Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az ÖMKi szakmai napja az ökológiai szántóföldi gazdálkodásról – beszámoló

Az ÖMKi által rendezett szakmai nap 2017. március 29-én, Mezőberényben zajlott, amelynek térségében több biogazdaság is található. A résztevők száma csaknem 50 fő volt. A rendezvényen – melyet Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője nyitott meg – termesztők, integrátorok és a szántóföldi ökogazdálkodáshoz kapcsolódó kereskedelmi cégek képviseltették magukat.

Az elmúlt évek növényvédelmi tapasztalatairól, az ökológiai gazdálkodásban meghatározó jelentőségű megelőzésről Hertelendy Péter növényvédelmi szakember tartott előadást, melynek során kifejtette a vetésváltás, talajművelés, fajtaválasztás és agrotechnika növény-egészségügyi szerepét. Gabonatermesztés során például a talaj felszínén maradt szármaradványok nemcsak az aktuális tábla, hanem a szomszédos tábla vonatkozásában is veszélyesek a következő évi gabonaféle szempontjából, amit a forgatás nélküli talajművelés, illetve a tökéletlen szárzúzás tovább fokoz.

A biogazdálkodásban alkalmazható védekezés a káros hatások ellen

A káros pentozán hatás a szakemberek számára már jól ismert tüneteket produkál, ugyanakkor egyre gyakoribb a kórokozók általi kórképhez társított, a leveleken kora tavasszal megjelenő tüneteggyüttes (fakulás, foltosodás), ami gyakran összefüggésben van a mikroelemek hiánya által okozott enzimhiányos állapottal. A fajták fogékonysága illetve ellenálló képessége a betegségekkel szemben az évről évre megjelenő új kórokozó rasszok miatt folyamatos figyelmet igényel, ahogyan ez az előző tenyészévben jellemző sárgarozsda-fertőzés okán is tapasztalható volt. Kalászos vetésforgóban az üszög, kalászos-kukorica vetésforgóban a fuzárium veszélye nő meg, különösen a tavaszi búzák esetében. Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a toxintartalom gyakran nincs összefüggésben a fertőzés mértékével. A károsítók vonatkozásában felmerült a káposztaféléket (repce, mustár) tartalmazó zöldtrágyanövények szerepe a levélbolhák fenntartásában, ami a szomszédos táblára is veszélyhelyzetet teremthet. Ellene az időben való bedolgozás és a tarlóápolás jelent védelmet. Az elmúlt években fokozott gondot okozott a mezei pocok, ami ellen a 2-3 m magas T-fák kihelyezése (4-6 db/ha) nyújthat védelmet.

Az ÖMKi eredményei az ökológiai gazdálkodás területén

Földi Mihály az ÖMKi kalászos gabona faj- és fajtatesztjeinek eredményeiről számolt be, kiemelve a terméseredmények és a termésminőség összhangjának fontosságát a különböző termőhelyeken. Borbélyné Dr. Hunyadi Éva a fehérjenövények szerepéről beszélt az ökológiai gazdálkodásban. Összefoglalta az ÖMKi szójatermesztéssel kapcsolatos kutatási eredményeit és e növény jövőbeni termesztési perspektíváit. Az öntözés hiánya miatt az évjárat hatása meghatározó, de a termésstabilitáson sokat javíthat a termőhelyhez igazodó fajtaválasztás és az agrotechnika (magkezelés, talajoltás, gyomszabályozás) helyes megválasztása.

Nemzetközi ökogazdálkodási projektjeink

Dr. Drexler Dóra a szántóföldi ökogazdálkodás gyakorlat-központú kutatásait mutatta be az ÖMKi nemzetközi projektjeihez kapcsolódóan (HealthyMinorCereals, Diversifood, OK-Net Arable), melynek során az alakor, tönke, tönköly pelyvás gabonák termesztése valamint a távérzékelés ökotermesztésben és nemesítésben betöltött lehetséges szerepe is bemutatásra került. Felhívta a figyelmet a kísérletekben való részvétel nyitottságára, a csatlakozás lehetőségeire.

A biotermesztés tapasztalatai

A Tradisco Kft. képviseletében Szabó Melinda az előző évek biotermesztési és kereskedelmi tapasztalatait foglalta össze. Felhívta a figyelmet a német, francia és osztrák piacok meghatározó jelentőségére, valamint az elmúlt évek dinamikus növekedésére az osztrák feldolgozási szektorban. Felhívta a figyelmet a második éves átállási területekről – a piacon elsősorban takarmányozási céllal – értékesíthető növények jelentőségére. Ezek a termények ugyanis már jelölhetők átállási terményként, így bekerülhetnek adott részarányban a biotakarmányokba. Az elhangzottak alátámasztották az ökotermények csaknem kétszeres piaci értékesítési árát a konvencionálishoz képest a napraforgó, repce, étkezési és takarmánybúza, kukorica vonatkozásában, különös tekintettel az orosz és ukrán piac erősödésében rejlő lehetőségek tükrében is.

Kérdések és válaszok az ökológiai gazdálkodásról

A szakmai napon az Agrárin Kft, a Karintia Kft, a Terragro Kft, a Naturgold Kft és az Organic World Kft. állítottak ki. A cégek röviden bemutatkoztak a szakmai nap délutáni programja előtt, és a cégképviselők válaszoltak a termékekhez kapcsolódó kérdéseke is.

Ebéd után kötetlen szakmai beszélgetéssel folytatódott a program, melynek során a tanúsító szervezethez, illetve az ÖMKi által koordinált szántóföldi kutatásokhoz kapcsolódóan vetődtek fel vitatémák, amiket folyamatosan napirenden érdemes tartani a következő szakmai rendezvényeken is.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen