Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Mindenki a BIOért, a BIO mindenkiért!

4 nap, több mint 3000 kiállító, számtalan szakmai előadás és egy közös cél: tovább erősíteni az ökogazdálkodási ágazatot.  31. alkalommal nyitotta meg kapuit a nürnbergi BIOFACH nemzetközi bio kiállítás és szakmai összejövetel.

Nincs kétség, az ágazat évről évre erősödik, amit a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) éves statisztikai összefoglalói is alátámasztanak. A FiBL minden évben a BIOFACH alkalmával mutatja be a szektor legújabb eredményeit és a várható trendeket, amiknek fő számai az alábbi linken is elérhetők. Érdemes megnézni az öko ágazat legújabb világrekordjait:
https://www.fibl.org/en/info-centre/news/global-organic-area-continues-to-grow-over-71-5-million-hectares-of-farmland-are-organic.html

Reflektorfényben Kelet-Közép Európa ökogazdálkodása

A Biofach nemzetközi vásáron mindenki ott van, aki az ökológiai gazdálkodás területén él és mozog – beleértve annak szakpolitikai hátterét is. A Biofachon zajló konferenciák alkalmával a német agrárminiszteren túl számos Európai Uniós és azon kívüli ország szakpolitikai vezetője sorakozik fel és osztja meg terveit, tapasztalatait az ágazat fejlesztéséről. Az ÖMKi szervezésében megvalósuló kelet-közép európai szakpolitikai szekció immár kilencedik éve ad lehetőséget arra, hogy a reflektorfény másfél óra erejéig térségünkre irányuljon – mondhatjuk, ekkor rajtunk a világ szeme.

A szekció központi témája idén a közös agrárpolitikai (KAP) reformja volt, pontosabban az, hogyan tervezik a tagállamok az ökogazdálkodás támogatását az új stratégiai tervekben. A témában felszólaló országok magasszintű szakpolitikai képviselői között szerepelt Bulgária, Csehország és Ukrajna agrárminiszter-helyettese. Magyarországot dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár képviselte. Románia és Örményország ökogazdálkodási szövetségei mutatták be országuk legújabb eredményeit, így például megtudhattuk, hogy Romániában saját öko védjegyet vezetnek be, mely az EU-s előírásoknál szigorúbb feltételrendszert követel meg. Míg Örményországban új ökogazdálkodási MSc képzés indul idén. Az előadások sorát Dorota Metera, az Európai Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Szövetsége (IFOAM EU) tanácsosa zárta a szövetség KAP reformot érintő javaslatainak bemutatásával.

A résztvevő országok kivétel nélkül pozitív változásokról számoltak be, ugyanakkor kiemelték hogy fontosak a jól tervezett, átgondolt támogatások az ágazat fejlődése érdekében. A jövőbeni KAP fenntarthatósági elvárásai többek között ezt célt szolgálnák, előtérbe helyezve a fenntartható mezőgazdasági vállalásokat.

Biót vagy nem biót 

A KAP reform mellett a szekció másik kiemelt témája a bio termékek iránti belföldi kereslet növelésének lehetősége volt. Ugyanis főként a kelet-európai régióban az emberek egyelőre kevesebb hajlandóságot mutatnak arra, hogy bio terméket válasszanak a “hagyományossal” szemben. A legfőbb indok általában a magasabb ár. És bár idővel a növekvő kereslet és a nagyobb volumenű termelés előidézhet árcsökkenést, hosszútávon mégis annak lesz jelentősége, hogy a fogyasztok elismerjék a biogazdálkodásból származó termékek hozzáadott értékét.

Ezt az üzenetet erősíti az IFOAM legújabb #organicdelivers hívószavas kampánya is. Ennek keretében arra világítanak rá, hogy a bio jóval túlmutat azon, hogy a gazdálkodás során mellőzik a szintetikus vegyszereket. Növekvő biológiai sokféleség, több munkahely, termékenyebb talaj, tisztább levegő és víz, tények amik mind a biogazdálkodás mellett szólnak. Utóbbi egyébként az idei Biofach kiállítás egyik különálló témája is: Mindent a vízről – veszélyben minden élőlény éltető eleme?
Itt még többet megtudhatsz az IFOAM aktuális kampányáról: https://www.ifoam-eu.org/en/organic-europe/organic-delivers

Hamarosan részletesen is beszámolunk a kelet-közép európai szakpolitikai szekcióról és a résztvevő országok előadásait is megosztjuk veletek.

Borítókép forrása: NuernbergMesse / Thomas Geiger

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen