Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

mezőgazdaság, mezőgazdasági képzés, öko, ÖMKi   2019. február 8. Hír

Szakmai Fórum a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájában

Egykori középiskolámban, a közel 80 éve fennálló debreceni Balásházy János Gyakorló Középiskolában Szakmai Fórumot tartottak 2019. január 29-én, amelyre én is hivatalos voltam egy pályaorientációs előadásra, több korábban végzett diáktársammal együtt.

Nagy István agrárminiszter, az iskola volt diákja is beszédet mondott a megnyitó alkalmával, amelyben a változó környezettel összhangban lévő, a növekvő népességet ellátni képes élelmiszertermelés jelentőségét, a folyamatos fejlesztésre alkalmas képzés szükségességét hangsúlyozta.

A korábbi évtizedekben az iskola gazdász és kertész szakközépiskolaként működött, és az akkor végzettek többsége ma is agrárterületen tevékenykedik, gazdálkodó, oktató, kutató. A több szekcióban folyó, közvetlen hangvételű előadások során a meghívottak bemutatták eddigi életútjukat, jelenlegi munkájukat – jómagam is az ÖMKi-t – az iskola végzős tanulóinak, fejet hajtva azok előtt a tanáregyéniségek előtt, akik a szakmai tudás mellett tartásra, kitartásra, gyakorlatias szemléletre és az akkor még kevésbé divatos kifejezéssel élve probléma-megoldásra is neveltek.

Az iskola különlegességét az adja elsősorban, hogy Debrecen-Pallag területén, a Nagyerdő szélén egy 3,5 hektáros parkban helyezkedik el, egy impozáns, száz éve a Magyar Királyi Gazdasági Akadémiának épült klasszicista stílusú épületben. Az intézmény jogelődje 1867-ben az ország második Földműves Iskolája, majd Gazdasági Akadémiája volt. 1963-ban vette fel Balásházy János, a reformkor mezőgazdász tudósa és gazdálkodója nevét.

A gyönyörű környezet már önmagában is a természet szeretetére, tiszteletére nevelt, többen is űzhettük elérhető közelségben a lovassportot. A tangazdaság az iskola közelében volt, a traktorvezetés elsajátításához használt „dühöngő” területe, vagy az akkor még prosperáló, jellegzetes illatú tehenészet is csak pár lépésre volt az iskolaparktól. A kollégium és a többfunkciós vendéglátó egység eléréséhez sem kellett hosszú utat megtenni.

A mezőgazdasági képzés mellett ma már közgazdasági, élelmiszeripari, kertészet és parképítés szakmai képzést is folytatnak. Négy év tanulmány után érettségiznek, majd érettségi után egy év alatt technikus vizsgát tehetnek a diákok. Az emelt szintű technikus szakképesítésért felsőfokú intézményekbe való jelentkezés esetén többletpont járhat.

A technikusképzés palettájából kiragadva egy rövid bemutatást:

Mezőgazdasági technikus (OKJ: 5462102)

4+1 évfolyamos, szakgimnáziumi közismereti és szakképzési kerettantervre épülő mezőgazdaság ágazat, angol vagy német idegen nyelv. 9-12. évfolyamon a diákok közismereti tantárgyak mellett mezőgazdasági szakmai tantárgyakat (pl. anatómia és élettan, állattenyésztés, takarmányozástan, növénytermesztés, gazdálkodási alapismeretek, kertészet…) tanulnak, melyekből komplex szakmai érettségi vizsgát tesznek.

Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy sokkal sikeresebben sajátítják el a szakmai tárgyakat a felsőfokú továbbtanulás során az ezekkel az ismeretekkel és a gyakorlattal már korábban találkozott hallgatók, és hatékonyabban hasznosítják is pályájuk során. Több speciális képesítést (pl. ökogazda) is csak ráépülő OKJ-képzés során szerezhetnek meg.

A 2010/2011-es tanévtől az intézményben működik a Debreceni Labdarúgó Akadémia sportiskolai kerettanterv szerint működő gimnáziumi osztálya is. A 2018/19-es tanévtől pedig olyan gimnáziumi osztály indult, melynek egyik csoportja agrár-természettudományi orientációval működik. Az iskoláról és a rendezvényről itt is olvashatnak:

https://balashazy.unideb.hu/index.php/2019/01/30/sajtoszemle-a-szakmai-forum-utan/

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen