Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2022. július 13. Hír

Szántóföldi Szakmai Nap Száron

2022. június 21.-én rendezte meg az idei évi Szántóföldi Szakmai Napot az ÖMKi a szári Csoroszlya-Farm Kft területén, ahol több éve folytat a biogazdasággal együttműködve szántóföldi és kertészeti kísérleteket. A Szakmai Nap az ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztésre fókuszált, és egyben a fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztését célzó EIP-Agri projekt zárórendezvényeként került megrendezésre, csaknem hatvan termelő, feldolgozó, szaktanácsadó és vetőmag-forgalmazó részvételével.

A rendezvény aktualitását fokozta, hogy az Ökogazdálkodási Cselekvési Terv a hazai ökológiai mezőgazdasági területek jelenlegi 6 % körüli területi részarányának 10 %-ra való emelését célozta meg az elkövetkezendő öt évben. A terv célja, hogy segítse az ökológiai gazdálkodás hazai piaci részesedésének növekedését azáltal, hogy ösztönzi a gazdálkodók ökológiai termelésre való átállását és javítja az ökológiai élelmiszerek hozzáférhetőségét. A szántóföldi ökológiai gazdálkodás kulcskérdése a diverz vetésforgó, és az abban szereplő növénykultúrák ökológiai-ökonómiai hatékonysággal megvalósítható termesztéstechnológiája. A gabonafélék mellett egyre nagyobb figyelmet igényelnek a maghüvelyesek is, mert itt a piaci igények mellett a termesztés kockázata is nagyobb, így a faj és fajta, az agrotechnikai elemek és ökológiai adottságok összhangját még hangsúlyosabban meg kell teremteni. Ezeket a célokat szolgálják a szári Csoroszlya Farmon megvalósított mezo- és kisparcellás kísérleteink és a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont itteni ökológiai nemesítési kísérletei is.

Interaktív szántóföldi terepszemle

A program interaktív szántóföldi szemlével kezdődött, melynek során először egy feltárt talajszelvényt mutatott be Berényi Üveges Judit, az ÖMKi kutatási témavezetője. Bemutatta a barna erdőtalaj jellegzetes szintjeit, a humuszos réteg kialakulásának folyamatát, a humuszképződés elősegítésének lehetőségeit. Borbélyné Hunyadi Éva a szójatermesztéssel kapcsolatos szántóföldi kísérleteket mutatta be, kitérve azokra a technológiai változatokra, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is sikeresen alkalmazhatóak. A mulcsba vetés, illetve a másodvetés technológiai elemei még kísérleti fázisban vannak, Száron mindkettő megvalósításra kerül a mezoparcellákon.

Dr. Berényi Üveges Judit Ismerteti a barna erdőtalaj jellegzetes szintjeit, a humuszos réteg kialakulásának folyamatát, és a humuszképződés elősegítésének lehetőségeit.

Több mint 20 őszi búza fajta szerepel abban a kisparcellás kísérletben, ami részét képezi az ÖMKi és a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) szervezésében immár második éve több helyszínen megvalósuló posztregisztrációs ökológiai fajtatesztnek. A kisparcellás tönkölybúza és ősgabona fajtatesztekkel együtt impozáns, komplex képet kaphattak a résztvevők a kalászos gabonák biológiai alapjainak sokféleségéről, amelyet Bencze Szilvia kutatási témavezető a részvételi nemesítési projekt EPO durum populációinak bemutatásával is kiegészített.

Az egyes mezoparcellákon különböző (forgatásos, illetve forgatás nélküli) talajművelés valósul meg, így talajnedvességmérő szondákkal, rendszeres penetrométeres méréssel, talajmintázással monitorozhatóak a talajművelés fizikai és biológiai hatásai.

Kísérleti parcellákon jól látszik az ökológiai gazdálkodásban viszgált fajok és fajták sokfélesége

A szántóföldi szemlét követően Nobilis Ágoston mutatta be a Csoroszlya Farmot, ahol a gazdaság fokozatosan tért át az ökológiai gazdálkodásra, és arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben fel is dolgozza a termést. Ezt követően a talajművelés hatásainak eddigi tapasztalatait, az EIP-Agri Fenntartható, ökológiai és low input szójatermesztés komplex fejlesztése című projekt összefoglalóját, és az őszi búza fajtatesztek legfrissebb eredményeit ismerhették meg a résztvevők az ÖMKi munkatársainak előadásaiból. Szira Fruzsina az alakor és tönke rövid értékláncon keresztül megvalósuló termékpálya fejlesztést támogató új projektünk, a DIVINFOOD kapcsán az ökoszisztéma szolgáltatások jelentőségéről tartott előadást, és a projekthez való csatlakozási lehetőségeket is ismertette.

A program tapasztalatcserével és a biogazdasághoz tartozó malom megtekintésével zárult, ahol búzaliszt mellett pelyvás gabonák lisztjeit is előállítják, ami már kapható egyes nagyáruházakban, mint különleges minőséget képviselő hazai előállítású ökoélelmiszer.

Nobilis Ágoston mutatta be a Csoroszlya Farmot, ahol a gazdaság fokozatosan tért át az ökológiai gazdálkodásra.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek
2021. február 19.

Hír
Megalakult a GO-GRASS gyephasznosítást célzó projekt hazai Szakértői csoportja

Tavaly decemberben egy online műhelymunka keretében megalakult a GO-GRASS projekt hazai megvalósításáért indított szakértői csoportunk.

Részletek
2018. április 3.

Hír
Szakmai nap a változatos ökológiai szántóföldi gazdálkodásról

A növényi diverzifikáció kihívásai ökológiai művelésű szántón címmel rendezett az ÖMKi szakmai napot Kompolton, csaknem napra pontosan egy évvel a 2017 márciusában Mezőberényben megtartott szántóföldi szakmai napot követően, hasonlóan széleskörű érdeklődéssel övezve. A fokozott érdeklődést mi sem mutatta jobban, mint a helyszínváltozás, az Eszterházy Károly Egyetem Fleischmann Rudolf Kutatóintézetének helyisége már nem volt elegendő a közel 70 regisztrált résztvevő befogadására. A rendezvény témája, az ökológiai szántóterületek diverzifikációja aktuális problémára kereste a megoldási lehetőségeket, ugyanis a jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabona-centrikus, a maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
ÖMKi szántóföldi on-farm kutatások - Búza 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák közül az őszi búzafajták „on-farm” típusú tesztelését 2012 ősze óta szervezi az ÖMKi. A kísérletekben a tapasztalt gazdálkodók az ország különböző gabonatermő tájegységeiből önkéntesen vesznek részt. A kísérletben szereplő fajtasor évről-évre változik.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen