Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

“RÉZ HELYETT CUKORRAL” – véget ért az első kísérleti év

Korábban már beszámoltunk Nektek a szőlőperonoszpóra elleni védelemre irányuló, rézkiváltást célzó növényvédelmi kísérletünkről a tagatóz hatóanyagú szerrel. Mivel a réz nehézfém, felhalmozódik a talajban és nagy mennyiségben alkalmazva kedvezőtlen körülményeket teremt az ott élő mikroorganizmusok számára. Ezen felül a réz bányászata sem kedvez a környezetnek, ezért is fontos alternatív megoldások után kutatni az ökológiai növényvédelemben is. Bár a tagatóz egy cukorszármazék, cukorból is sokféle létezik, és meglepő lehet sokaknak, de van olyan is köztük, ami baktericid és fungicid, azaz baktérium- és gombaölő hatású. A tagatóz a tejcukor származéka, a természetben ritkán fordul elő- és több nemzetközi szabadalomban is szerepel, épp a természetes növényvédelmi hatása okán.

Új bio növényvédőszer?

A Tagyon-hegyen, a Martinus pincészetben megvalósuló kísérlet idei évi utolsó kórtani elemzését ezúttal is Varga Máté növényorvos végezte el, és – bár a kísérlet még csak első évét zárja – a jelenlegi adatok alapján a tagatóz tudta tartani a lépést a hagyományos rezes kezeléssel. Bár egy új növényvédőszernél általában az a kívánatos, hogy jobb hatékonysággal bírjon, mint a már meglévők szerek, ebben az esetben már a döntetlen is biztató eredmény, mert ez azt bizonyítja, hogy a tagatóz alkalmas lehet a réz kiváltására a szőlőperonoszpóra elleni védelemben. Persze az első kísérleti év eredménye még kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, de jövő tavasszal folytatjuk!


Replacement of Contentious Inputs in Organic Farming Systems’ (RELACS) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 773431. The information contained in this communication only reflects the author’s view.

 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen