Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szójatermesztési szakmai nap Püskiben

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület 2022 szeptember 06.-án Prügyön tartotta az immár hetedik éve hat helyszínen megrendezett Szója Roadshow fajtabemutatóját.

A csaknem 80 fős, termelőkből, vetőmag-és input-anyag forgalmazókból, szakpolitikai szereplőkből álló közönség nem csak a szójatermesztésről, hanem az agrárium aktuális kihívásairól, az új támogatási rendszer tervezett feltételeiről is hallhatott értékes szakmai előadásokat.

Rácz László, a Prügyi Mg. Zrt elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki a súlyos aszályhelyzetre is kitért, ami, bár kisebb mértékű mint az ország délkeleti területein, a térséget sem kerülte el. A 160 ha szójaterületből 120 ha öntözését tudták ugyanis megvalósítani a 6,5 km saját beruházással épült csatornának köszönhetően, igy a szélsőséges évjárat ellenére (160 mm csapadék hullott idáig a térségben)  2 tonnás átlaghozamokat várnak. A gazdaságban összesen 800 hektár volt idén az öntözött terület. A további öntözés bővítést az öntözési engedélyek és a csatornák rehabilitációjához szükséges sokszor túlzó és hosszadalmas környezetvédelmi engedélyezési eljárások is hátráltatják.

Ezután a 2023-2029 közötti időszak új támogatási rendszereiről is hallhattunk előadást, amelynek a hazai tervezete még véglegesítésre vár, de azt már most lehet tudni, hogy az eddigi környezetvédelmi vállalások egy része beépül az alap-követelményrendszerbe, és további agrár-ökológiai programokban lehet önkéntesen évente vállalásokat tenni. A gazdálkodási naplót elvárás lesz 2 naponta frissíteni, és új területmonitoring rendszer is megvalósul, pl. az egyes talajművelési vállalások követésére. Több célprogram is megmarad, pl. az ökológiai gazdálkodás, a termeléshez kötött támogatások illetve a fiatal gazdák támogatása.

Szója fajta kísérletek

Dr Magyar László c. egyetemi docens egy olyan országos gyomfelvételezés eredményeit mutatta be, amely széleskörűen feltárta az ország szójaterületeinek gyomosodási sajátosságait, nem csak a különböző területi adottságok, hanem az alkalmazott termesztéstechnológia függvényében is. Bár a szójában az uralkodó T4-es gyomfajok uralkodása közismert, a rangsorban a libatop, a disznóparéj, a csattanó maszlag, a szulákfélék és a kakaslábfű mellett az Észak-magyarországi régióban a varjúmák is jelentős, és érdekes eredmény volt, hogy a vegyszeres gyomszabályozásra alapozott gabona és duplagabona sortávú technológiáknál volt a legnagyobb a gyom borítottság,  ami az összes szójaterület csaknem egyharmada.

Ezután a szójatermesztés input anyagainak, konvencionális technológiájának elemeiről hallhattak előadásokat a résztvevők, majd megtekintettük a 30 fajtát felvonultató fajta kísérletet, ami kétszeri 25 mm-es öntözést kapott, igy az aszálykár mérsékeltebb volt. A fajták érésideje már határozottan megmutatkozott, a szuperkorai (000) és az igen korai (00) fajták már csaknem teljesen beértek, míg a későbbi éréscsoportok még több hét után válnak majd betakaríthatóvá.

A Magyar Szója Road Show utolsó állomása Bakon lesz szeptember 15.-én.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. június 12.

Hír
RELACS – Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált inputok javítása

Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált vitatott inputok kiváltásáról szóló RELACS projekt résztvevői a Belgiumban található Leuven városában gyűltek össze 2018. május 28-án. A projektindító megbeszélésen Dr. Lucius Tamm – a projekt koordinátora – kiemelte, hogy a RELACS egyedülálló lehetőséget biztosít a gazdaszervezetek, a szaktanácsadók, valamint a kutatók számára ahhoz, hogy összedolgozva még magasabb szintre emeljék az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott környezetvédelmi szabványokat.

Részletek
2018. április 23.

Hír
ÖMKi Talajtól a tányérig kampány – a csendes bioforradalom

Hazánkban kevesen ismerik az ökogazdálkodás valós előnyeit és korlátait. Ugyanakkor a társadalmi igény érezhetően növekszik a kémiai szerek által dominált élelmiszer-termelés megváltoztatására, és az egészségesebb, környezetkímélőbb alternatívák keresésére. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) pontosan ezért indította útjára a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó, öt hónapon át tartó online kampányát. A Talajtól a tányérig kampány célja, hogy hitelesen, szakmai alapokon, ugyanakkor érthetően mutassa be a hazai fenntartható élelmiszer-termelést, megszólítva a biogazdákat és rávilágítva az ökológiai kutatás fontosságára.

Részletek
2022. augusztus 9.

Hír
Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért

2022. június 2-3. közt tartották meg a franciaországi Dijon-ban az Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért (European Scientific Conference Towards Pesticide Free Agriculture) című rendezvényt több mint 300 résztvevővel. Az ÖMKi-t Dr. Bencze Szilvia, vezető kutató képviselte.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti Tervezői Műhelymunka

Részletek

Kiadvány
Az ökológiai szójatermesztés fejlesztése - Éves kutatási összefoglaló, 2021

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen