuttatása a kiskertes fogyasztókhoz a genetikai sokszínűség, a szín- és íz-diverzitás hatékony megőrzését szolgálja.

Újra a boltokban az ÖMKi hazai tájfajta paradicsompalántái! Nézd meg videónkat!

 

Tevékenységek

  • Termesztő-berendezésben beállított polifaktorális kísérletekben különböző termesztőközeg-keverékek és tápanyag utánpótló kezelések hatását vizsgáljuk a tájfajta paradicsom magok csírázási és növekedési erélyére, növénykórtani állapotára.
  • Kiadjuk Andrea Heistinger: Magkertészkedés kézikönyv (Löwenzahn kiadó) című művét. Ez a 424 oldalas könyv szakmai igényességgel, könnyen érthető stílusban mutatja be a kiskertben termeszthető zöldségnövények vetőmagfogási technológiáit. Az agrobiodiverzitás megőrzésének egyik fő bázisa a hobbikertek hálózata, így a könyv magyar nyelvű publikálása (a tartalmat a hazai környezethez adaptálva) nagyban elősegíti a magyar tájfajták in situ megőrzését, fennmaradását.

Várható eredmények

  • Termesztés-technológiai füzet az ökológiai paradicsompalánta előállításról, az ideális tápközeg és tápanyag-utánpótlási technológiákról, ökológiai hajtató üzemek részére.
  • Vetőmagfogási szakkönyv magyar nyelvű kiadása génmegőrző tevékenységet folytató kiskertes termelők számára.
  • Szakmai napok, terepi bemutatók, magfogás-képzések megvalósítása.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Kontakt személy

Allacherné Szépkuthy Katalin

vezető szaktanácsadó

Kertészmérnök

katalin.szepkuthy@biokutatas.hu
+36 30 147 0430


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. augusztus 30.

Hír
Paradicsom magfogási praktikák

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult kiskerti magfogás szerencsére újra a köztudatba került, és elindult Magyarországon is a tájfajták, régi fajták és fajtakülönlegességek újrafelfedezése, visszavezetése kertészeti és gasztronómiai kultúránk élő hagyományai közé.

Részletek
2021. január 15.

Hír
Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

Részletek
2022. április 21.

Hír
Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen