Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

Expanding crop rotation with soybeans

Investigation and evaluation of soybean (Glycine max) cultivars

and new soybean genotypes with extra-short growing seasons in organic farming, using innovative cultivation techniques. (second sowing, no-till or reduced till)

Soybean cultivation in Hungary currently covers an area of fewer than 70,000 hectares, but the aim is to increase this to 200,000 hectares in the near future. Three-quarters of the soy grown in Hungary is exported, while more than 500,000 tons of soy and soybean meal are imported into the country every year. This disadvantageous situation can only be alleviated by increasing production volume and developing local supply chains. Rapid expansion in this area is hampered, however, by the agro-ecological sensitivity of the crop, increased risks in weeding, and the fluctuating yield averages which result from these factors, as well as from problems with technology and a general lack of integration. There is, therefore, a need for innovative solutions which reduce this risk, and which can be successfully adapted to domestic conditions

Activities

  • Investigating the possibilities for using super-early soybean varieties (4-5 cultivars), which are not yet widespread in Hungary, as a second crop in an on-farm research system
  • Using innovative cultivation techniques, including no-till and reduced till.
  • Evaluating new cultivation techniques (e.g. second sowings of soy) in terms of their feasibility and adaptability to regional conditions, and introducing these varieties, with a focus on their economic viability, at practical presentations within the framework of our annual professional field days.
  • Testing input materials (seeds, as well as soil inoculation and plant conditioning substances) within the on-farm research system, and on small plots.

Expected results

  • Innovation will be put into practice both in terms of new cultivar varieties and cultivation techniques, and practical growing recommendations will be made more widely available in the form of advice booklets.
  • With the adoption of more suitable varieties and second sowing techniques, the area under soybean cultivation, and the overall yield, are expected to increase.

 

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

The implementation of the research is supported by Hungarian National Rural Network (MNVH): www.videkihalozat.eu

Contact person

Dr. Éva Borbélyné Hunyadi

research lead

Agronomist, PhD

eva.hunyadi@biokutatas.hu
+36 20 374 7472


Related international project

Some soy research is supported by European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD). Europe investing in rural areas.

Beneficiary: Consoritium, members: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft., Seiwerth Márton, Túri Zoltán, Zádorfalvi-Gazdag Gyula János, Munkácsy-Tej Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
Name and code of the call for proposals: Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás című, VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 
Project title, ID: Ökológiai és low-imput szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése, 1935414423
Amount of contracted support: 144.820.703,-HUF
Rate of support(%): 64,3 %
A projekt tartalmának rövid bemutatása: Fehérjetakarmány biztonságosan: Fenntartható, ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható komplex termesztéstechnológia kialakítása a szójatermesztésben
Planned project finish date: 31.03.2022.
Further information: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries

Az ökológiai termesztés speciális körülményeihez jól alkalmazkodó szójafajták ajánlati fajtalistájának kidolgozásához olyan értékelési szempontrendszer szükséges, ami az adott fajtát ökológiai termesztési körülmények között vizsgálja különböző termőhelyeken, ahol a termésmennyiség, termésminőség és termés stabilitás mellett és a biotikus és abiotikus stressz tűrése is vizsgálatra kerül. Új fajtaértékelési szempontrendszer kidolgozásával a nemesítők, fajtaforgalmazók a termőhely agro-klimatológiai sajátosságaihoz, ariditásához alkalmazkodó fajtákat tudnak elkülöníteni és ajánlani a termesztés biztonságának növelésére.



A jelenlegi fajtaminősítési rendszer nem kezeli külön az ökológiai gazdálkodás számára fontos szempontokat a fajtaleírások során, feltüntetésük csak esetleges (pl. gyors kezdeti fejlődés). Agro-ökológiai körzetekre vonatkozó ajánlati fajtalista és termesztéstechnológia szintén nem áll rendelkezésre. A két éves projektben on-farm kísérleti módszerrel 4 korai fajtát tesztelünk 4 agro-ökológiai körzetben (Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Észek-Alföld, Dél-Alföld), párhuzamosan konvencionális és ökológiai körülmények között, a standard fajtánál agrotechnikai változókkal kiegészítve (mag- és talajkezelés). Speciális szempontrendszert dolgozunk ki a fajták értékeléséhez. A partnerek konvencionális és/vagy ökológiai agrotechnikát valósítanak meg.

Related content and more articles in this category

2020. October 12.

News
Workshop about cultivation of organic soybeans

On the 10th of September 2020 ÖMKi organized a workshop in Püski and Győrsövényház, focusing on the cultivation of organic soybeans.

Details
2020. December 28.

News
Professional Forum on Organic Soybean Cultivation

ÖMKi has established a goal of developing sustainable, low-input, organic soybean production in a project implemented with the support of the European Agricultural Fund for Rural Development, the practical implementation of which started in 2020, involving four soybean farms.

Details
2020. December 17.

News
Choose ORGANIC! Choose local!

Outstanding Hungarian producers and produce in the service of organic farming

Details

Supporters

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes