Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szójatermesztési szakmai nap Püskiben

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület 2022 szeptember 06.-án Prügyön tartotta az immár hetedik éve hat helyszínen megrendezett Szója Roadshow fajtabemutatóját.

A csaknem 80 fős, termelőkből, vetőmag-és input-anyag forgalmazókból, szakpolitikai szereplőkből álló közönség nem csak a szójatermesztésről, hanem az agrárium aktuális kihívásairól, az új támogatási rendszer tervezett feltételeiről is hallhatott értékes szakmai előadásokat.

Rácz László, a Prügyi Mg. Zrt elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki a súlyos aszályhelyzetre is kitért, ami, bár kisebb mértékű mint az ország délkeleti területein, a térséget sem kerülte el. A 160 ha szójaterületből 120 ha öntözését tudták ugyanis megvalósítani a 6,5 km saját beruházással épült csatornának köszönhetően, igy a szélsőséges évjárat ellenére (160 mm csapadék hullott idáig a térségben)  2 tonnás átlaghozamokat várnak. A gazdaságban összesen 800 hektár volt idén az öntözött terület. A további öntözés bővítést az öntözési engedélyek és a csatornák rehabilitációjához szükséges sokszor túlzó és hosszadalmas környezetvédelmi engedélyezési eljárások is hátráltatják.

Ezután a 2023-2029 közötti időszak új támogatási rendszereiről is hallhattunk előadást, amelynek a hazai tervezete még véglegesítésre vár, de azt már most lehet tudni, hogy az eddigi környezetvédelmi vállalások egy része beépül az alap-követelményrendszerbe, és további agrár-ökológiai programokban lehet önkéntesen évente vállalásokat tenni. A gazdálkodási naplót elvárás lesz 2 naponta frissíteni, és új területmonitoring rendszer is megvalósul, pl. az egyes talajművelési vállalások követésére. Több célprogram is megmarad, pl. az ökológiai gazdálkodás, a termeléshez kötött támogatások illetve a fiatal gazdák támogatása.

Szója fajta kísérletek

Dr Magyar László c. egyetemi docens egy olyan országos gyomfelvételezés eredményeit mutatta be, amely széleskörűen feltárta az ország szójaterületeinek gyomosodási sajátosságait, nem csak a különböző területi adottságok, hanem az alkalmazott termesztéstechnológia függvényében is. Bár a szójában az uralkodó T4-es gyomfajok uralkodása közismert, a rangsorban a libatop, a disznóparéj, a csattanó maszlag, a szulákfélék és a kakaslábfű mellett az Észak-magyarországi régióban a varjúmák is jelentős, és érdekes eredmény volt, hogy a vegyszeres gyomszabályozásra alapozott gabona és duplagabona sortávú technológiáknál volt a legnagyobb a gyom borítottság,  ami az összes szójaterület csaknem egyharmada.

Ezután a szójatermesztés input anyagainak, konvencionális technológiájának elemeiről hallhattak előadásokat a résztvevők, majd megtekintettük a 30 fajtát felvonultató fajta kísérletet, ami kétszeri 25 mm-es öntözést kapott, igy az aszálykár mérsékeltebb volt. A fajták érésideje már határozottan megmutatkozott, a szuperkorai (000) és az igen korai (00) fajták már csaknem teljesen beértek, míg a későbbi éréscsoportok még több hét után válnak majd betakaríthatóvá.

A Magyar Szója Road Show utolsó állomása Bakon lesz szeptember 15.-én.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2024. március 10.

Hír
On-farm partnertalálkozót tartott az ÖMKi Füzesgyarmaton

Február utolsó napjaiban, kifejezetten tavaszias időben tartotta kétnapos on-farm partnertalálkozóját az ÖMKi, mely idén a Békés vármegyei Füzesgyarmaton került megrendezésre. Az ország minden tájáról érkeztek gazdálkodók, így a több mint 30 fős társaság hamar meg is töltötte a termet.

Részletek
2018. június 12.

Hír
RELACS – Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált inputok javítása

Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált vitatott inputok kiváltásáról szóló RELACS projekt résztvevői a Belgiumban található Leuven városában gyűltek össze 2018. május 28-án. A projektindító megbeszélésen Dr. Lucius Tamm – a projekt koordinátora – kiemelte, hogy a RELACS egyedülálló lehetőséget biztosít a gazdaszervezetek, a szaktanácsadók, valamint a kutatók számára ahhoz, hogy összedolgozva még magasabb szintre emeljék az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott környezetvédelmi szabványokat.

Részletek
2018. április 23.

Hír
ÖMKi Talajtól a tányérig kampány – a csendes bioforradalom

Hazánkban kevesen ismerik az ökogazdálkodás valós előnyeit és korlátait. Ugyanakkor a társadalmi igény érezhetően növekszik a kémiai szerek által dominált élelmiszer-termelés megváltoztatására, és az egészségesebb, környezetkímélőbb alternatívák keresésére. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) pontosan ezért indította útjára a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó, öt hónapon át tartó online kampányát. A Talajtól a tányérig kampány célja, hogy hitelesen, szakmai alapokon, ugyanakkor érthetően mutassa be a hazai fenntartható élelmiszer-termelést, megszólítva a biogazdákat és rávilágítva az ökológiai kutatás fontosságára.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Kiadvány
Mezei aszat

A mezei aszat egyre nagyobb problémát jelent, különösen a nagy szervesanyag-tartalmú szántóterületeken gazdálkodók számára, ökológiai és konvencionális gazdálkodásban egyaránt. Ha sikerül megtelepednie, akkor kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy az állományát elfogadható szintre szorítsuk vissza. 

Részletek

Kiadvány
Az ökológiai szójatermesztés fejlesztése - Éves kutatási összefoglaló, 2021

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen