Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Agroökológiával a fenntartható mezőgazdaságért

Egyre szélesebb körben használják az agroökológia kifejezést világszerte. De mit is jelent ez pontosan?

Legyen szó a fogalom tudományos, gyakorlati vagy mozgalmi megközelítéséről, a mezőgazdasági módszerek ökológiai elveken nyugvó, társadalmi és környezeti fenntarthatóságra törekvő rendszeréről beszélünk.

A téma nagyon fontos, különösen most, amikor minden területen, beleértve a mezőgazdaságot is, szükség van innovatív és újragondolt megoldásokra annak érdekében, hogy megőrizzük a természeti erőforrásokat, melyek számunkra és az eljövendő generációknak biztosíthatják a megfelelő életfeltételeket e bolygón.

Agroökológiai konferencia a fenntartható mezőgazdaságért

Ezért rendezte meg még november végén az Első Magyarországi Agroökológia Konferenciát a Védegylet, az ESSRG, a Francia Nagykövetség, a Francia- Közép- és Keleteurópai Kezdeményezések Egyesülete és a Budapesti Francia Intézet. Az eseményen a téma hazai és nemzetközi képviselői közösen is megvitathatták az agroökológia alapjain újragondolt mezőgazdasági módszerek lehetőségeit és kihívásait.

Az esemény első napja kifejezetten a magyar közönségnek szólt, és átfogó képet nyújtott az agroökológia fogalomköréről, nemzetközi jelentőségéről, gyakorlati hagyományáról és magyarországi helyzetéről. Kezdve a vetőmagok sokféleségével, a rövid élelmiszerláncokon át, az önfenntartásig nagyon sok témát és szereplőt ölelt fel ez a nap.

Nem volt ez másképp a második napon sem, amikor agroökológiai jó gyakorlatokat mutattak be hazai és nemzetközi szereplők. A nap egyik fő konklúziója, hogy számos megoldás létezik a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételére, de az agrárium rendszerszintű átalakulása és fejlődése érdekében támogatni kell az alulról szerveződő kezdeményezéseket és önkormányzati szinten is szükség van cselekvési tervekre.

Az egyik előadó, aki egy franciaországi gazdálkodó, így kezdte előadását: a mezőgazdaság a változás korába lépett, megtanultunk valamit, ezt most el kell felejtenünk és újra kell tanulnunk, annak érdekében, hogy a társadalommal és a környezettel összhangban működő gazdálkodási rendszerek vegyék át a szerepet.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy kik voltak jelen és hogy a különböző területek képviselői mit tesznek a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételéért, akkor olvasd el az első nap részletes összefoglalóját:

http://xn--vdegylet-b1a.hu/ket-nap-az-agrookologia-jegyeben/

Fotó forrása: Védegylet

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen