Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Természetes védelem a termést károsító szürke penészfoltok, hernyók ellen

2021. évi 19. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

szőlőfürtökön, a peronoszpóra és a lisztharmat már nem okozhat nagy gondot, az idei évben egyébként sem volt erős fertőzési nyomás. De az időjárás csapadékosra fordulása esetén a fiatal leveleket még támadhatja a peronoszpóra (lásd 18. felhívást).

szürkepenész is okozhat még meglepetéseket. Volt olyan év, hogy közvetlenül a szüret előtt, néhány nap alatt elvitte az egész termést. A legjelentősebb különbség az előző kórokozókhoz képest, hogy az elhalt növényi maradványokon is fenn tudja tartani az életét. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, a fertőzés beindításához csak az alkalmas időjárást (esőt) várja. A szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott. Az éjszakai lehűlésekkel tarkított meleg, csapadékos napok kedveznek a terjedésének.   

biokert_omki_bio_biomegoldasok (2)

Bármelyik zöld növényi részt meg tudja támadni. A sérülések (pl. jégverés) elősegítik a bejutását, de az ép bőrszöveten és a légcserenyílásokon át is be tud hatolni. Az éretlen bogyókon zöld vagy savanyú rothadásnak hívják a tünetét, de már a zsendülő fürt, kirepedt bogyóján is kiverődhet a gomba „egérszürke” bársonyos penészgyepe. Itt már azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt. Az igazán hatékony megelőzés a precíz zöldmunka, a fürtzóna szellős, légjárható állapotban tartása. Érés időszakában is hasznos az ismételt lelevelezés, amely ablakot nyit a fürtökre mert „a fürtöknek látniuk kell a napot”.

A bevethető biológiai növényvédőszerek közül kiemeljük a hiperparazita gombákat tartalmazó Polyversum, Botector készítményeket. Ezek a hiperparazita gombák elfoglalják más kórokozó gombák elől a növény felületét, amihez idő kell, így e készítmények használata szükségszerűen csak preventíven lesz hatékony! Szőlőben BBCH 68 állapottól, azaz a 80%-os virágzástól kell használni termésérésig, mindkét terméket. E készítmények várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek jégeső, viharkár után, néhány órán belül kijuttatva fertőtlenítik a sebeket, de közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)  

A szürkepenész nemcsak szőlőn jelentkezik. Jól ismerjük szamócán, málnán, szedren, de akár zöldségféléken, paradicsomon, paprikán is a tünetét, a termésen kiütköző szürke penészfoltot. Sok kultúrában alkalmazható a Polyversum, de minden esetben a megelőzésé a döntő szerep. Szamócaágyásunkat szalmával mulcsozva a virágokat és ezáltal a termést elemeljük a földfelszíntől, így az gyorsabban felszárad eső után. Csepegtető öntözést használva szárazon tartható gyakorlatilag a növény teljes felülete. Málna és szeder esetében kerülni kell a túl dús sövény kialakulását zöldmunkával, ezáltal csökken a szürkepenész megjelenésének veszélye. 

Szüretig minden gyümölcsön fertőzhet a monília. Fényképet itt sem illesztek be, mindannyian ismerjük a tüneteit. Leginkább a korábbi, rovarok okozta sérülések eredményeként alakul ki a fertőzés. Legjobb a fertőzött gyümölcsöket eltávolítani a fáról, a lepotyogott termést is rendszeresen összegyűjteni és elásni.  

Lyukas a petúnia, rózsa bimbója, a paradicsom és a paprika termése a balkonon és a kertben is. Már nincs mit tenni. A gyapottok bagolylepke hernyói ellen ekkor már nem tudunk védekezni. Az esetek nagy részében már a károsított növényi részekben sincsenek a lárvák, csak a rágásuk nyomán megjelenő baktériumok és gombák. Vándorlepke, jövőre a beköltözésénél lehet majd elcsípni őket. Nagy szolgálatot tehet majd a szexferomon csapda. Amint megfogtuk az első lepkéket, bogarászhatjuk a növényeinket. A felszínen még elcsíphetjük a frissen kikelt kis hernyókat, ha egyébként is permetezünk, hernyókártevők elleni Bacillus thuringiensis készítménnyel, vagy dísznövényekre ajánlott olajos készítménnyel (narancs, fenyő vagy napraforgóolaj alapú készítmények). Nézzék meg a kártevőről készült kisfilmünket. 

Augusztus közepére, néhány helyszínen megugrott a csapdákban a buxusmolyok (selyemfényű puszpángmoly) száma. Ahol még egyáltalán megmaradt a puszpáng, ott mostantól rendszeresen nézzenek be a bokrok belsejébe. Amint megtalálják a kis hernyókat, indítani kell a permetezést. A Bacillus thuringiensis baktériumot tartalmazza a Dipel DF (Bactospeine WG néven is kapható), a Lepinox Plus, fiatal lárvák ellen hatásosabb. Ahol a buxusmoly visszatérő problémát okoz, ott javasolható a buxus lecserélése a tiszafa (Taxus baccata) valamelyik változatára, ez a faj nyírva vagy szoliternek is legalább annyit mutat, mint a buxus, csak nincs növényvédelmi gond vele.

biokert_omki_bio_biomegoldasok (1)
  

A „Honvéd Kertbarát Kör” otthonában, a Hermina úton az idén a Budapesti Kertbarátok Szövetségének termék és terménybemutatóját tartják meg szeptember 3-án. Íme a meghívó. Két kiváló növényorvos kollégám, Andrej András és Mérai Imre, szaktanácsadást is tart. Ha mintát hoznak bevizsgálásra, akkor az élő és a beteg rész határáról vegyék le azt a 4-5 növényi részt, amit meg szeretnének mutatni a szakembereknek.  

Budapest, 2021. augusztus 20.

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 25.

Növényvédelem
Mit tehetünk a burgonyabogár ellen?

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. június 3.

Növényvédelem
Levéllyukacsosodás, monília elleni védelem

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
ÖMKi Ágazati Szakmai Nap 2024

Találkozzunk újra személyesen az ÖMKi Ágazati Szakmai Napján, Keszthelyen!

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
A burgonya nitrogéntrágyázása ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen