Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko-Expó Hajdúnánáson

2021 október első hétvégéjén rendezte meg a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a II. Öko-Expo kiállítást és konferenciát Hajdúnánáson, a Kendereskertben, amelyen az ÖMKi is képviseltette magát.

A szépen gondozott, múzeummal és új konferenciacsarnokkal is rendelkező major szintén biogazdálkodást folytat, és őshonos állattartásnak is helyet ad.

A kétnapos rendezvényen szakmai előadások, az ökológiai ágazatban tevékenykedő kiállítók, gépbemutatók és biopiac várták a résztvevőket. Az első napon, október elsején a precíziós technológiák témájával kezdődött a szakmai konferencia, ahol elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt foglalkoztak az előadók. A gyomszabályozás új, precíziós megoldásai nagy hangsúlyt kaptak, amelyhez a délutáni gépbemutató is kapcsolódott. A szekciót drónbemutató is kiegészítette.

A következő téma a közétkeztetés volt, melynek reformja új lehetőségeket és egyben kihívásokat is jelent az ökogazdálkodás számára. Kiemelten foglalkozott a szekció a helyi élelmiszer termékek és a rövid ellátási lánc fontosságával. Örvendetes, hogy a konferencián számos közétkeztetésben tevékenykedő szakember vett részt.

A délutáni szakmai program fókuszába az ökológiai gazdálkodásra való átállás került, ami nagyon aktuális témákat érintett. Ilyen például a hamarosan megjelenő új EU rendelet az ökológiai gazdálkodásról, vagy a nagy érdeklődésre számot tartó új pályázati és támogatási lehetőségek. Az ökológiai gazdálkodás az eddigiektől jóval magasabb összegű támogatásban részesül majd, ami a jelenlegi öko területeket várhatóan jelentősen növelni fogja. A szekciókat az előadók bevonásával szervezett kerekasztal-beszélgetés zárta.

A következő nap szakmai programjai a közétkeztetés, az ökogazdálkodás és az iskolák kapcsolatának témájában zajlott. Gyerekzsűrivel díjazták a közétkeztetés legjobbjait, és bemutatkozott a helyi biotermékekre alapozott Hajdúnánási Közétkeztetési Program is.

A rendezvényen 27 kiállító várta az érdeklődőket a standoknál, amelyek között oktatási intézmények, kutatóintézetek, szaktanácsadó cégek, input anyag és gépgyártó cégek szerepeltek. Az ÖMKi standját is sok jelenlegi vagy leendő biogazda kereste fel, ahol kutatási projektjeink, On-farm kutatásaink, szántóföldi és kertészeti témájú kiadványaink nagy érdeklődésre tartottak számot.

Mind a két napon szerveztek gépbemutatót, amelyen a gyomszabályozás korszerű gépei is szerepeltek, így pl. a Treffler gyomfésű, a reneszánszát élő küllős kapa, illetve a kameravezérelt, ujjas kapás kultivátor.

A kétnapos rendezvényt a Kendereskertben dolgozók szívélyes vendéglátása, és Szólláth Tibor, a NAK megyei szervezete elnökének és munkatársainak mindenre kiterjedő, figyelmes szervezése tette tartalmas és kellemes szakmai programmá, amelyen jövőre is szívesen részt veszünk!

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 2.

Hír
Válaszd a BIO-t és a hazait!

Kiváló magyar termelők és termékek a biogazdálkodás szolgálatában

Részletek
2022. január 3.

Hír
Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2021-es évértékelője

Részletek
2020. november 20.

Hír
Elindult a szakmai Facebook csoportunk!

A csoport célja, hogy hozzájáruljon a hazai ökogazdálkodási ágazat fejlődéséhez aktuális szakmai és gyakorlati információk megosztásával, az ágazatban érintett szereplők összekötésével és ezáltal egy országos szakmai hálózat megerősítésével.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2022

Ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztés

Fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztése

EIP-Agri projekt zárórendezvénye

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen