Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                   

Az éjszakai szelek leverték a nyüves diószemeket a fákról. A hajnali kutyasétáltatásnál feltűnt, hogy Buksi jó étvággyal törögette a diókat. Valóban többségük bele még egészséges volt. Mivel a nyüvek a dió külső burkában élnek, a dióbél, ha almamoly nem károsította, ilyenkor még egészséges. Érdemes felszedni, kibontani és megmosni a termést. Megtisztítva a baktériumos nyálkától többet tárolhatunk el karácsonyig, héjasan egerektől védett szellős helyen.

Nem hiszem, hogy újat mondanék azzal, hogy a moníliás gyümölcsöket nem szabad a fákon hagyni és a lehullottakat is meg kell semmisíteni. Idővel beszáradt gyümölcsmúmiává alakulnak, ekkor már a rezes lemosás sem pusztítja el a belsejükben megbúvó fertőző gombákat. Tavaly ősszel, kísérletképpen, hálóba zárva az egyszerű nyílt, keretes komposzttárolóba tettem néhány múmiát. Tavasszal a kibontáskor még találtam néhány gombatelepet a málófélben lévő maradványokon. Most inkább a kukába dobom a beteg körtéket.

Egyre nagyobb gondot okoz a szőlő feketerothadása. A gombáról részletesen írtunk a 16. felhívásban és a 18. felhívásban, három fotón bemutattam a levél és a fürttüneteket. A lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész ellen már bőven vannak készítményeink, ellentétben a feketerothadással. Ezért ennél a kórokozónál különösen fontosak azoknak a mechanikai, biológiai módszereknek a felhasználása, melyekkel csökkenteni lehet a fertőzés kialakulását. Most a fekete, beszáradt fürtmaradványok leszedése a legfontosabb teendőnk, mert ezeken telel át a gomba. Tehát már a szőlőt is termésmaradványok (fürtmúmiák) nélkül kell a télbe bocsájtanunk, hasonlóan az összes gyümölcsfánkhoz és bokrunkhoz. (A feketerothadástól összeaszott fürtöket nehéz leválasztani a vesszőkről. Ez is a gomba jelenlétét mutatja.)

feketerothadás_lemeosópermetezés_ömki

Érdemes ránézni a selyemfényű puszpángmoly rajzástáblázatára. Az őszi nemzedék jó erőben kezdte meg a rajzását, a lárváik az idén még rágni fogják a leveleket. Őszi permetezéssel gyéríthetjük a lárvákat. A DiPel a kis hernyókra jó, ahogy erről már többször írtunk. Az áttelelésüket biztosító, néhány levélből álló hernyófészkek kicsipegetésével már a tavaszi kártételüket csökkenthetjük le.

Kép1
A grafikonon látható, hogy pl. 2014-ben is sokáig repültek a puszpángmoly lepkék. A tojásokból kikelő hernyóik késő őszig károsítottak (Horváth 2014).

► Talán még korai az őszi lemosó permetezésről beszélni. Bár a hirtelen változó időjárásunknál bármikor fagyosra fordulhatnak az éjszakák és beindulhat a lombhullás. Ismét bemásolom dr. Harcsa Marietta kolléganő 2018-as cikkének a részletét. Most is aktuális és hozzám hasonló a véleménye a kezelés jelentőségéről.

„Sokan nem értékelik az őszi lemosó permetezések szerepét, de pont annyira fontos meggyéríteni a telelőre vonulni készülő kártevőket, mint a tavaszi lemosóval az éppen ébredőket. Különösen fontos ezt újragondolni a mostani változékony időjárás tükrében. Az elhúzódó őszi időjárás, valamint az enyhe téli időszak ugyanis kedvez a kórokozók és kártevők áttelelésének.

Az őszi lemosó permetezés, (vagy ahogy régen nevezték: ’zárópermetezés’) elvégzésének legkedvezőbb időpontja a lombhullás időszakára tehető. A növényvédő szer kijuttatása ilyenkor nagy lémennyiséggel történjen, hogy a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítva legyen. A megfelelő növényvédő szer kiválasztáshoz gondoljuk végig, hogy mivel küzdöttünk leginkább a szezonban! Ha a kórokozók, gombás betegségek voltak a jellemző „ellenség”, akkor réz tartalmú készítményt kell elővennünk. Ha ezen kívül volt lisztharmat is (arra a réz nem jó!), akkor kén hatóanyagú növényvédő szereket keressünk, ezeknek atkagyérítő hatása is van. Az olajos alapú készítmények rovar- és atkakártevők ellen alkalmazhatóak, valamint tapadásfokozó és hatékonyságot növelő tulajdonsággal is bírnak. Vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozzák azok légzését.”

A jelenlegi növényvédelmi helyzet ismeretében javaslom, hogy most a réztartalmúak legyenek a főszereplők, tavasszal pedig a pajzstetveket is gyérítő olajosak.

Budapest, 2020. szeptember 17.

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György és az ÖMKi Csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. szeptember 23.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: lisztharmat szőlőben, dióburok-fúrólégy, gyümölcstárolás, madáretetés, díszfa védelem

2020. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen