Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

LIVESEED – az ökológiai növénynemesítés és vetőmagágazat fellendítése

2017. június 1-én indult útjára a LIVESEED projekt, az ökogazdálkodók nemzetközi ernyőszervezete, az IFOAM EU koordinálásával. A négyéves Európai Uniós kutatási projekt célja, hogy az ökológiai vetőmaghasználat és növénynemesítés fellendítésével fokozza az ökológiai mezőgazdaság teljesítő-képességét és fenntarthatóságát. A nemzetközi konzorciumban, melyben az ÖMKi is jelentős feladatokat lát el, 18 országból összesen 35 partner és 14 vállalkozás vesz részt.

A projekt hosszú távú célkitűzése, hogy egyenlő feltételeket alakítson ki az európai ökológiai vetőmag piacon, elősegítse a biovetőmag- és nemesítési ágazatok versenyképességét és ösztönözze a gazdákat az ökovetőmagok szélesebb körű felhasználására. A LIVESEED továbbfejleszti az ökológiai fajtaelismerés irányelveit és az ökológiai vetőmag-előállítás növény-egészségügyi stratégiáit. Újszerű nemesítési megközelítéseket alakít ki, melyek az ökológiai termesztés igényeihez igazodnak. Végezetül a biovetőmagok előállításának és használatának társadalmi-gazdasági tényezőit is vizsgálja, és felméri azok összefüggéseit a jelenlegi uniós jogszabályokkal.

Az ökológiai mezőgazdaság fejlesztésével kapcsolatos célok


A június 19-21. között Leuvenben tartott projektindító találkozón a résztvevők azért gyűltek össze, hogy megvitassák az első kutatási év teendőit, és azt, hogy miként fogjuk elérni a közös célt, hogy 2037-re 100%-os ökológiai vetőmag bázissal rendelkezzünk. A következő hónapok legfontosabb feladata az öko vetőmagok növény-egészségügyi és piaci helyzetének felmérése, és az európai tagországokban alkalmazott jogszabályi derogációk vizsgálata lesz. Az ÖMKi számos kutatási részfeladat mellett a projekt kommunikációs és disszeminációs stratégiájának sikeres megvalósításáért is felel.

Kövesse a projekt eseményeit Twitteren és Facebookon is. Részletek a hivatalos honlapon is hamarosan elérhetővé válnak.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen