Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ÖMKi 2018: sikeres év a biogazdálkodásért

Hogyan fejlődött 2018-ban a magyar biogazdálkodás? Mit tett ezért az ÖMKi? Olvasd el évösszegző cikkünket a legfontosabb eredményekkel!

2018-ban sem tétlenkedtünk: műhelymunkákat szerveztünk itthon és külföldön, szakmai érdekképviseletet végeztünk számos hazai és nemzetközi fórumon, szemléletformáló kampányt szerveztünk a széles nyilvánosság számára, on-farm hálózatunk pedig elnyerte az energiavilág Oscar-díját. Sűrű évet zártunk – sikereink által a közös ügy, a magyar ökológiai gazdálkodás lépett előre. Összegeztük, mivel is járult hozzá tavaly az ÖMKi a hazai biogazdálkodás fejlődéséhez.

Gyakorlat teszi a biogazdát: műhelyek

Több közvetlen brüsszeli finanszírozású Horizont 2020 nemzetközi kutatási projektünk is fut (pl. Liveseed, Solace EU, Farmer’s Pride), ezek lehetőségeit részben arra használjuk, hogy gyakorlati tudást adunk a biogazdák, az ökológiai mezőgazdaság fejlődéséért dolgozó szakmabeliek kezébe.

Az alábbi témákban szerveztünk műhelymunkákat 2018-ban itthon és külföldön:

Visszük a zászlót: szakmai érdekképviselet

Missziónk nem áll meg az országhatároknál – Európa-szerte előadásokkal, szakmai érdekképviselettel dolgozunk a hazai ökológiai gazdálkodásért szakmai fórumokon, szakkiállításokon. Csereprogramokat, tanulmányutakat is szervezünk, hogy minél több magyar biogazdálkodót be tudjunk kapcsolni a nemzetközi szakmai véráramba.

Tavaly többek között ezeken a fórumokon jelentünk meg:

  • ICOAS ‘18 (Eisenstadt, Ausztria) – 6. Nemzetközi Ökológiai Mezőgazdasági Tudományos Konferencia
  • Szója Fórum (Budapest, Magyarország)
  • Biofach 2018 (Nürnberg, Németország): az ÖMKi szervezte meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén
  • Healthy Minor Cereals tanulmányút (Svájc)
  • LIVESEED csereprogram az ökológiai vetőmagtermesztésről (Franciaország)

A jövő elkezdődött: szemléletformálás

Nem elégedhetünk meg szakmai berkekben elért kisebb-nagyobb eredményekkel. A valódi változáshoz, megújuláshoz, a sokszínű, fenntartható élelmiszergazdálkodás eléréséhez hatékony ismeretterjesztésre és összefogásra van szükség. A széles nyilvánosságot célzó kampányaink közérthetően közvetítik üzeneteinket a biogazdálkodás és az ökológiai kutatás fontosságáról.

Az ÖMKi Talajtól a tányérig kampányának záróakkordja a Nagy Lecsó családi nap

A Talajtól a tányérig kampány záróakkordja a Nagy Lecsó családi nap

Talajtól a tányérig: 2018-as online kommunikációs kampányunk öt hónapon át népszerűsítette a biogazdálkodást és a bioélelmiszer-fogyasztást. Márciusban tájfajta paradicsomok örökbefogadásával indítottuk, majd sorra vettük az ÖMKi kutatási ágazatait, és bemutattuk, miért fontos a méhészeti, a szőlészeti, a szántóföldi és kertészeti biotermelés. A záróakkord, a Nagy Lecsó családi nap augusztusban nem csak termelőket, de fogyasztókat, szakpolitikai döntéshozókat is összehozó gasztroesemény volt. Itt jelentette be Nagy István agrárminiszter az ökológiai gazdálkodási pályázat újranyitását.

 

 

Újabb elismerés az On-farm projektnek

Az E.ON Energy Globe díjátadó gálán díjazták az ÖMKi-t

Az E.ON Energy Globe díjátadó gálán díjazták erőfeszítéseinket a fenntartható mezőgazdaságért.

Fontos sikert ünnepelhetett az ÖMKi a 2018. május 7-én rendezett E.ON Energy Globe Díjátadó Gálán, amelyet az energiavilág Oscar-díjának is neveznek. On-farm kutatási hálózatunk “Vállalkozás” kategóriában érdemelt elismerést, 2017-ben pedig OMÉK Agrárfejlesztési díjat nyert. On-farm projektünk célja az ökológiai gazdálkodás fellendítése, eszköze egy biogazdálkodók részvételével kialakított egyedülálló kutatási hálózat. Az Energy Globe díj további fejlesztésekre ösztönöz minket, fókuszba emeli a magyar ökológiai vállalkozásokat és megerősíti a fenntartható, ökológiai gazdálkodás fontosságát.

 

On-farm projektünk a hazai ökológiai gazdaságokban zajló kísérleteket fogja össze egy kutatási hálózatban, amely 2018-ban is fontos eredményeket mutatott fel:
-megjelent Talajápolás a szőlőben, fókuszban a fajgazdag sorköztakarás című kiadványunk
-életet viszünk a szőlőbe! – létrejött az ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék
-megalakult az Első Fenntartható Méhészeti Szövetkezet

 

 

Az ÖMKi, mint példaadó


Az agrárszakma nemzetközi képviselői a helyszínen is belátást nyerhetnek munkánkba. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy 2018-ban vendégül láthattuk az amerikai Westminster College hallgatói delegációját, a thaiföldi agrárminisztérium képviselőit, a cseh Élelmiszerlánc Felügyelet munkatársait és Robert Hermanowskit, a FiBL Németország igazgatóját.

____

Köszönet:

Segítség nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. Köszönjük támogatóinknak, elsősorban a Pancivis Alapítványnak, a C&A Alapítványnak, szakmai támogatónknak, a FiBL-nek, és minden kedves Partnerünknek, hogy lehetővé tették munkánkat és sikereinket 2018-ban is.

PÖRGESD ÁT VELÜNK AZ ÉVET! 
NÉZD MEG KALENDÁRIUMUNKAT! 

 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen