Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Online tudástár a jövő gazdálkodóinak

Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről. Közös bennük, hogy az okozati összefüggésekből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet.

A globális termelési- és elosztási rendszereink kétség kívül fenntarthatatlanok, és ennek egyre súlyosabbak a következményei. A válság azonban nem lehet csupán kényszerűen viselt következmény: lehetőség is a változásra. Hisszük, hogy a globális termelési rendszerek alternatívájaként a helyben megtermelt, egészséges, jó minőségű élelmiszer szerepe most felértékelődik. A folyamat támogatása érdekében bárki számára elérhető online tudásbázist hoztunk létre a jövő gazdálkodóinak, amelyet folyamatosan bővítünk.

2011 óta dolgozunk gazdákkal együttműködve azon, hogy itthon is rendelkezésre álljanak olyan fenntartható, agroökológiai gyakorlatok, amelyek az eredményes ökológiai gazdálkodáshoz – a természeti környezetre nem olcsón kiaknázható erőforrásként tekintő  – mezőgazdasághoz szükségesek. A kialakult elhúzódó válságra való tekintettel olyan online tudásbázist gyűjtöttünk össze, amely a járványügyi helyzet által indokolt, kényszerű önkorlátozás ideje alatt is az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők segítségére lehet ismereteik bővítéséhez. 

YouTube-csatornánkon több, gyakorlati tudást kínáló videó található, többek között az ökológiai gazdálkodásban eredményesen alkalmazott – szántóföldi, gépészeti, szőlészeti és kertészeti – technológiákról, és egyes kiemelt kutatási témákról. Szőlészeti területen az ÖMKi által kifejlesztett talajtakarási technológiáról és az Élő Sorköz magkeverékről a gyakorlati alkalmazást illetően is részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők. 


Honlapunkon minden szakmai kiadvány ingyenesen letölthető, olyan témákban, mint a paradicsom ökológiai termesztése, a bio burgonya termesztése, vagy az almatermésűek és csonthéjasok ökológiai növényvédelme.

Talajvédelmi témában a Best4Soil európai uniós projekt adatbázisa nyújthat támpontot – a tudásanyag megosztásában, széles körű megismertetésében mi is részt veszünk. Honlapunkon magyar nyelven is elérhetőek a komposztálással, a bioszolarizációval és a zöldtrágya-használattal kapcsolatos szakmai videók, tájékoztatók.

A növényvédelemben alkalmazott kémiai szerek visszaszorításával fokozatosan nő az igény az alternatív, vegyszermentes megoldások iránt. Az ÖMKi kezdeményezője és tagja a Nébih ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szereket elbíráló Öko Munkabizottságának, és a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság ügyéért dolgozó európai kutatóközösségnek is. Az idei szezontól Zsigó Györggyel, az Év Agrárembere (2015) győztesével együttműködésben adunk gyakorlati ökológiai növényvédelmi tanácsokat a hatékony, vegyszermentes otthoni kertészkedéshez is.

Általános rálátás szerezhető az ökológiai ágazatra a Szaktárs adatbázisban április 23-ig nyilvánosan elérhető szakkönyvekből, további inspirációnak pedig online elérhető a Károly walesi herceg biogazdaságáról forgatott kisfilm, a The Farmer and His Prince. Az alábbi cikklista egyes tartalmaiból pedig magyar és angol nyelven szerezhetnek értékes információt a jövő agráriuma iránt érdeklődők:

Fenntartható biogazdálkodás vagy 9 milliárd fős emberiség?

Agrobiodiverzitás – Agro, bio, mi? – avagy miért fontos a mezőgazdaság sokfélesége

Nem permeteznek, és azt is éjjel: bio-tévhitek, amelyektől nézel egy nagyot

Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról - 7 jó példa

We don't have enough organic farms. Why not?

Organic farming drives sustainability in global agriculture

Magház - nopara kert cikksorozat

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen