Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

NÖVÉNYVÉDELEM Á LA ÖKO

Az ökológiai gazdálkodás volt a fókuszban a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének továbbképzési napján november 22-én Baktalórántházán. Az ÖMKi munkatársai mintegy 100 fő megyei növényorvosnak nyújtottak átfogó ismertetést az ökológiai gazdálkodás általános helyzetétől kezdve a kisgabonák termesztéstechnológiájáig (az előadások letölthetők a cikk végén).

Az ökológiai gazdálkodás növekvő lehetőségei

Vincze János megyei kamarai elnök köszöntése után Papp Orsolya az ökológiai gazdálkodás Európa-szerte növekedő üteméről és a benne rejlő lehetőségekről beszélt, továbbá bemutatta az ÖMKi tevékenységét az ökogazdálkodás kutatása terén. Tekintettel a megye jellemző tevékenységére, ismertette az ökológiai gyümölcstermesztés sarkalatos pontjait, többek között felhívta a figyelmet a tápanyagutánpótló szerek egyre szélesebb körű kínálatára és a kihívásokra az ökológiai növényvédelem terén.

Dr. Bencze Szilvia a pelyvás ősgabona fajokat mutatta be, és az ÖMKi többéves kutatási tevékenységét a tönke és alakor tájfajták on-farm vizsgálata terén. A tönke és alakor remek alternatíva a kevésbé kedvező adottságú területek hasznosításában, ráadásul beltartalmi értékeik folytán az ősgabonák egy kihasználatlan piaci szegmenst tudnak betölteni.

Ökológiai búzafajták a biogazdaságokban

Földi Mihály a 2012 óta tartó őszi búza on-farm fajtatesztek eredményeit ismertette a hallgatósággal, kiemelve a biológiai alapok fejlesztésének fontosságát. Elmondta, hogy az évjáratok között nagy különbségek vannak, s a szélsőséges időjárási körülmények próbára teszik a fajták alkalmazkodó és ellenállóképességét. Az érdeklődő közönség azt is megtudhatta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a nem hazai – elsősorban osztrák – de kifejezetten ökogazdaságok számára nemesített fajták évről-évre kiválóan teljesítenek az itthoni biogazdaságokban is.

Precíziós gazdálkodás és ökológiai növényvédelem

Ezt követően Trugly Bence kollégánk olyan precíziós technikákról beszélt, amelyek már most rendelkezésre állnak a mezőgazdaságban, így említésre került a precíziós tápanyaggazdálkodás, vízgazdálkodás és növényvédelem. Kitért az ÖMKi részvételével zajló SolarVibes projekt bemutatására is, ahol szenzorok adatait egy mesterséges intelligencia alapú szoftver elemzi, a jobb döntéstámogatás érdekében.

A sort Hertelendy Péter zárta, az ökológiai gabonatermesztés növényvédelmi vonatkozású előadásával. Részletesen bemutatta az egyes fajták fogékonyságát a gabonatermesztést meghatározó betegségekre és felhívta a figyelmet a hazánkban újonnan megjelent rozsdagomba rasszokra, melyek az eddig ismerteknél jóval virulensebbek, így az ökológiai és a konvencionális termesztést is veszélyeztethetik a jövőben.

A továbbképzésen elhangzott előadások ezen a linken érhetők el.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen