Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko kertünk felkészítése a tavaszra: metszés és lemosó permetezés

2021. évi 1. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

► Nincs két egyforma év. A kimondottan enyhe tél miatt már most beindult néhány gyümölcsfaj nedvkeringése. Tavaly február 28-án írtam az első felhívást a tavaszi lemosó permetezésről. Ma, február 5-én már azon gondolkodtam, hogy vajon nem késtem el a levelemmel? A mandulát, az őszibarackot és a kinyílni készülő aranyvesszőt is ma fényképeztem. Kecskeméti kolléganőm már a piros bimbóhoz közelítő kajszifákra hívta fel a figyelmemet. A jövő héten kezdik a lemosást, az őszibarackosban is.

Kiegészítés: Valószínűleg a február 10-én érkezett szibériai hideg kárt tesz nemcsak a duzzadó rügyekben, hanem esetleg magukban a fákban is, már ha a nedvkeringés már elindult, és a fagy tartós. Ezt csak a fagyok elmúltával tudjuk megállapítani. Egyébként a rügyfakadás idejében fellépő -15-20 oC a rügyek 50%-ának károsodását okozza. Azt, hogy lesz-e fagy következtében terméskiesés vagy nem, ilyenkor még nem lehet megmondani, mindenesetre, ha nem metszették meg a fákat, a fagy elmúlta után érdemes rügyvizsgálatot végezni, és a rügyvizsgálat eredményének függvényében meghatározni a metszés mértékét.

Nagyobb méretért kattints a képre!

► A lemosásra biztatom én is azokat a kertbarátokat, akiknél a fatörzsek vagy az ágak kéregrepedéseiben telelnek át a nyáron gondot okozó gombák, rovarok, atkák. (A középső fénykép vesszőjének beszáradt mézharmat foltjai erős nyári levéltetű fertőzésre utalnak. Ez valószínűleg a zöld őszibarack-levéltetvek váladéka, melyek most tojás alakban telelnek a fán. Itt érdemes lenne felvenni a permetezőgépet.) Vizsgálják meg a mandula, a kajszi és az őszibarack fák rügyeit, és ha már kinyíltak, eltávolodtak egymástól a rügypikkelyek, akkor kezdhetik a lemosó permetezést.

A hatóanyagokban nincs változás: réz (ezt válasszuk a legtöbb gombára és a baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással az atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra). Ide kattintva elérik a korábbi felhívásom mellékletét, melyet átnéztem és frissítettem. Vásárlás előtt böngésszék át a termék címkéjét. Bár a kiskertek többsége az ökológiai gazdálkodás szabályait igyekszik betartani, de nem áll ellenőrzés alatt, érdemes ismerni és betartani a réz kijuttatásával kapcsolatos korlátozást. A réz felhalmozódik a talajban, mérgező, minden talajlakó szervezet, de különösen a földigiliszták érzékenyek rá. Arra kell törekedni, hogy a legkevesebb alkalommal, a szükséges koncentrációban használjuk a réztartalmú növényvédőszereket. Minden termék címkéje tartalmazza azt az adatot, hogy mennyi a fémréz tartalma (tehát nem a termékkel kijutatott hatóanyag (pl. rézhidroxid, rézszulfát, rézoxiklorid) mennyiségét számoljuk, hanem a réz mennyiségét. Eltérő molekulasúlyú anyagokról lévén szó, 7 g/l-től 500 g/kg között mozog a fémréz mennyisége. A jelenlegi tudásunk szerint a legfeljebb 4 kg réz/ha juttatható ki évente.

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen, hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

A biokertekben korlátozattan, ahol nyáron gondot jelentettek a pajzstetvek, most válasszanak inkább az olajos készítmények közül. A réz egy kicsit visszafogja a növények fejlődését is. Ez a hatás akár fagykár mérséklésében is segíthet.

► A gyümölcsmúmiák eltávolítása és a kéregkaparás, metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz, ezt javasolják a szakkönyvek. A metszést követő rezes lemosással fertőtlenítjük a metszési sebeket. Aki még most korainak tartja a metszést, mert pl. számít a fagyra, az a kertész most permetezzen, és majd akkor metsszen, amikor már látható a fagy hatása. Ekkor eltávolíthatóak ezek a növényi részek, illetve a megmaradt virágok, rügyek megmentésére koncentrálhatnak a metszéssel. Ekkor azonban kesztyűben dolgozzon, ne érintse a növényvédőszeres ágakat.

Budapest, 2021. február 05.                              

Üdvözlettel:                                           

Zsigó György és az ÖMKi csapata

A témában videó is készült, amit az alábbiakban tudnak megnézni:

Lemosó permetezés: ökoban engedélyezett növényvédőszerek listája

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. február 11.

Növényvédelem
Készítsük fel kertünket a tavaszra: lemosó permetezés természetes módszerekkel

2022. évi 1. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. február 15.

Növényvédelem
Lemosó permetezés: ökoban engedélyezett növényvédőszerek listája

2021. évi 1. növényvédelmi felhívás melléklete

Részletek
2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Rendezvény
Ökológiai kertészeti műhelymunka - mikrobiológiai készítmények és tápanyag-utánpótlási szoftver

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen