Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

gyümölcsmoly, rajzási adatok, feromon csapda, tafrina   2022. május 17. Növényvédelem

Molykártevők elleni védekezés biokertben és más aktuális növényvédelmi teendők

2022. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Az esőtől szépen kizöldültek a kertek. Ahogyan az várható , ebben az időszakban számos kórokozó kórképe, kártevő kártétele látványos a kertekben, köztük az őszibarack és a szilva tafrinája. Amit most látunk az őszibarack fákon tafrina-fertőzésként, az ellen már tehetetlenek vagyunk. A tafrina lappangási ideje hosszú, 4°C felett párás, ködös, csapadékos időben már fertőz, de ha beköszönt a meleg, már nem terjed tovább, lásd az idei 5. felhívást. A szilvának saját tafrinája is van, a fotón négy beteg, torz bábaszilva vesz körül az egy szem egészséges gyümölcsöt. Május 11-i fénykép.

A szórványos kis esőktől, a hajnali párától folyamatosan nedvesek a levelek és mivel a meleg is megérkezett, az almatermésűek varasodása most robbanásszerűen terjedhet. Az érzékeny fajtákon megelőzésképpen permetezni kell (lásd az idei 6. felhívást).

Az idei hűvös és csapadékos tavaszon a csonthéjasokat súlyosan fertőzte a virágfertőző monília gomba. Már csak a metszőolló segíthet, minél gyorsabban vágják vissza a száradó ágakat. Tavalyi kisfilmünkben részletesen bemutatjuk, hogyan kell ezt a visszametszést elvégezni.

Négy beteg bábaszilva között, egy egészséges gyümölcs látható

Az idén is felállítottuk azokat a csapdákat, melyekkel legfontosabb gyümölcskártevők rajzását tudjuk követni. Budapesten, Budakalászon, Győrben, Debrecenben, Maroslelén és Siklóson működtetik ezeket az előrejelző eszközöket a lelkes kollégáim.

Varsás feromoncsapda

Molykártevők ellen használható szexferomoncsapda

Nem érdemes sűríteni a megfigyelő kertek számát, mert igazán pontos tájékoztatást úgyis csak a saját kertünkben felállított csapdáktól várhatunk. Általános tájékoztatásra, a figyelem felhívására viszont kiválóan használhatóak az országos adatok. Érdemes nyomon követni ezeket az országos adatokat, melyek a honlapunkon is elérhetők. Gyakorlatilag az összes molykártevő megjelent!

Lassan készülhetünk a molyok elleni védekezésre is. Nem kell elsietni a védekezést. Egyrészt, mert kezdetben csak a hímek repülnek, másrészt, mert még nem kapták meg a tojások azt a hőmennyiséget, ami a lárvák kifejlődéséhez kellene.

Almamolyok a feromoncsapdában

(Aki egy kicsit el szeretne mélyedni a feromoncsapdák használatában, annak érdemes követni dr. Hári Katalin kolléganőm hőösszegszámításos heti leveleit. Kati heti „jelentéseit” és az eddigi webkamerás munkáját, egy diaképes előadását és a webkamera fotóját megtalálják itt.)

A gyümölcsmolyok és a lombkárosító molyok ellen is közvetlenül kikelés után, a fiatal lárvák ellen kell védekezni. A védekezés alapja a Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel DF mikrobiológiai növényvédőszer vagy a Cydia pomonella Granulovirust tartalmazó Madex.

„Hányszor kell permetezni, hogy ne legyen kukacos a gyümölcsöm?” - kapom a kérdést gyakran. Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. A szélsőséges időjárás és több molyfaj elhúzódó rajzása miatt már nem lehet naptárhoz kötni a permetezéseket.A termőhely adottságai, a szomszédos kertekből beáramló kártevők és hasznos szervezetek mennyisége, a saját fajtánk egyedi fogékonysága vagy ellenállóképessége, a termesztési cél mind befolyásolja a kertünkben végzendő növényvédelmi teendőket.....

Jó egészséget, jó kertészkedést:

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata

Budapest, 2022. május 12.

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 1.

Hír
Építsd meg a saját okos rovarcsapdád!

Mezőgazdasági szaktanácsadók egy olyan költséghatékony megoldást fejlesztettek ki, amely egyszerű mobileszközök ‒ olcsó használt androidos okostelefonok ‒ és nyílt forráskódú webes technológia kombinálásával lehetővé teszi a gyümölcsültetvényeken előforduló kártevők gradációjának online követését.

Részletek
2021. május 28.

Növényvédelem
Almamolyok elleni védekezés lehetőségei a bioban

2021. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. május 13.

Növényvédelem
Öko védekezési lehetőségek gombabetegségek, gyümölcsmolyok és csigák ellen

2020. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Csicseri, borsó, bab, lencse – Lelkesítő kézikönyv kezdő és haladó kertészeknek

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen