Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

A kutatás legfőbb célja

 • Bioburgonya kutatásainkkal a biotikus és abiotikus stressznek jobban ellenálló fajták kiválasztásán dolgozunk, hogy nagyobb biztonsággal és kevesebb ráfordítással termelhessenek a gazdák.
 • Fontosnak tartjuk a termelt burgonya felhasználhatóságát és élvezeti értékét is, melyet gasztronómiai partnereinkkel és fogyasztókkal értékelünk.
 • Bioburgonya kísérleteinkkel a szermaradvány-mentes, egészségesebb élelmiszer-termelést segítjük elő, és hozzájárulunk az önellátó gazdaságok fenntartható termeléséhez is.


Eredményeink

 • alapvető adatokat nyertünk a hazai öko burgonya-termesztésről (mindeddig nem állt rendelkezésre kísérleti adat)
 • meghatároztuk a hazai ökoburgonya termesztés legjellemzőbb minőségi és mennyiségi problémáit
 • kiválasztottuk a kísérletekben részt vevő gazdaságok adottságaihoz leginkább illeszkedő, legjobb fajtákat
 • együttműködési háló épült fel a termesztők és a burgonya terméklánc más szereplői között, a résztvevők közötti kommunikáció jelentősen javult és egy aktív öko burgonya-kutatási munkacsoport alakult ki
 • a termesztők ismeretanyaga növekedett: az új adatok - a kutatóval együtt - „házhoz jöttek”
 • elkészült a bioburgonya termesztéstechnológiai kiadvány
 • a korai, fátyolfóliás burgonya-termesztés technológiája beépült egyes ökotermesztők gyakorlatába, illetve javult a már azt alkalmazóknál
 • a rezisztens, hazai nemesítésű burgonyafajták általánosan ismertté váltak az ökotermesztők körében (és külföldön is)
 • a fogyasztókkal és séfekkel szervezett kóstolókon a fajták felhasználhatóságát és élvezeti értékét is felmértük

Az on-farm tesztelések célja, hogy

 • felderítsük, a perspektivikus innovációknak milyen a gyakorlati alkalmazhatósága,
 • lássuk, tudjuk-e csökkenteni a víz- és tápanyagstresszt egyszerű, a gyakorlatban könnyen alkalmazható módszerekkel,
 • az on-farm tesztekben résztvevő gazdákat be tudjuk kapcsolni a nemzetközi kutatás élvonalába.

2019 óta négy burgonyatermelő ökogazdaság vesz részt az innovációk tesztelésében. Az első évben ígéretes fajtajelöltet vizsgáltunk, de a szokásos technológiától eltérően nem vetőgumóról ültettünk, hanem magról vetve, májusi palántázással indítottuk a kultúrát. A magról termesztés előnye abban rejlik, hogy kiiktatja a vetőgumóval terjedő betegségek terjedését, az ígéretes fajtajelölt pedig az előzetes tesztekben a vízhiányos kezelésekben jól szerepelt.

2020-ban két, kereskedelemben is elérhető terméket teszteltünk. Az egyik egy komplex mikrobiológiai készítmény, a másiknak pedig vízvisszatartó hatása van. 

A burgonya on-farm kísérletek következő évében is folytatjuk a  mikrobiológiai talajoltással és a talaj víztartó képességének növeléséhez kapcsolódó kutatásainkat, de ezek mellett várhatóan egy stressztűrő genotípus is vizsgálni tudunk majd.

A kisparcellás kísérletben részt vevő gazdaságok

 • Erdődi Biokert, Hajdúhadház
 • Csoroszlya Farm, Szár
 • Kiss Biokert, Kiskunfélegyháza
 • Bálint Biokert, Zsámbok

Kontakt személy

Papp Orsolya

vezető kutató

Okleveles kertészmérnök

orsolya.papp@biokutatas.hu
+36 20 321 7014


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. december 21.

Hír
Innováció az ökológiai burgonya-termesztésben

Tesztelés indul!
Burgonya termelő biogazdák részvételével zajló műhelymunkával indult a Solace EU Horizont 2020 projekt hazai on-farm vizsgálati szakasza. A 2019-ben induló vizsgálatok során arra leszünk kíváncsiak, hogy egy új burgonya-hibrid fajtajelölt hogyan reagál a különböző tápanyag ellátottsági szintekre, különböző működő hazai ökológiai gazdaságokban. A hibrid burgonya érdekessége, hogy vetőmag formájában jut el hozzánk, amiből bio palántákat nevelünk, és ezeket kapják kézhez a termelők. A módszer előnye, hogy a vetőgumó eredetű fertőzések esélye így nullára csökken. A gazdák ugyanakkor tovább tudják szaporítani a hibrid gumókat, amennyiben szükséges.

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt nemzetközi projektek
Növényi stresszkezelés - SolACE

Új megközelítés a víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért

Részletek
2020. január 8.

Hír
Folytatódnak a bioburgonya termesztési kísérleteink

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

Bioburgonya termesztés

Bioburgonya termesztés

Részletek
Burgonya on-farm vizsgálata magyarországi ökológiai gaz-<br>daságokban 2016

Burgonya on-farm vizsgálata magyarországi ökológiai gaz-
daságokban 2016

Részletek
Burgonya

Burgonya

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen