Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

bio, biogazdálkodás, ömki, BIOFACH, biotermék   2020. március 9. Hír

Biofach 2020: a bio a megoldás!

Kilencedik alkalommal szerveztünk Kelet-Közép Európa szekciót a világ vezető bio vásárán, a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon.

A Biofach minden évben ünnep. A fenntartható szemlélet iránt elkötelezettek közös ünnepe, ahol az ágazatban bármilyen módon érdekelt összes szereplő képviselteti magát a világ minden tájáról – a kutatóktól a bioélelmiszerlánc szereplőin át az uniós szakpolitika magas szintű képviseletéig. A 31. Biofach fényét Jane Goodall nyitóbeszéde emelte, aki így fogalmazott: „A mezőgazdaság legfontosabb céljai manapság az ipari gazdálkodástól, a monokultúráktól, az intenzív állattenyésztéstől és a GMO-tól való eltávolodás”. Beszéde alátámasztotta a Biofach idei mottóját: „A bio a megoldás”.

Kilencedik alkalommal értük el, hogy ezen a kiemelt ünnepen régiónkra is essen figyelem: az ÖMKi által szervezett Kelet-Közép Európa szekcióban az idén február 12-15. között Magyarország mellett Csehország, Bulgária, Románia, Ukrajna és Örményország képviselőivel vitattuk meg, hogyan mozdulhatunk el az új uniós támogatási rendszer bevezetésével a fenntartható élelmiszerrendszerek felé. Az egyeztetésnek különös apropót adott a Biofach mottójával összecsengő – az Európai Bizottság által kidolgozott – zöld megállapodás, a European Green Deal, valamint az, hogy a KAP az agrárpénzek szétosztásakor az új ciklusban a fenntarthatóság elvének érvényesülését is elvárja majd az élelmiszertermelési körforgásban. 

Románia bemutatta bevezetés előtt álló új öko védjegyét, amely az uniós előírásoknál szigorúbb feltételrendszert követel meg, Örményország új ökogazdálkodási MSc képzés indítását jelentette be, hazánk szakpolitikai képviselője, Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pedig az ágazat – ökogazdálkodási pályázatoknak is köszönhető – felgyorsult bővüléséről számolt be.

A 31. Biofach alkalmából az idén is megjelentette öko ágazati statisztikai kiadványát partnerintézetünk, a FiBL. “Az ökológiai gazdálkodás világa” című összesítés 186 ország ökogazdálkodási adatait összegzi két évtizedes intervallumban 2018-ig. Adataiból kiolvasható, hogy 2018 rekordév volt a biogazdálkodásban, hiszen az ökológiai művelésbe vont területek kétmillió hektárral növekedtek. A globális adatok alapján tehát folytatódik az elmúlt évek pozitív tendenciája, és ebben a folyamatban már hazánk is fel tud mutatni előremutató eredményeket. Az elmúlt bő évtizedben több mint 60 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. A legfrissebb adatok alapján 3.929 vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással, közel 210 ezer hektár földterületen. A 31. Biofach rekordot döntött: az idén 136 országból több mint 47.000 szakmai látogatót és rekordszámú, összesen 3.792 kiállítót regisztráltak. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. február 15.

Hír
A bio népszerűsége megállíthatatlan!

„Ez ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.” – hangzott el az újfent rekordszámú kiállítóval megrendezett BIOFACH nemzetközi szakkiállításon tegnap. A résztvevők száma mellett a legfrissebb ágazati számadatok is egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a bio ágazat évről évre egyre növekszik. És bár a számadatok sokszor száraznak tűnnek, érdemes odafigyelni a szenzációs növekedésre, amely jelentős agrárgazdasági potenciált mutat.

Részletek
2019. október 28.

Hír
A biogazdálkodás önmagában nem elegendő, de mégis a legfenntarthatóbb gazdálkodási rendszer

Részletek
2019. október 8.

Hír
A biogazdálkodás jövője

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen