Szántóföldi ökogazdálkodás aktualitásai - Fókuszban a szójatermesztés címmel tartott szakmai rendezvényt 2015. szeptember 15-16–án és szeptember 22-én az ÖMKi. A témát az indokolta, hogy bár a hazai szója-ágazat jelentősnek mondható területnövekedéssel reagált a GM mentes szója keresletnövekedésére és a szójához kapcsolódó támogatásokra, (2015-ben mintegy 67.000 ha a szója vetésterülete), ugyanakkor a bio-szója területe nem érte el az 1000 ha-t. A termésátlagok 1,6-2,3 to/ha között ingadoznak, ami bizonytalanná teszi a jövedelmezőségét. Éppen ezért a termőterület növelése mellett a termésstabilitás javítása is elengedhetetlen.

Először került sor arra, hogy az ÖMKi két napos programot illesztett be a már több éve rendszeresen megszervezett, egy-egy téma köré csoportosuló szakmai napok sorozatába. A cél az volt, hogy az ágazatban tevékenykedő szakemberek, gazdálkodók több időt tudjanak tapasztalatcserével, kapcsolatépítéssel tölteni, és minél szélesebb szakterületről megközelítve lehessen egy adott témát megvitatni. Ennek érdekében a kétnapos rendezvény első napján, szeptember 15-én Tornyiszentmiklóson zajlottak a szakmai előadások, ahol az Organic Food Kft. ökogazdaságában beállított szója on-farm kísérletek megtekintésére is sor került. Az ezt követő szakmai találkozónak a hazai szója vetőmag-ellátás jelentős szereplője, a Lajtamag Kft. volt a házigazdája. Másnap lehetőségük volt a résztvevőknek Ausztriába, Burgenlandba látogatni, ahol két szójatermesztő ökológiai gazdaságot látogathattak meg.

A szeptember 15-16-i szakmai napok eseményeinek összefoglalója

A két napos szakmai rendezvény első helyszíne egy már csaknem 15 éve ökogazdálkodásra átállt biogazdaság (Organic Food Kft.), ahol vegyes gazdálkodást folytatnak, és kiemelt szerepe van az állati takarmányozásban nélkülözhetetlen fehérjenövényeknek, így a szójának is. A szója sikeres termesztése érdekében olyan agrotechnikai fejlesztésekre került sor, ami például szolgálhat a hazai ökogazdaságoknak (pl. precíziós vetőgép és sorközművelő).

Az első nap a gazdaság bemutatásával kezdődött Gergye Tamás ügyvezető által. Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei Igazgatóságának munkatársa előadásában az ökogazdálkodás 2016-2020-ig terjedő időszakára vonatkozó támogatási lehetőségeiről és feltételeiről beszélt. Ezután az ÖMKi bemutatkozása következett Dezsény Zoltán előadása által, aki kitért az ÖMKI tevékenységeire, a vidékfejlesztési programokhoz való kapcsolódásaira, a szakmai szervezetekkel, oktató- és kutatóintézetekkel, és biogazdálkodókkal való együttműködésre, az on-farm kutatások fontosságára és jelenlegi eredményeire.

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_szoj1.jpgBorbélyné Hunyadi Éva a szójatermesztés aktuális tendenciáit, az ökológiai szójatermesztés jelentőségét, az ÖMKi szója on-farm kutatásainak eredményeit ismertette. Előadásában kitért a vízellátás hiányára, ami a 2015-ös évben is meghatározza a termésátlagokat - az öntözés hiánya akár felére, harmadára is csökkentheti a várható termést. Mándi Lajosné, a Lajtamag Kft. fejlesztési osztályvezetője ismertette a Magyar Szója Nonprofit Kft. szója kutatási projektjének eredményeit, melynek során fajta- és termesztéstechnológiai teszteket állítottak be az ország több pontján. Kihangsúlyozta a fajta és a termesztéstechnológia összhangjának szükségességét, így azt is, hogy az éréscsoport mellett pl. nagy figyelmet kell szentelni a sorokon belüli sűríthetőségre, tekintettel arra, hogy sok gazdaság csak a 70-76,2 cm-es sortávolságú vetőgéppel rendelkezik a szója számára optimális 45-50 cm-es sortávolságú gépek helyett.

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_1szoj22.jpg

Allacherné Szépkuthy Katalin (Hungária Öko Garancia Kft) a BioSuisse követelményrendszer fontosabb kritériumaival ismertette meg a hallgatóságot. Ezt követően az ökotermékek új online-piaci felületének bemutatása (o-tx.com) következett Heim Ildikó, az ÖMKi munkatársa által, ami a gazdálkodókat segítheti a piaci információk megszerzésében, az értékesítési lehetőségek megismerésében, konkrét üzletek lebonyolításában. Délután a szántóföldi szemlével folytatódott a szakmai nap, ahol az idei on-farm szója fajta- és magkezelési tesztjeit tekinthették meg a résztvevők. A 15-i programot a Lajtamag Kft. hédervári telephelyén folytatott szakmai kerekasztal-beszélgetés zárta.

A második nap két ausztriai biogazdaság látogatásával folytatódott, itt ugyanis 2,5-3,5 t/ha termésátlaggal termelnek csaknem 10 000 ha-os területen bioszóját, sokszor a hazai termőterületektől kedvezőtlenebb agro-ökológiai feltételek között.  Ehhez hozzájárul a hazaitól eltérő vetésforgó, illetve a szinte „kötelező” öntözés, melynek során 150-250 mm csapadékot is pótolnak a tenyészidőszak során.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_szoj3.jpg

 

Ezt követően a Lajtamag Kft. területén beállított szója kísérletek megtekintésére került sor, ahol egy-egy fajta sajátosságait részletesebben is bemutatta Mándi Lajosné, a kísérleti projekt vezetője.

A bio szója terület és a termelési színvonal növelése nem csak a bio-állattartás fehérjeellátása érdekében indokolt, hanem amiatt a piaci tendencia miatt is, ami szerint egyre keresettebb a megbízhatóan GM mentes, bio (illetve BioSuisse minősítésű) szója a külföldi piacokon is. A gazdaságilag sikeres növények vetésforgóba illesztése hozzájárulhat a jelenlegi, évek óta stagnáló 130.000 ha körüli ökológiai művelésű területek növeléséhez Magyarországon.

 

A szeptember 22-i szakmai nap összefoglalója

Szeptember 22-én Mezőberényben tartotta következő szakmai napját az ÖMKi a szántóföldi gazdálkodás és a szójatermesztés témakörében, a térségben ugyanis 4 biogazdaságban állított be szója on-farm kísérleteket. Az előadások tematikája hasonló volt a korábbi rendezvényhez.

Először Izsó Lajos igazgató mutatta be a Bio Csárda Kft-t. A gazdaságban több éve termelnek szóját is, az ehhez kapcsolódó gyakorlati tapasztalatokat is ismertette a résztvevőkkel.

Ezután a NAK Békés megyei Igazgatóságának munkatársa, Hoffmann József ismertette az ökológia gazdálkodás támogatási lehetőségeit. Az ÖMKi tevékenységét és szántóföldi kutatásait Földi Mihály ismertette. A szójatermesztés aktualitásait és az ÖMKi szója on-farm kísérleteit Borbélyné Hunyadi Éva mutatta be. A BioSuisse tanúsítás fontosabb kritériumait Kanyó Zsolt, a Biokontroll Hungária Kft. munkatársa vázolta fel, kitérve azok szántóföldi vonatkozásaira. Az o-tx.com bemutatása következett Heim Ildikó (ÖMKi) által. A szakmai nap szántóföldi szemlékkel folytatódott, ahol a résztvevők megtekinthették a Biocsárda Kft. területén beállított szója fajtateszten kívül a Püski Lajos biogazda csárdaszállási, valamint a Földi Mihály és a Földi Imre füzesgyarmati biogazdaságában beállított szója on-farm kísérleteit. A gyomszabályozás az alföldi térségben is rendkívüli erőfeszítéseket igényelt a biogazdáktól. A rendszeres művelés csaknem gyommentes állományokat eredményezett, talán ennek is köszönhető, hogy egyes helyszíneken a szárazság ellenére több fajta is közepes terméseredményekkel kecsegtet.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_szoj4.jpg    b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_szoj5.jpg