Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédőszermentes hét a svédországi Uppsalában 

A kémiai növényvédő szerek mennyiségének és kockázatának csökkentésére több európai és globális megállapodás is született az elmúlt években, hiszen a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásaik bizonyítottak. Annak érdekében, hogy az eredményeket az európai és tagállami döntéshozók komolyabban figyelembe vegyék, a szakértők és a kutatók arra törekszenek, hogy 2050-ig komplex, kémiai növényvédőszer nélküli mezőgazdasági- és élelmiszer-rendszereket tervezzenek. 

Globális és európai célokhoz igazított kutatás

Az Európai Kutatási Szövetség a Kémiai Növényvédőszermentes Mezőgazdaság Felé (European Research Alliance Towards a chemical-Pesticide-Free Agriculture, vagy röviden ERA Pesticide-Free) 2020 elején jött létre. A 35 európai kutatószervezetet összefogó szövetség célja, hogy új, közös kutatási stratégiákat dolgozzon ki a kémiai növényvédő szerektől mentes, fenntartható európai agrár-élelmiszeripari rendszerek kialakítása érdekében. Az ERA Pesticide-Free elnöke Christian Huyghe, az INRAe tudományos igazgatója, a két alelnök pedig Alain Gaume, az Agroscope vezetője és Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. A tudományos társaság tagjai között ott vannak Európa vezető növényvédelmi kutatóhelyei. 

#PeszticidMentesHét - 100.000 mezőgazdasági és növényvédelmi cikk, 34 intézet, 20 európai ország, 2000 tudós, és 1 közös cél, hogy felgyorsítsuk az agroökológiai átmenetet - Kép forrása: INRAe

A kutatási szövetség 2023. május 23-ai közgyűlésén (General Assembly) Varga Korinna, az ÖMKi szakpolitikai csoportvezetője online előadást tartott az EU Agroökológiai partnerségéről, Dr. Drexler Dóra pedig egy műhelymunkát vezetett a Pesticide-free Alliance jövőbeli stratégiai célkitűzéseiről. 

A kutatási szövetség 2023. évi közgyűlése, 2023. május 23. (bal oldalról másodikként Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője) - Kép forrása: INRAe

2022 júniusában az INRAe által Dijonban szervezett első ERA Pesticide-free tudományos konferencián 150 agrárkutató és szakember vett részt Európa különböző országaiból (köztük az ÖMKi munkatársa is), hogy megosszák és megvitassák a kémiai növényvédő szerek fokozatos csökkentése mellett is termelékeny agrárium működő megoldásait. Ennek folytatásaként 2023. május 24-én tudományos és szakpolitikai témákat egyaránt felvonultató konferenciát szerveztek a mezőgazdasági növényvédelem jövőjéről a svédországi Uppsalában, az EU soros elnökségi prorgamja és a peszticidmentes hét keretében. 

Az "Európai vegyszermentes mezőgazdaság 2050-ben" című tanulmány bemutatása

A konferencián az INRAe bemutatta az "Európai vegyszermentes mezőgazdaság 2050-ben" című előretekintő tanulmány eredményeit, melyen 144 szakértő, tudós és érdekelt fél dolgozott együtt két éven át. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy 2050-re megvalósítható-e Európában a hatékony növényvédelem a kémiai növényvédőszerektől mentes mezőgazdaságban, és hogyan lehet áttérni erre a termelési módra. Milyen feltételek mellett lenne lehetséges az átalakulás? Milyen hatással lenne a termelésre, a földhasználatra, a kereskedelmi mérlegre és az üvegházhatású gázok kibocsátására? 

Három lehetséges forgatókönyv hatását számszerűsítették négy esettanulmány segítségével. A kutatás legfőbb üzenetei:  

  • A cél elérése érdekében a teljes élelmiszerrendszert figyelembe kell venni, és a lánc minden szereplőjét be kell vonni, a termelőktől kezdve a fogyasztókon át egészen a döntéshozó hatóságokig.   
  • A kémiai növényvédőszermentes mezőgazdaságra történő átálláshoz a növényvédőszer-használat csökkentésére irányuló európai politikai döntések összhangban lévő kombinációjára lesz szükség, amely más szakpolitikákkal, például az élelmiszerpolitikával, a közös agrárpolitika (KAP) átalakításával támogatja az átmenetet, valamint olyan gazdasági eszközökre, amelyek a kereskedelmi megállapodásokon keresztül peszticidmentes piacokat teremtenek.  
  • Az átálláshoz a különböző érdekelt feleknek osztozniuk kell a termesztési rendszereik, valamint a mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari kínálat átalakításának kockázatában. 

Forrás: INRAe

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 16.

Hír
Alternatívák a kémiai növényvédelemre: 24 európai kutatóintézet összefogása egy ambiciózus cél érdekében

A hatóságok, mezőgazdasági szakértők és a társadalom részéről is fokozódó elvárások példátlan összefogásra ösztönözték az európai kutatóintézeteket, melynek célja az agroökológiai átmenet felgyorsítása.

Részletek
2022. június 7.

Hír
A kémiai növényvédőszer felhasználás csökkentése mindannyiunk érdeke

A kutatóintézet is hozzászólt az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat legfrissebb jelentéséhez

Részletek
2022. augusztus 9.

Hír
Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért

2022. június 2-3. közt tartották meg a franciaországi Dijon-ban az Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért (European Scientific Conference Towards Pesticide Free Agriculture) című rendezvényt több mint 300 résztvevővel. Az ÖMKi-t Dr. Bencze Szilvia, vezető kutató képviselte.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Digitális szenzorok használatának on-farm vizsgálata húshasznú szarvasmarha állományban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen