Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal

A búza fajtavizsgálatok legfőbb célja

A spektrális távérzékelési technikák és platformok kibővülésévél a mezőgazdasági távérzékelés új formái jelentek meg, melyek figyelembe veszik a termelés speciális tulajdonságait, különösképpen a termelési cikluson belüli nagy térbeli, spektrális és időbeli skálákat. A távérzékelés egyik legnagyobb jelenlegi kihívása az időbeli felbontás növelése, amely önálló és/vagy távirányított platformokkal és szenzorfejlesztésekkel valósítható meg. Mindez jól illeszkedik a növénynemesítés és a fajtaértékelések speciális elvárásaihoz, és forradalmasíthatja a kisparcellás és üzemi szintű fajtavizsgálatok módszertanát.Tevékenységek

  • A fajtavizsgálatok precíziós eszköztárának fejlesztése érdekében kisparcellás és terepi szenzoros méréseket végzünk búza fajtateszteket megvalósító on-farm gazdaságokban.
  • Hagyományos terepi és laboratóriumi felvételezéseket (talajvizsgálatok, SPAD, mintázás stb.) is megvalósítunk, a szenzoros műszerek adta eredmények megerősítése, illetve kalibrálása érdekében.
  • Tenyészedényes tápanyag ellátottsági és mesterséges fertőzési kísérleteket valósítunk meg (pl. a gabonarozsdák korai előrejelzése érdekében). A kontrollált körülmények között vizsgált növényeken különböző időpontokban laboratóriumi spektrális vizsgálatokat, továbbá hagyományos kórtani bonitálást végzünk, annak érdekében, hogy meghatározzuk az adott kórkép lehető legkorábbi felismerésére alkalmas hullámhosszokat – a káros jelenségek úgynevezett spektrális ujjlenyomatát.


Várható eredmények

  • Innovatív felvételezési technológiák és eszközrendszereik kidolgozása búza fajtavizsgálatok megvalósítására (pl. új szenzorok és drónok alkalmazásával).
  • Fontosabb növénykórtani jelenségek spektrális ujjlenyomatának meghatározása.
  • Képi adatok real-time kiértékelését lehetővé tevő szoftveres megoldások megvalósítása.
  • Technológiai kiadványok és tudományos publikációk a kidolgozott felvételezési és értékelési módszerek gyakorlati alkalmazásáról.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja. 
http://videkihalozat.eu/

Kontakt személy

Labus Balázs

projektvezető kutató

Informatikus és szakigazgatási agrármérnök

balazs.labus@biokutatas.hu
+36 30 260 4418


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Állattenyésztés

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Növényvédelmi monitoring

Részletek
2019. február 18.

Hír
Díjazták a kutatási hálózatunkat!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett, 19. Országos Környezetvédelmi Találkozón került sor a Környezet Védelméért díjak átadására.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák közül az őszi búzafajták „on-farm” típusú tesztelését 2012 ősze óta szervezi az ÖMKi. A kísérletekben a tapasztalt gazdálkodók az ország különböző gabonatermő tájegységeiből önkéntesen vesznek részt. A kísérletben szereplő fajtasor évről-évre változik.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A 2012 őszén elindított és ökológiai gazdaságokban megvalósított étkezési búza fajtatesztjeink 2018-ban is folytatódtak. Új önkéntes gazdaságok bevonásával a vizsgálati helyszíneink számát sikerült tovább növelni és ezekkel az ország fontosabb gabonatermő régióit még jobban sikerült lefedni, mint korábban.

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen