Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2024. június 7. Hír

Új projekt - Organic Yields UP Kick-off találkozó (Frick, Svájc, a FiBL Switzerland szervezésében)

Az Európai Horizont program finanszírozásból négy éven át tartó Organic Yields UP projekt 2024. február elején kezdődött meg. A projekt 2024. február 27-28. között tartotta az első találkozóját melynek keretében, a Svájci Ökológiai Mezőgazdasági kutatóintézet (FiBL Switzerland) házigazdaként hívta össze 13 európai országból a 17 partnert, egy olyan projekt beindítására, amelyben közös erőfeszítéseik az ökológiai gazdálkodás hozamának növelését célozzák.

Felismerve a hagyományos és az ökológiai mezőgazdasági hozamok következetesen jelentkező különbségét, a projekt a meglévő tudások összegyűjtésének és felmérésének fontosságára összpontosít, támogatja a széles körű részvételiséget és európai szintű tesztelési hálózat kialakítását vállalja. Fő célja, hogy változatos kultúrák ökogazdaságokban előállítható hozamát növelje változatos termelési körülmények között, az EU fenntartható fejlődési céljaival összhangban, illetve, hogy az ökológiai gazdálkodást a fenntartható és reziliens európai jövőkép sarokkövévé tegye.

Az OrganicYieldsUP elhivatott az innováció és a tudásmegosztás, a hozamnövelés célzott stratégiáinak kidolgozása terén. A projekt végcélja, hogy 2030-ra az EU agrárterületeire nézve minimum 25%-ra emelje az ökológiai gazdaság részesedését, miközben befolyásolni igyekszik a megújuló Kutatási és Innovációs Menetrendet, hogy az minél hatékonyabban kezelhessen olyan sürgető kérdéseket, mint pl. a klímaváltozás. 

A FiBL svájci központjában, Frickben lezajlott kétnapos nyitókonferencia a különböző munkacsomagok ismertetésével kezdődött. Ezt követően, a főként a hozamnövelés termény-specifikus kihívásaira és stratégiáira összepontosító co-design műhelymunkák során megtörtént a terménytípusok hozamkülönbségek alapján történő osztályozása, a vonatkozó kihívások és stratégiák csokorba gyűjtése. A műhelymunkák ebben a szellemben folytak a következő napon is, ezután pedig a partnerintézmények képviselőinek alkalma nyílt egy vezetett túrán bejárni a svájci FiBL kísérleti telephelyét, ahol az éppen zajló kísérleteket, az azokkal kapcsolatos változatos kihívásokat, stratégiákat és lehetőségeket mutatta be a házigazda. A projektnyitó esemény a projektkoordinációs és menedzsment-feladatokat áttekintő plenáris üléssel zárult, amin szó esett a soron következő lépésekről is.

ÖMKi hírek fejléce - 2024-06-07T154607.146

Az ÖMKi a fenntarthatósági koncepció és akcióterv kidolgozásáért felelős az összes partnert bevonásával. Ennek célja, hogy az „Ökológiai terméshozam növeléssel foglalkozó Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának” sikeres működése a projekt futamidőn túl is fennmaradjon. Ezen felül az ÖMKi feladatai közé tartozik képzési anyagok kidolgozása, hálózatosodás elősegítése műhelymunkák szervezésével, a nyílt kutatási gyakorlatok elterjesztése, az érdekeltek bevonásának támogatása és a helyi hálózatokban az Élő Laborok követelményrendszerének értékelése.   

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen