Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédelem, komposzthasználat és palántanevelés témában tartottunk szakmai napot Zsámbokon

2023. május 31-én tartotta meg zöldségkertészeti témájú szakmai napját az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Zsámbokon. A rendezvény fókuszában az ökológiai zöldségpalánta előállítás, a komposzthasználat és a növényvédelem állt.

A szakmai napot Dr. Tóth Ferenc, a kertészeti csoport vezetője nyitotta meg, melyet az ÖMKi kutatóinak és meghívott előadójának prezentációi követtek.

Palántanevelő közeg a biokertész szemével

A tavaszi szezonban az egyik legfontosabb feladat a palántanevelés. Legyen szó házikertről, vagy árutermelő gazdaságról, az egészséges, erős palánták felnevelése meghatározó tényező a későbbi termésmennyiség és minőség tekintetében. Ma Magyarországon a kereskedelmi forgalomban kapható palántanevelő közegek túlnyomó többsége tőzegalapú, a szükséges tápanyagot pedig hozzáadott műtrágya biztosítja. A tőzeghasználat azonban nem fenntartható gyakorlat, műtrágyákat pedig nem alkalmazhatunk, amennyiben ökológiai szemléletben termelünk. Gyöngyösi Emese, az ÖMKi projektvezető kutatója előadásában elmondta, hogy melyek azok a gyakorlatok és anyagok, amelyet felhasználhatunk bio palántanevelésben, kiemelve a különböző komposztok (pl.: zöldkomposzt, lombkomposzt) jelentőségét és felhasználhatóságának sokrétűségét.

ÖMKi hírek fejléce (30)

Komposzthasználat a kertészetben

A téma jelentősége mindhárom kutató előadásában szerepelt, tekintve, hogy a komposzt alkalmazásában jelentős kiaknázatlan potenciál rejlik. Allacherné Szépkuthy Katalin, az ÖMKi vezető szaktanácsadója, előadásában a zöldkomposztok előállításának technológiáját, a különböző komposzttípusok közötti különbségeket, és a felhasználás lehetséges módjait ismertette. Előadásában kitért a komposzthasználat előnyös hosszútávú hatásaira is, melyet az ÖMKi tápanyagutánpótlási kísérlete is megerősít (tápanyagfeltáródás kertészeti kultúrákban). Előadónk kiemelte, hogy bár sokan tartanak a komposztban lévő esetleges szennyezők (pl.: nehézfémek, növényvédőszer maradványok) káros hatásaitól, ezek a félelmek alaptalanok, a komposztáló üzemekből kikerülő termékeknek ugyanis számos minőségi előírásnak kell megfelelniük, a bekerülő anyagok (pl. parkfenntartási zöldhulladékok) növényvédőszer tartalma pedig elenyésző.

Növényvédelmi kérdések a paradicsomtermesztésben és alternatív támrendszerek

A harmadik előadás a paradicsomtermesztésben alkalmazható technikák hatékonyságát ismertette a hallgatósággal (pl: támrendszerek, tenyészterület nagysága, mulcsolási technikák), valamint bemutatta a termesztés során leggyakrabban problémát okozó kártevőket és kórokozókat. Boziné Pullai Krisztina, a MATE Növénytudományi Doktori Iskola hallgatója többéves kísérlete példáján mutatta be a különböző támrendszerek hatékonyságát a paradicsomtermesztésben, kiemelve, hogy az egyes fajták habitusa nagyban befolyásolja a támrendszer-típusok sikerét. Előadásában számos paradicsomon előforduló betegséget és kártételt bemutatott, melynek kezelésére, illetve megelőzésére is javaslatokat kaptak a jelenlévők.

ÖMKi hírek fejléce (31)

Az előadásokat követően az Orsiherba Biokert tulajdonosa, Papp Orsolya látta vendégül a résztvevőket, aki bemutatta, milyen egy kisléptékű biogazdaság élete. A szabadföldi ágyásokban látható fajgazdagság, a fóliás termesztés technológiája, az öntözőrendszerek működése a termesztés gyakorlati oldalával ismertette meg az érdeklődőket, miközben helyi biozöldségek felhasználásával készült hidegtálas szendvicsebédet falatozhattak. Az eseményen résztvevők a sok érdekes információn kívül ÖMKi tájfajta paradicsompalántákkal térhettek haza.

Köszönjük az érdeklődőknek a részvételt, bízunk benne, hogy sok olyan információval gazdagodtak, amiket be tudnak építeni saját kertészeti gyakorlataikba. Sikeres szezont kívánunk!

A rendezvényen elhangzott előadások pdf formátumban megtekinthetők:

Paradicsom palántanevelés - lehet tőzegmentes

Komposzthasználat kertészetben

Növényvédelmi kérdések a paradicsomtermesztesben

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen