Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédelmi monitoring

Precíziós megoldások célja a növényvédelemben

Egy spektrométer képes az adott felületről érkező különböző elektromágneses hullámok érzékelésére és a mérési eredmények rögzítésére. A kontrollált labormérést felváltotta a távolsági mérés, amelyben a mérőműszer és a minta között 1 m, 1000 m vagy akár jóval nagyobb távolság is lehetséges, létrehozva ezzel a spektrális távérzékelés tudományát. A spektrális távérzékelés egyik fontos előnye, hogy lehetővé teszi a roncsolás- és vegyszerhasználattól mentes kémiai adatgyűjtést. A műholdak mellett megjelentek a repülőgépes szenzorok (spektrális szkennerek), majd az utóbbi években a terepi és mobil földfelszíni platformok (snapshot spektrométerek) úgy, mint a távirányított multikopterek, terepi robotok vagy spektrális videokamerák. A spektrális távérzékelést ma már hasznosítják a mezőgazdaság területén, de alkalmazási lehetőségei, különös tekintettel a kertészeti kultúrákban, még kiaknázatlanok.Tevékenységek

  • Szenzoros méréseket végzünk két on-farm helyszínen és az ÖMKi kísérleti területein, fóliasátorban, paradicsom hajtatásban. A spektrális távérzékelést hagyományos terepi és laboratóriumi felvételezésekkel (pl. kórtani bonitálás, kórokozó tenyésztés) validáljuk és kalibráljuk.
  • Mesterséges fertőzési kísérleteket valósítunk meg a legfontosabb kórokozók, így pl. a fitoftóra korai előrejelzése érdekében. A kontrollált körülmények között vizsgált növényeken különböző időpontokban laboratóriumi spektrális vizsgálatokat, továbbá hagyományos kórtani vizsgálatokat végzünk, hogy meghatározzuk az adott kórkép lehető legkorábbi felismerésére alkalmas hullámhosszokat – a káros jelenségek úgynevezett spektrális ujjlenyomatát.
  • Kifejlesztjük a szenzoros felvételezés automatizálására alkalmas eszközrendszert.


Várható eredmények

  • Innovatív felvételezési technológiák és eszközrendszereik kidolgozása hajtatott paradicsom kultúra monitorozásához (pl. új szenzorok és automatizált kameramozgatás segítségével).
  • Fontosabb növénykórtani jelenségek spektrális ujjlenyomatának meghatározása.
  • Képi adatok real-time kiértékelését lehetővé tevő szoftveres megoldások alkalmazása.
  • Technológiai kiadványok és tudományos publikációk a kidolgozott felvételezési és értékelési módszer gyakorlati alkalmazásáról.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Kontakt személy

Labus Balázs

projektvezető kutató

Informatikus és szakigazgatási agrármérnök

balazs.labus@biokutatas.hu
+36 30 260 4418


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Állattenyésztés

Részletek
2019. augusztus 8.

Diverzifikáció
Tájfajta paradicsom termesztés technológia fejlesztése

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen